Παλάτσο Κίτζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλάτσο Κίτζι
Χάρτης
Είδοςπαλάτσο και ανάκτορο
ΑρχιτεκτονικήΑναγέννηση
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′4″N 12°28′47″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη[1]
ΧώραΙταλία[1]
Έναρξη κατασκευής1580
Ολοκλήρωση1580
Χρήσηεπίσημη κατοικία
ΙδιοκτήτηςΙταλία
ΑρχιτέκτοναςΤζάκομο ντέλλα Πόρτα
ΧρηματοδότηςAldobrandini family
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Ανάκτορο Κίτζι (ιταλικά: Palazzo Chigi‎‎ [paˈlattso ˈkiːdʒi]) είναι ένα παλάτι και πρώην ευγενής κατοικία στη Ρώμη, η οποία είναι η έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου και η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Ιταλίας. Από τις 22 Οκτωβρίου 2022 ο ένοικος του Ανακτόρου Κίτζι είναι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι Ανατολικά γειτονεύει με το Παλάτσο Μοντετσιτόριο, έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ μπροστά του, στη νότια πλευρά, είναι η Πιάτσα Κολόννα με τη Στήλη του Αυρηλίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχιτεκτονική ιστορία του Παλάτσο Κίτζι εκτείνεται σε περισσότερους από τρεις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν ακολουθήσει αρκετά έργα και συνεχείς προσαρμογές στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του Ανακτόρου. Το Παλάτι, με θέα νότια στην Πιάτσα Κολόννα]] και ανατολικά στη Βία ντελ Κόρσο, ξεκίνησε το 1562 από την Τζιάκομο ντελα Πόρτα. Στις 28 Ιανουαρίου 1578 ο δικηγόρος του Συμβουλίου Πιέτρο Αλντομπραντίνι, αδελφός του μελλοντικού πάπα Κλήμη Η΄, αγόρασε μία οικία στη Βία ντελ Κόρσο. Το έργο ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Mατταίο Μπαρτολίνι από την Τσιτά ντι Καστέλο. Ο Aλντομπραντίνι είχε ήδη ένα ακίνητο κατά μήκος του δρόμου, που συνόρευε με το λεγόμενο "νησί των Κολόννα" που συνέδεε τη Βία ντελ Κόρσο με το Moντετσιτόριο, και σκόπευε να ενώσει τις δύο ιδιοκτησίες. Μετά το τέλος του Πιέτρο Αλντομπραντίνι, ο γιος του πώλησε τα ακίνητα στον Πάολο Φοσάνο, ο οποίος συνέχισε το έργο στην πλευρά της Βία ντελ Κόρσο. [2]

Το 1616 ο καρδινάλιος Πιέτρο Αλντομπραντίνι, ανιψιός του Κλήμη Η΄, αγόρασε πίσω το οικογενειακό σπίτι, συνεχίζοντας την κατασκευή και ενσωματώνοντας διάφορα σπίτια δίπλα στην πτέρυγα που έβλεπε στη μελλοντική πλατεία. Το 1659 αγοράστηκε από τον Οίκο των Κίτζι, μία πλούσια οικογένεια τραπεζιτών από τη Σιένα. [3] Στη συνέχεια ανακαινίστηκε από τους Φελίτσε ντελα Γκρέκα και Τζιοβάννι Μπατίστα Κοντίνι. Διαθέτει πέντε ορόφους, μία μεγάλη σκάλα που οδηγεί στα σαλόνια και μία εσωτερική αυλή διακοσμημένη με κρήνη, σχεδιασμένη από τον Τζιάκομο ντελα Πόρτα. Η κρήνη έχει αντιγραφεί σε πολλές τοποθεσίες στη Ρώμη και σε άλλες ιταλικές πόλεις. [4]

