Δημοτική ενότητα Βαλτετσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Δημοτική ενότητα Βαλτετσίου ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τρίπολης[1] και αποτελείται από τα χωριά Αγριακόνα, Αθήναιο, Αμπελάκι, Αραχαμίτες, Ασέα, Βαλτέτσι, Δάφνη, Δόριζα, Καλτεζές, Κεραστάρης, Μάναρης, Μαυρογιάννης, Παλαιοχούνη, Πάπαρης.

Από Τρίπολη ακολουθώντας το δρόμο προς Μεγαλόπολη, ανεβαίνουμε τον αυχένα του Καλογερικού και κατηφορίζουμε στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Πάνω στο δρόμο, η Κάτω Ασέα. Δεξιά θα δούμε τον αρχαιολογικό της χώρο. Φέρει το αρχαίο της όνομα, οφειλόμενο στον Ασεάτη-αρκάδα ήρωα της μυθικής εποχής. Ασεάτης, επίσης, ονομαζόταν ο ποταμός Αλφειός γιατί τα πλούσια νερά της περιοχής, σ`αυτόν διοχετεύονται. Λίγο έξω από την Ασέα, στη κορυφή του Υψώματος του Προφήτη Ηλία βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού, ο οποίος πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Κατά τις ανασκαφές που έγιναν το 1936 ανακαλύφθηκαν ερείπια κτισμάτων και κεραμικά ευρήματα νεολιθικής εποχής.

Στην Ασέα γεννήθηκε και αναπαύεται ο κατ`εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού και σημαντική μορφή του ελληνικού τραγουδιού ο Νίκος Γκάτσος. Στο τοπικό διαμέρισμα Πάπαρη υπάρχουν τα ερείπια πύργου από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Στο χωριό Μάναρη να επισκεφθούμε τις πηγές του Αλφειού. Κοντά στο Μάναρι βρίσκεται η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα στην Ελλάδα, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένη για το σιδηρόδρομο από γαλλική εταιρεία το 1897. Στα όρια του Δήμου Βαλτετσίου με το Δήμο Μεγαλόπολης απλώνεται το φαράγγι του Ελισσώνα ποταμού. Λίγο πριν από το χωριό Αραχαμίτες βρίσκεται ο χώρος αναψυχής της Μεταμόρφωσης.

Το στοιχείο της τοπικής παράδοσης είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και η κοινότητα οργανώνουν εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια.

Οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι και τα παραγόμενα βασικά προϊόντα είναι κηπευτικά, μήλα, μέλι, κάστανα, γαλακτοκομικά κ.α.

Στην περιοχή λειτουργούν γραφικά καφενεία και ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόγραμμα Καλλικράτης - ΦΕΚ Α87 της 07/06/2010

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]