Ο γρουσούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο γρουσούζης
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Τζαβέλλας
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΓιώργος Τζαβέλλας
ΠρωταγωνιστέςΟρέστης Μακρής
Μίμης Φωτόπουλος
Ντίνος Ηλιόπουλος
Γεωργία Βασιλειάδου
Περικλής Χριστοφορίδης
ΜουσικήΜάνος Χατζιδάκις
ΤραγούδιΝίκος Παπαδάκης
Φώτης Πολυμέρης
ΦωτογραφίαΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
Εταιρεία παραγωγήςΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή3 Νοεμβρίου 1952 (Ελλάδα)
Διάρκεια108'
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ο γρουσούζης είναι ελληνική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα που προβλήθηκε το 1952. Η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην όμορφη παλαιά Πλάκα της δεκαετίας του 1950 κάτω από την Ακρόπολη, με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγαθοκλής (Ορέστης Μακρής), είναι ένας γκρινιάρης ιδιοκτήτης καφενείου με τακτικούς θαμώνες όλους τους τεμπέληδες της γειτονιάς. Η γειτονιά τον αποκαλεί γρουσούζη, όταν όμως βρίσκει ένα μωρό στο κατώφλι του σπιτιού του, προς μεγάλη έκπληξη όλων, αποφασίζει να το υιοθετήσει.

Για τη φροντίδα του μωρού προσλαμβάνει μια νταντά, την Μαρία (Δάφνη Σκούρα), η οποία συμβαίνει να είναι η πραγματική μητέρα του παιδιού, το οποίο άφησε στο κατώφλι του καφετζή μην μπορώντας να το μεγαλώσει η ίδια ως ανύπαντρη μάνα για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Η Μαρία διηγείται την ιστορία της στον Αγαθοκλή, σύμφωνα με την οποία ο πατέρας του παιδιού έφυγε μακριά της χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξη του μωρού.

Οι γείτονες αδυνατούν να πιστέψουν όλη αυτήν την ιστορία και διαδίδουν φήμες ότι το μωρό είναι στ' αλήθεια του Αγαθοκλή με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη Μαρία στην απόφαση να φύγει από το σπίτι. Ο Αγαθοκλής, ωστόσο, την αποτρέπει, προσφέροντάς της την προστασία του και προτείνοντάς της να παντρευτούν, αφού στο μεταξύ την έχει ερωτευθεί. Όταν καταλαβαίνει ότι η Μαρία αγαπά τον πατέρα του παιδιού, ο Αγαθοκλής, αν και ερωτευμένος με την κοπέλα, τον αναζητά θυσιάζοντας τα συναισθήματά του για την ευτυχία της Μαρίας. Ο πατέρας εντοπίζεται, δέχεται με ευχαρίστηση το νέο του μωρού και παντρεύεται τη Μαρία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 3 Νοεμβρίου 1952 [1] κόβοντας 121.007 εισιτήρια και κατατάχθηκε 3η σε εισπράξεις ανάμεσα σε 22 ταινίες της ίδιας σεζόν. [2]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Ντίνου Ηλιόπουλου σε κινηματογραφική ταινία [1] και για μία από τις τέσσερις ταινίες όπου παίζουν μαζί ο Ορέστης Μακρής και η Γεωργία Βασιλειάδου - οι άλλες τρεις είναι: Η θεία απ' το Σικάγο, Το αμαξάκι και Η κυρά μας η μαμή. [3]

Η μουσική της ταινίας είναι του Μάνου Χατζιδάκι και στην ταινία τραγουδούν οι Νίκος Παπαδάκης και Φώτης Πολυμέρης. [4] Επίσης, ακούγεται και ένα "Νανούρισμα" που τραγουδά στο μωρό η Δάφνη Σκούρα. [5]

Το κτήριο του καφενέ όπου έγιναν τα γυρίσματα υπάρχει ακόμα και είναι ταβέρνα με το όνομα Πλάτανος. [6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάριος Πλωρίτης έδωσε θετική κριτική στην ταινία. Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία έγραψε:

Ο γρουσούζης είναι μια επιτυχία, επιτυχία σε πολλούς τομείς. Έχει συνέπεια, λογική και φυσική ανέλιξη. Κι ο τύπος του γρουσούζη που παρουσιάζει, έχει και αληθοφάνεια και ανθρωπιά. Με όλα αυτά, δεν μπορούμε ν΄αρνηθούμε πως ο «γρουσούζης» είναι μια επιτυχία, προπάντων σκηνοθετική, τεχνική και υποκριτική - επιτυχία σχετική, που ευχόμαστε να την ακολουθήσει, και πολύ γρήγορα, μια επιτυχία «απόλυτη».[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Finos Film - 'Ο Γρουσούζης' (1952), http://finosfilm.com/movies/view/15, ανακτήθηκε στις 2021-08-15 
  2. «Ο γρουσούζης - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  3. DoraK. «Γεωργία Βασιλειάδου & Ορέστης Μακρής… οι σταρ της δεκαετίας του 1950 στον ελληνικό κινηματογράφο!». Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  4. «Ο γρουσούζης (1952)». 90lepta.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. «ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ: Μάνος Χατζιδάκις: Ο γρουσούζης». ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ. 3 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  6. «Ο γρουσούζης Μακρής και η «πρώτη» του Ντ. Ηλιόπουλου». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  7. «ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 5 Νοεμβρίου 1952. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]