Μετά από μερικούς αιώνες, στους οποίους το κτίριο λειτούργησε κυρίως ως οικία σημαντικών οικογενειών της Παπικής Ρώμης, ξεκινώντας από το τέλος του 1700 το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Ισπανικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Στις 20 Απριλίου 1770 ο Β.-Α. Μότσαρτ έδωσε μία συναυλία εκεί παρουσία του Καρόλου-Εδουάρδου Στιούαρτ, διεκδικητή του Αγγλικού θρόνου. [5] Το 1878 έγινε η κατοικία του πρέσβη της Αυστρο-Ουγγαρίας στην Ιταλία. [6] Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το παλάτι είχε το παρωνύμιο «ο Αυστρο-Βατικανός πράκτορας». Στις αρχές του 20ού αι. το Παλάτι χτυπήθηκε από συχνές αλυτρωτικές διαδηλώσεις, ζητώντας την ανεξαρτησία του Τρέντο και της Τεργέστης. [7]

Κρατικό κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το 1916 αγοράστηκε από το Βασίλειο της Ιταλίας και έγινε η έδρα του Υπουργού Αποικιακών Υποθέσεων, του υπουργείου που είναι αρμόδιο για την κυβέρνηση των αποικιακών κατοχών της χώρας και την κατεύθυνση των οικονομιών τους.

Το 1922 στην αρχή της εξουσίας του Μπ. Μουσολίνι, το Παλάτσο Κίτζι έγινε η επίσημη κατοικία του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών. Το 1961 έγινε ο επίσημος τόπος συνάντησης του Υπουργικού Συμβουλίου και η κατοικία του προέδρου του, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης (ο πρωθυπουργός).

Στα τέλη του 20ού αι. στο κτήριο έγινε ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1999. Η παρέμβαση αφορούσε όχι μόνο τις προσόψεις, αλλά και τα δωμάτια του γραφείου του πρωθυπουργού, τα οποία ο Τζουλιάνο Αμάτο είχε μεταφέρει σε μία άλλη αίθουσα του ανακτόρου και τώρα επανερχόταν στην αρχική τους θέση. [8]

Στις 28 Απριλίου 2013, κατά τη διάρκεια του όρκου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Eνρίκο Λέττα, ένας άνδρας, ο Λουίτζι Πρέιτι, άνοιξε πυρ σε δύο καραμπινιέρους, τον Τζιουζέπε Τζιανγκράντε και τον Φραντσέσκο Νέγκρι, τραυματίζοντας τον τελευταίο και μία έγκυο περαστικό. [9]

Τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλάτσο Κίτζι σε χαρακτικό του 18ου αι. από τον Τζιουζέπε Βάζι.

Η Αίθουσα Βιβλιοθήκης ανατέθηκε από τον Αγκοστίνο Κίτζι στα τέλη του 17ου αι. για να στεγάσει την τεράστια βιβλιοθήκη του καρδινάλιου Φλάβιο Κίτζι. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τον Τζοβαννι-Μπατίστα Κοντίνι.

Η βιβλιοθήκη Κίτζι ή Κιτζιάνα περιέχει χιλιάδες πολύτιμα χειρόγραφα· είναι σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στην προσωπική βιβλιοθήκη του πάπα Αλεξάνδρου Ζ΄, μέλους της οικογένειας Κίτζι. Από την εποχή του πάπα Βενέδικτου ΙΕ΄ το Βατικανό επιχείρησε να αποκτήσει αυτήν τη βιβλιοθήκη, αλλά δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα. Τελικά, ο Πιέτρο Τάκι Βεντούρι ανέθεσε στον πάπα Πίο ΙΑ΄ να διαπραγματευτεί την αγορά με τη νεοσυσταθείσα φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι. Ο Βεντούρι κατάφερε να πείσει τον Μουσολίνι να δωρίσει τη βιβλιοθήκη στο Βατικανό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά άλλα ιταλικά θεσμικά κτίρια:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 dati.beniculturali.it.
  2. Palazzo Chigi – Cronologia, governo.it
  3. «Palaces, Villas and Gardens». Rome Guide Italy. Travelplan.it. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2007. 
  4. Roberto Piperno· Rosamie Moore. «Piazza Colonna». Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2007. 
  5. Conosciamo Roma – Palazzo Chigi
  6. Palazzo Chigi, la storia, governo.it
  7. «La Storia di Palazzo Chigi» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021. 
  8. Palazzo Chigi: un viaggio nella storia d'Italia, Rai News
  9. «New Italian 'grand coalition' government sworn in». BBC News. 28 April 2013. https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22327445. Ανακτήθηκε στις 28 April 2013.