Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέντε μεγάλα θηράματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα «πέντε μεγάλα» θηράματα της Αφρικής
Τα «5 μεγάλα» σε ζωγραφικό «γκράφιτι»

Τα πέντε μεγάλα θηράματα (αγγλ. Big Five game) είναι χαρακτηρισμός που δόθηκε από κυνηγούς μεγάλων ζώων και αναφέρεται στα πέντε μεγάλα θηλαστικά της Αφρικής που είναι δυσκολότερο να κυνηγήσει ένας κυνηγός ως πεζός.[1][2][3] Αυτά είναι: το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη, ο μαύρος ρινόκερος, ο αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας και ο αγριοβούβαλος (ή αφρικανικός βούβαλος).

Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται πολύ από τα γραφεία που διοργανώνουν σαφάρι.[4][1][5] Και τα πέντε είδη αποτελούν παραδείγματα της «χαρισματικής μεγαπανίδας», με πολλές αναφορές στην παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, όντας ανάμεσα στα γνωστότερα μεγάλα ζώα της Αφρικης. Εκδόσεις των χαρτονομισμάτων του νοτιοαφρικανικού ραντ το 1990 και αργότερα απεικονίζουν από ένα διαφορετικό ζώο των «πέντε» σε κάθε αξία χαρτονομίσματος.

Αρκετές είναι οι χώρες όπου μπορεί ακόμα κάποιος να βρει στη φύση και τα 5 μεγάλα θηραματα, μεταξύ των οποίων οι Ανγκόλα, Μποτσουάνα, Ζάμπια, Νότια Αφρική, Κένυα, Τανζανία, Ζιμπάμπουε, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ουγκάντα, Ναμίμπια, Ρουάντα και το Μαλάουι.[6][7] Παρά το γεγονός αυτό, και τα πέντε έχουν καταστεί αντικείμενο ανησυχίας για τους υπέρμαχους της διατηρήσεως της άγριας ζωής μέσα στον 21ο αιώνα. Το λιοντάρι και η λεοπάρδαλη κατατάσσονται σήμερα αμφότερα από την IUCN στην κατηγορία των «τρωτών» ή «εκτεθειμένων στον κίνδυνο αφανισμού» ειδών. Ο αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας είναι στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν (2021). Ακόμα χειρότερα, ο μαύρος ρινόκερος ταξινομείται στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη, οπότε το κυνήγι του απαγορεύεται σχεδόν παντού.[8] Μόνο ο αγριοβούβαλος χαρακτηρίζεται ως «είδος ελάχιστης ανησυχίας» και για αυτόν τον λόγο είναι σήμερα το προτιμώμενο από τους κυνηγούς ζώο από τα «μεγάλα πέντε».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Zijlma, Anouk. «The Big Five: Index». Africa for Visitors. About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2006. 
  2. Capstick, Peter H. (1983). Death in the Dark Continent. St. Martin's Press. σελ. 13. ISBN 978-0-312-18615-9. No human being could begin to outrun any of the big five, nor would he last more than a few seconds in any contest of strength. 
  3. Du Toit, Richard (2001). Africa's Big Five. Struik Publishers. ISBN 978-1-86872-582-3. 
  4. «Understanding and Protecting the Big Five in South Africa». goeco.org. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018. 
  5. Nelson, Marsea. «Ten Wild Facts about the "Big Five"». www.worldwildlife.org. worldwildlife.org. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018. 
  6. Planet, Lonely (28 Οκτωβρίου 2013). «Lonely Planet's Best in Travel 2014 - top 10 countries». lonelyplanet.com. 
  7. «Rhinos Return to Rwanda's Akagera National Park after 10 Years». ugandatravelblog.com. 2 Μαΐου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2017. 
  8. «Diceros bicornis». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]