Ο ζηλιαρόγατος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ζηλιαρόγατος
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Τζαβέλλας
ΠαραγωγήΑνζερβός
ΣενάριοΓιώργος Τζαβέλλας
ΙστορίαΓεώργιος Ρούσσος
Βασισμένο σε"Ο εραστής έρχεται" (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΒασίλης Λογοθετίδης
Ίλυα Λιβυκού
Βαγγέλης Πρωτοπαππάς
Σμάρω Στεφανίδου
Λάμπρος Κωνσταντάρας
Καίτη Λαμπροπούλου
Κυβέλη Θεοχάρη
Νίκος Ρίζος
ΜουσικήΜάνος Χατζιδάκις
ΤραγούδιΝίκος Καζής
ΦωτογραφίαΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΓιώργος Τσαούλης
ΣκηνογραφίαΜαριλένα Αραβαντινού
Πρώτη προβολή15 Αυγούστου 1956 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία28 Μαρτίου 2003 (DVD)
Διάρκεια95΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Ο ζηλιαρόγατος είναι ελληνική κωμική ταινία του 1956, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα. Το σενάριο βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Γεωργίου Ρούσσου "Ο εραστής έρχεται". Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Σμάρω Στεφανίδου, Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Λάμπρος Κωνσταντάρας και Καίτη Λαμπροπούλου. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και η παραγωγή έγινε από την Ανζερβός.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μίνα (Σμάρω Στεφανίδου), γυναίκα με έντονη κοινωνική ζωή, με αρκετούς γάμους αλλά και διαζύγια στο ενεργητικό της, έρχεται από την Πάτρα στην Αθήνα, για να επισκεφθεί την ξαδέλφη της, Λέλα (Ίλυα Λιβυκού). Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνει ότι ο Πότης (Βασίλης Λογοθετίδης), σύζυγος της Λέλας και πολυάσχολος σαπουνοβιομήχανος, παραμελεί την γυναίκα του και αποφασίζει να δράσει.

Οι δυο ξαδέλφες στήνουν, έτσι, παγίδα στον Πότη, για να τον κάνουν να ζηλέψει. Το σχέδιό τους δεν φαίνεται να έχει επιτυχία, μέχρις ότου μπαίνει στην υπόθεση ο Μάρκος (Βαγγέλης Πρωτοπαππάς), κουμπάρος του Πότη, ο οποίος του βάζει ψύλλους στ' αυτιά για τη συζυγική πίστη της Λέλας, όντας βέβαιος πως και η γυναίκα του, Κική, τον απατά και παραθέτοντας στον κουμπάρο του τις σχετικές "ενδείξεις". Το μπέρδεμα φτάνει στο αποκορύφωμά του όταν μπλέκονται στην υπόθεση οι γείτονες του ζευγαριού, Σπύρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) και Τζένη (Καίτη Λαμπροπούλου), οι οποίοι θα αποτελέσουν την πέτρα του σκανδάλου, καθώς η Τζένη ζηλεύει παθολογικά τον Σπύρο.

Ο Πότης, με την καθοδήγηση του Μάρκου, που είναι μανιώδης σινεφίλ, στήνει παγίδα με ένα μαγνητόφωνο στον Σπύρο, καθώς εκείνος έχει πειστεί πως έχει ερωμένη την γυναίκα του, Λέλα, άποψη που έχει επίσης σχηματίσει και η Τζένη. Ωστόσο, στην παγίδα πέφτει ο ίδιος ο Πότης με τη Τζένη. Τα πράγματα ηρεμούν και βρίσκουν τον δρόμο τους όταν εμφανίζεται η Κική (Κυβέλη Θεοχάρη), η οποία ενημερώνει τους κουμπάρους της αλλά και τους γείτονες πως ο Μάρκος έχει ψύχωση με τις κινηματογραφικές ταινίες και πως ακραία πράγματα που βλέπει στις ταινίες θεωρεί πως συμβαίνουν στις σχέσεις τις δικές του αλλά και των φίλων και γνωστών του.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ζηλιαρόγατος κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1956-1957 κόβοντας 95.421 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 6η θέση ανάμεσα σε 30 ταινίες της ίδιας σεζόν. [1] Έκανε πρεμιέρα στις 15 Αυγούστου 1956, [2] ενώ κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 28 Απριλίου 2003. [3]

Η ταινία αυτή, όπως και το Σάντα Τσικίτα και το Δεσποινίς ετών 39 με τους ίδιους πρωταγωνιστές γυρίστηκαν στην Αίγυπτο, στο στούντιο Ναχάς (Nahas) του Καΐρου. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο ζηλιαρόγατος - Ελληνικός κινηματογράφος». Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ο Ζηλιαρόγατος (1956) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  3. «Ο Ζηλιαρόγατος (1956)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  4. «Η δεσποινίς ετών 39, τα ήθη της μιζέριας, το Κάιρο και ο Σακελλάριος... μανάβης». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]