Προφήτης Ηλίας Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°48′50.04″N 22°9′42.13″E / 40.8139000°N 22.1617028°E / 40.8139000; 22.1617028

Προφήτης Ηλίας
εικόνα
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Προφήτης Ηλίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
Περιφερειακή ΕνότηταΠέλλας
ΔήμοςΣκύδρας
Δημοτική ΕνότηταΜενηίδος
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΠέλλης
Πληθυσμός1.036 (2011)
Άλλα
Ονομασία κατοίκωνΠροφητηλιώτες

Ο Προφήτης Ηλίας είναι πεδινός οικισμός της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Ανήκει διοικητικά στην δημοτική ενότητα Μενηΐδος του δήμου Σκύδρας. Αποτελεί αγροτικό οικισμό στις δυτικές όχθες του ποταμού Αλμωπαίου και στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Πάικο, σε κοντινή απόσταση από την έδρα του δήμου Σκύδρα, την οδική διάβαση των στενών του Άψαλου, που ενώνει την Σκύδρα, την Έδεσσα και την υπόλοιπη Πέλλα με την Αριδαία και τους οικισμούς της Αλμωπίας.

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν τον οικισμό και με την μονολεκτική ονομασία Προφήτης. Είναι ο μοναδικός οικισμός της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της οποίας αποτελεί έδρα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της τοπικής κοινότητας Προφήτη Ηλία υπολογίζεται στους 1.036 κατοίκους.[1]

Γεωγραφία και περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Προφήτης Ηλίας είναι τοποθετημένος στα δυτικά ενός υψώματος, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Πάικο, στα ανατολικά της εισόδου των στενών του Αψάλου και δυτικά της εξόδου της κοιλάδας του ποταμού Αλμωπαίου ή Μογλένιστα. Ο ποταμός Αλμωπαίος έχει όλο τον χρόνο νερό και στις όχθες του υπάρχουν υδροχαρή φυτά όπως πλατάνια και λεύκες. Στις γύρω ημιορεινές εκτάσεις υπάρχει ποώδης βλάστηση με βοσκοτόπια. Οι πεδινές περιοχές, που εντάσσονται στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, υδροδοτούνται από τον ποταμό, μέσω εκτεταμμένης ποτιστικής εγκατάστασης, εντατικοποιώντας την αγροτική παραγωγή κυρίως οπωροκηπευτικών, απ' όπου παράγονται κυρίως ροδάκινα. Κύριο άγριο θηλαστικό της περιοχής είναι η βίδρα, ενώ μεταξύ των πτηνών μπορούμε να συναντήσουμε στην ευρύτερη περιοχή αξιόλογα είδη όπως βαλτοποταμίδα, βυδοβυζάχτρα, φιδαητός, χαλκοκουρούνα, βαλκανοτσικλητάρα, πετρίτης, λιοστριτσίδα, γαϊδουροκεφαλάς, ασπροπάρης και δεντροτσιροβάκος. Στο λόφο, στις ανατολικές υπώρειες του οποίου βρίσκεται ο οικισμός, υπάρχουν βραχώδεις φωλιές πουλιών.[2]

Ο οικισμός, βρίσκεται στην κοντική απόσταση των 2 χιλιομέτρων από την έδρα της δημοτικής ενότητας Μενηΐδος Καλή, με την οποία χωρίζεται με τον Αλμωπαίο. Απέχει επίσης 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του δήμου Σκύδρα και 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Έδεσσα. Στα ανατολικά του χωριού συναντούμε τους οικισμούς Καλή και Άνυδρο, στα νότια την κωμόπολη Σκύδρα με το προάστιό της Μαυροβούνι, στα δυτικά και βορειοδυτικά τους οικισμούς Σάμαρι και Νέα Ζωή και στα βορειοανατολικά τους οικισμούς Κρανιά και Λιθάρια. Στα δυτικά του λόφου στον οποίο είναι τοποθετημένος, υπάρχουν συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και τσιμεντοβιομηχανία.



Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πλατεία του χωριού σε ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο κατασκευής του 1932 στεγάζονταν έως και το 1988 το δημοτικό σχολείο του Προφήτη Ηλία, ενώ σήμερα συστεγάζονται σε αυτό η έδρα του κοινοτικού διαμερίσματος, το αγροτικό ιατρείο και η δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού.

Το 1985 κατασκευάστηκε στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία εξαθέσιο δημοτικό σχολείο το οποίο φιλοξενεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι και σήμερα.

Επίσης σε κεντρικό σημείο του χωριού υπάρχει και νηπιαγωγείο.

Θρησκευτικά μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην έξοδο του χωριού στον δρόμο προς την Σκύδρα δεσπόζει Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία.Στον προαύλιο χώρο του υπάρχει μνημείο/ηρώο πεσόντων 1922-1941. Στις 20 Ιουλίου όπου γιορτάζεται ο Προφήτης Ηλίας λαμβάνουν χώρα στο χωριό πολιτιστικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή τοπικών συλλόγων.

Εξωκλήσι Αγίου Αθανασίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται εκτός οικισμού, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο και γιορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Προφήτη Ηλία εδρεύει ο «Αθλητικός Σύλλογος Άρης Προφήτη Ηλία», ο οποίος ιδρύθηκε το 1955 και ανήκει στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας (Ε.Π.Σ. Πέλλας).[3] Η έδρα του αθλητικού σωματείου βρίσκεται εντός οικισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο Αρχειοθετήθηκε 2015-10-16 στο Wayback Machine. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών του 2011 και τον πίνακα του μόνιμου πληθυσμού
  2. Στενά Αψάλου/Μογλενίτσας, Βιότοπος CORINE, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο-ΦΙΛΟΤΗΣ, Ανακτήθηκε 5 Αυγούστου 2013.
  3. επίσημη ιστοσελίδα Ε.Π.Σ. Πέλλας