Αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θηλυκός αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας με το μωρό του

Ο Αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας (Loxodonta africana) είναι ογκώδες, βαρύ θηλαστικό των προβοσκιδοειδών. Ζει στα χορτολίβαδα της Αφρικής. Είναι πολύ έξυπνο και κοινωνικό ζώο. Ζει σε κοπάδια. Έχει πολύ καλή μνήμη και τρέφεται αποκλειστικά με φυτά. Απειλείται από τη λαθροθηρία.

Ο ελέφαντας της σαβάνας είναι πολύ μεγαλύτερος σε ύψος και βάρος από τον ελέφαντα των δασών, ενώ ο ελέφαντας των δασών έχει αυτιά και προβοσκίδα που τείνει να είναι πιο τριχωτή. Ο ενήλικος ελέφαντας της σαβάνας δεν έχει άλλους κινδύνους εκτός από τον άνθρωπο. Είναι το πολυπληθέστερο από τα τρία είδη ελεφάντων, αλλά ο πληθυσμός του συνεχίζει να μειώνεται εξαιτίας της λαθροθηρίας για το ελεφαντόδοντο και την καταστροφή του οικοτόπου. Οι ελέφαντες είναι κοινωνικά ζώα, ταξιδεύουν σε αγέλες θηλυκών και εφήβων, ενώ τα αρσενικά ενήλικα ζουν συνήθως μόνοι τους. Ο ελέφαντας της ερήμου ή ο ελέφαντας προσαρμοσμένος στην έρημο δεν είναι ένα ξεχωριστό είδος ελέφαντα, αλλά είναι ελέφαντες της σαβάνας που ζουν στις ερήμους Ναμίμπ και Σαχάρα.

Μια λεπτομερή γενετική μελέτη του 2010 επιβεβαίωσε ότι ο αφρικανικός ελέφαντας της σαβάνας και ο Αφρικανικός ελέφαντας του δάσους είναι ξεχωριστά είδη.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rohland, Nadin; Reich, David; Mallick, Swapan; Meyer, Matthias; Green, Richard E.; Georgiadis, Nicholas J.; Roca, Alfred L; Hofreiter, Michael (2010). «Genomic DNA Sequences from Mastodon and Woolly Mammoth Reveal Deep Speciation of Forest and Savanna Elephants». PLoS Biology 8 (12): σελ. e1000564. December 2010. doi:10.1371/journal.pbio.1000564. http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.1000564. 
  2. A-Z-Animals.com. «African Bush Elephant» (στα αγγλικά). https://a-z-animals.com/animals/african-bush-elephant/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-03.