Πραιτώρι Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°47′30″N 22°3′54″E / 39.79167°N 22.06500°E / 39.79167; 22.06500

Πραιτώρι Λάρισας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πραιτώριο Λάρισας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΕλασσόνας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΛάρισας
Υψόμετρο175 μέτρα
Πληθυσμός362 (2011)
Ταχ. κωδ.402 00

Το Πραιτώρι είναι χωριό του δήμου Ελασσόνας στον νομό Λάρισας. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην περιοχή λειτουργούσαν τα «Πραιτωριανά Ρωμαικά Δικαστήρια» όπου εκτελούνταν ληστές, κακοποιοί και παράνομοι που συλλαμβάνονταν και δικάζονταν. Αποτέλεσε τούρκικο τσιφλίκι του Αλή Πασά αλλά με φυσικό τρόπο εξαιτίας των χειμάρρων μοιράστηκε στην μέση σε βόρειο και νότιο τμήμα. Έτσι το βόρειο κατέληξε στους Τούρκους Μπέηδες και το νότιο στον μεγαλοκτηνοτρόφο Χατζημπύρο και την οικογένειά του. Όταν η Ελλάδα έφυγε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό κατά κάποιο τρόπο «ενώθηκε» ξανά ύστερα από απαίτηση των κατοίκων του και αποφασίστηκε να πάρει την ονομασία «Πρατώρι».

Θρησκευτικός Πολιτισμός

Υπάρχουν στο χωριό το Μνημείο Πεσόντων, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχοντικό του Μάντζαρη και πολλά ακόμα ιστορικά στοιχεία από την εποχή της Τουρκοκρατίας ενώ αξίζει μια βόλτα στο πανέμορφο πλατανόδασος δίπλα στο ποτάμι αλλά και στη περιοχή "Καραμούρτης" στα βόρεια του χωριού, όπου υπάρχει ένας υπέροχος φυσικός καταρράκτης.

    

Οι κάτοικοι του Πραιτωρίου ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία αλλά και το ελεύθερο επάγγελμα σε καφενεία, παντοπωλεία, πριστήριο ξυλείας παραδοσιακός φούρνος, θεριζοαλωνιστικά συγκροτήματα.

Στο χωριό λειτουργεί ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος νεολαίας Πραιτωρίου όπου πραγματοποιεί πληθώρα εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Πανηγύρι

Το Πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 και 27 Ιουλίου τιμώντα έτσι το εξωκκλήσι του Χωριού αλλά και το προστάτη τους Άγιο Παντελεήμων.


Προσωπικότητες

Μπαλντούμης Ιωάννης

Ο Ταγματάρχης Μπαλντούμης Ιωάννης, με καταγωγή από τη Σαμαρίνα και μόνιμη κατοικία στο Πραιτώρι Ελασσόνας,

Η συμβολή του και η προσφορά του στους αγώνες για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ήταν μεγαλειώδης και γι’ αυτό ανήκει στους μεγάλους αγωνιστές της λευτεριάς. Ειδικότερα, πολέμησε και έγραψε ένδοξες σελίδες στην Ιστορία της Ελλάδας, ως ένας πραγματικός ήρωας, δίνοντας ακόμη και τη ζωή του, παίρνοντας μέρος σε διάφορες μάχες του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου (Σκρα, Δοϊράνη), της Μικράς Ασίας (Σεντί Γαζί, Κιουτάχεια, Ντικελί) και κυρίως, του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-1941 στο Αλβανικό μέτωπο (Μαζιάνι, Τρεμπεσίνα, ύψωμα 731).

Σε όλα τα πεδία των μαχών, επέδειξε αξιόλογη, ξεχωριστή και πολύ ανώτερη δράση, γενναιότητα και μαζί με τα παλικάρια του, πολέμησε με σθένος για την προστασία της Πατρίδας από τους κατακτητές και τους προδότες της και κατόρθωσε να κατατροπώσει τους εχθρούς

Με την αυταπάρνησή του και την θυσία του, έδειξε την ανωτερότητα του Ανθρώπου, του Επαναστάτη, του Πατριώτη και του Αγωνιστή κατά των κατακτητών.

Αν και παρέμεινε άγνωστος για πολλούς, ωστόσο κατατάχθηκε στο πάνθεον των ηρώων.