Παλάτσο Μοντετσιτόριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Παλάτσο Μοντετσιτόριο.

Το Παλάτσο Μοντετσιτόριο (ιταλικά: Palazzo Montecitorio) είναι ανάκτορο στη Ρώμη, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα της Ιταλικής Κάτω Βουλής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο αρχικά σχεδιάσθηκε από τον Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι για το νεαρό Καρδινάλιο Λουντοβίκο Λουντοβίτσι, ανεψιό του Πάπα Γρηγόριου ΙΕ'. Όμως, με τον θάνατο του Γρηγορίου ΙΕ' το 1623, οι εργασίες σταμάτησαν, και δε ξανάρχισαν έως την παποσύνη του Πάπα Ιννοκέντιου ΙΒ' (Antonio Pignatelli), όταν ολοκληρώθηκε από τον αρχιτέκτονα Κάρλο Φοντάνα, ο οποίος τροποποίησε το σχέδιο του Μπερνίνι με την προσθήκη ενός αετώματος καμπάνας άνωθεν της κύριας εισόδου. Το κτήριο ορίσθηκε για δημόσιες και κοινωνικές λειτουργίες μόνο εξαιτίας της σταθερής αντινεποτιστικής πολιτικής οι οποίες ερχόντουσαν σε αντίθεση με τους προκατόχους του.

Το 1696 η Κουρία (δικαστήρια του παπικού νόμου) εγκαταστάθηκε εκεί. Αργότερα ήταν έδρα του Governatorato di Roma (της διοίκησης της πόλης κατά την παπική περίοδο) και το αρχηγείο της αστυνομίας. Ο εσκαμμένος οβελίσκος του Solarium Augusti, γνωστός τώρα ως Οβελίσκος του Μοντετσιτόριο, εγκαταστάθηκε μπροστά στο παλάτι από τον Πίο ΣΤ' το 1789.

Με την Ενοποίηση της Ιταλίας το 1861 και την μεταφορά της πρωτεύουσα στην Ρώμη το 1870, το Μοντετσιτόριο επιλέχθηκε ως η έδρα της Camera dei Deputati (Κάτω Βουλής), μετά την μελέτη διάφορων πιθανοτήτων. Η πρώην εσωτερική αυλή στεγάσθηκε και μετατράπηκε σε ένα ημικυκλικό δωμάτιο συνελεύσεων.

Αλλά το αρχικό παλάτι δεν ταίριαζε ιδανικά στον νέο του ρόλο και ξανακτίσθηκε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1900 αφήνοντας μόνο την πρόσοψη ανέπαφη. Ο αρχιτέκτονας, Ερνέστο Μπαζίλε, ήταν ένας υποστηρικτής της Αρ Νουβώ. Προσέθεσε το αποτελούμενο Transatlantico, το μακρύ και εντυπωσιακό σαλόνι το οποίο περιβάλλει την αίθουσα συζητήσεων και τώρα είναι το ανεπίσημο κέντρο της Ιταλικής πολιτικής.

Η αίθουσα συζητήσεων χαρακτηρίζεται από πολυάριθμες διακοσμήσεις σε στυλ Αρ Νουβώ: ο εντυπωσιακός θόλος χρωματιστού γυαλιού (έργο του Τζιοβάννι Μπελτράμι), το εικονογραφημένο διάζωμα που ονομάζεται "Οι Ιταλοί" (από τον Τζιούλιο Αριστίντε Σαρτόριο) το οποίο περιβάλλει την αίθουσα, τις μπρούντζινες φιγούρες να βρίσκονται στα πλευρά των προεδρικών και κυβερνητικών καθισμάτων, και τα ταμπλό που απεικονίζουν "Την Δόξα της δυναστείας της Σαβοΐας" του Νταβίντε Καλάντρα.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Palazzo Montecitorio της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Συντεταγμένες: 41°54′5″N 12°28′43″E / 41.90139°N 12.47861°E / 41.90139; 12.47861