Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλή Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°49′3.74″N 22°10′41.59″E / 40.8177056°N 22.1782194°E / 40.8177056; 22.1782194

Καλή
Καλή is located in Πέλλα
Καλή
Καλή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΜακεδονίας-Θράκης
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
Περιφερειακή ΕνότηταΠέλλας
ΔήμοςΣκύδρας
Δημοτική ΕνότηταΜενηίδος
Δημοτική ΚοινότηταΚαλής
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΠέλλας
Υψόμετρο40 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος1.222
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΚαλινίτσα
Ταχ. κώδικας58500
Τηλ. κωδικός2381

Η Καλή[1] είναι οικισμός της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Ανήκει διοικητικά στον δήμο Σκύδρας και είναι έδρα της δημοτικής ενότητας Μενηίδος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει μόνιμο πληθυσμό 1.222 κατοίκους.[2]

Η Καλή είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Bρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 40 μέτρων και στους νότιους πρόποδες του όρους Πάικο, στην είσοδο της κοιλάδας του ποταμού Μογλενίτσα. Βρίσκεται βορειοανατολικά και σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη Σκύδρα, και ανατολικά από την Έδεσσας, από την οποία απέχει 18 χιλιόμετρα. Μέχρι την εφαρμογή του νομοσχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης Καλλικράτης το 2010, ήταν έδρα του δήμου Μενηίδος, ενώ σήμερα αποτελεί έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας του δήμου Σκύδρας. Στα δυτικά του οικισμού περνά ο ποταμός Μογλενίτσας και ο οικισμός Προφήτης Ηλίας, στα ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός Άνυδρο, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά η κωμόπολη της Σκύδρας και το προάστιό της Μαυροβούνι, και στα νοτιοανατολικά οι οικισμοί Σανδάλι και Καλλίπολη.

Στα βορειοδυτικά του οικισμού και σε απόσταση 3,3 χιλιομέτρων, υπάρχει μη επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στον οποίο πιστεύεται ότι βρίσκονταν η αρχαία πόλη Μενηίδα. Το χωριό παλαιότερα ονομαζόταν Καλινίτσα (πρόκειται πιθανότατα για τοπωνύμιο σλάβικης προέλευσης από την αντίστοιχη λέξη για τη "ροδιά") και μετονομάστηκε το 1935 σε Καλή. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης το 1923, στον οικισμό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το Αγγελοχώρι της Ανατολικής Θράκης.

Οικονομία και εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια οπωροφόρων δένδρων, ιδιαίτερα ροδακινιών. Καλλιεργούν, βέβαια, και αρκετά άλλα είδη, όπως λωτούς, κυδώνια, δαμάσκηνα, κεράσια, σπαράγγια, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ραγδαία οι καλλιέργειες ακτινιδίων. Ο Αργοτικός Συνεταιρισμός Καλής συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής ροδακίνων της τοπικής κοινότητας Καλής.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταστήματα, επιχείρηση πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, συνεργειο-ανταλλακτικα αυτοκινητων, ιδιωτικό γυμναστήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, οδοντιατρείο, δύο φαρμακεία, ενώ λειτουργούν και ΚΕΠ, παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, γενικό λύκειο και ιδιωτικό ΚΔΑΠ.

Πολιτισμός και αναψυχή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχουν τρεις εκκλησίες. Η μια βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στην Ύψωση του Τίμιου Σταυρού, η δεύτερη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωρίου και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, ενώ η τρίτη, που αποτελεί ξωκκλήσι, είναι στο βόρειο άκρο του χωριού και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Στον οικισμό έχει έδρα το αθλητικό σωματείο Νίκη Καλής, που ιδρύθηκε το 1954. Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας. Το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει χωρητικότητα 250 θέσεων. Στα βορειοδυτικά του χωριού και στην ανατολική όχθη του ποταμού Μογλενίτσα, βρίσκεται ο χώρος αναψυχής Πλατανάκια, ο οποίος δημιουργήθηκε σε παραποτάμια δασώδη έκταση με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής. Στον χώρο υπάρχουν διαδρομές περιπάτου και μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσε τουριστικό περίπτερο, ενώ σε απόσταση περίπου (3) τριών χλμ. βρίσκεται ο ταμιευτήρας του ποταμού.

  1. «Καλή: Το μεγάλο χωριό στο κέντρο της ΠΕ Πέλλας, όπου βρισκόταν η αρχαία Μενηίδα». karatzova.com. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2024. 
  2. «ΦΕΚ 2090 Απογραφή πληθυσμού 2021». ΕΛΣΤΑΤ. Ελληνική Δημοκρατία. 7 Απριλίου 2024. σελ. 21636 (σελ. 54 του pdf). Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2024.