Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καφενείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα τυπικό καφενείο στον Γάιο, στους Παξούς.
Άνδρες μπροστά από ένα καφενείο στην Κέρκυρα.

Το καφενείο είναι κατάστημα στο οποίο σερβίρεται καφές.

Το καφενείο στην Ελλάδα συνήθως σερβίρει διάφορα είδη ελληνικού καφέ, όπως τον ελληνικό καφέ και φραπέ, καθώς και μπύρα, ρετσίνα και ούζο. Τα περισσότερα καφενεία παρέχουν μεζέ ή δωρεάν σνακ και σπάνια σερβίρουν γεύματα. Τα καφενεία παραδοσιακά ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις και ήταν λιτά επιπλωμένα. Οι τοίχοι είναι συχνά ασβεστωμένοι. Τα καφενεία συχνά λειτουργούν ως κοινωνικά κέντρα των χωριών και των νησιών όπου βρίσκονται. Οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται μετά από τη δουλειά ή παίζουν ένα παιχνίδι καρτών. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, το καφενείο ήταν μέρος όπου οι γυναίκες δεν ήταν ευπρόσδεκτες, αλλά τώρα στα καφενεία συχνάζουν και κορίτσια και γυναίκες. [1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη προέρχεται από την πρώιμη ελληνική καφενές, η οποία δανείστηκε από το τουρκικό kahvehane ή kahvene, το οποίο στη συνέχεια προέρχεται από το περσικό qahveh-khaneh (<Αραβικά qahve 'καφέ + Περσικά khane 'σπίτι).[2] Άλλες βαλκανικές γλώσσες έχουν επίσης δανειστεί τον τουρκικό όρο, όπως kafana, kavane, kaveana, κλπ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greek meze dishes mezedakia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, s.v. καφενεíο and s.v. καφενές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]