Star Wars: Επεισόδιο III – Η Εκδίκηση των Σιθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Star Wars: Επεισόδιο III –
Η Εκδίκηση των Σιθ

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Λούκας
ΠαραγωγήΡικ ΜακΚάλουμ
ΣενάριοΤζορτζ Λούκας
ΠρωταγωνιστέςΝάταλι Πόρτμαν, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Κρίστοφερ Λι, Χέιντεν Κρίστενσεν, Φρανκ Οζ, Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, Άντονι Ντάνιελς, Κένι Μπέικερ, Τζίμι Σμιτς, Τεμουέρα Μόρισον, Πίτερ Μέιχιου, Μπρους Σπενς, Σίλας Κάρσον, Τζόελ Έτζερτον, Κίσα Κασλ-Χιουζ, Άχμεντ Μπεστ, Τζέρεμι Μπούλοχ, Ρεμπέκα Τζάκσον Μεντόζα, Γουέιν Πίγκραμ, Έιμι Άλεν, Μάθιου Γουντ, Κλαούντια Καρβάν[1], Ρένα Όουεν[1], Ζενεβιέβ Ο'Ράιλι[1], Μπάι Λινγκ[1], Καρολάιν Κορέα[1], Τζέιμς Ερλ Τζόουνς[1], Τζορτζ Λούκας[1][2], Όλιβερ Φορντ Ντέιβις[1], Κρίστοφερ Κέρμπι[1], Μπόνι Πις[1], Τζέι Λαγκάγια και Ρόαν Νίκολ
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΝτέιβιντ Τάτερσαλ
ΜοντάζΡότζερ Μπάρτον και Μπεν Μπαρτ
ΕνδυματολόγοςΤρίσα Μπίγκαρ
Εταιρεία παραγωγήςLucasfilm
ΔιανομήInterCom, 20th Century Fox, Netflix, Vudu και Disney+
Πρώτη προβολή15  Μαΐου 2005 (Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών), 16  Μαΐου 2005 (Ηνωμένο Βασίλειο), 18  Μαΐου 2005 (Γαλλία) και 19  Μαΐου 2005 (Σουηδία, Τσεχία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3][4][5]
Διάρκεια140 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΟ Πόλεμος των Άστρων: Ο Πόλεμος των Κλώνων (ταινία) και Star Wars: Επεισόδιο II – Η Επίθεση των Κλώνων
ΈπεταιSolo: A Star Wars Story και Ο Πόλεμος των Άστρων: Ο Πόλεμος των Κλώνων (ταινία)

To Star Wars: Επεισόδιο III – Η Εκδίκηση των Σιθ (πρωτότυπος τίτλος: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) είναι μία αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας, του 2005 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Λούκας. Είναι η έκτη ταινία της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων, ενώ χρονολογικά ως προς την υπόθεση, είναι η τρίτη.

Η ταινία διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας Η Επίθεση των Κλώνων. Οι Ιππότες Τζεντάι βρίσκονται σκορπισμένοι στον Γαλαξία για να ηγηθούν τον στρατό των κλώνων στον πόλεμο με τους Αποσχιστές. Το Συμβούλιο των Τζεντάι στέλνει τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι να εξοντώσει τον μοχθηρό Στρατηγό Γκρίβους, διοικητή του Στρατού των Αποσχιστών. Την ίδια ώρα, ο Ιππότης Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ, μακριά από τον Κενόμπι, τον πρώην δάσκαλο του, πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Πάλπατιν, τον Καγκελάριο της Γαλαξιακής Δημοκρατίας και, χωρίς να το ξέρει κανείς, Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ. Η όλο και αυξανόμενη φιλία ανάμεσα τους αποδεικνύεται επικίνδυνη για το Τάγμα των Τζεντάι, τη Δημοκρατία και τον ίδιο τον Άνακιν, ο οποίος μοιραία υποκύπτει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και γίνεται ο Ντάρθ Βέιντερ, αλλάζοντας για πάντα την μοίρα του Γαλαξία.

Ο Λούκας άρχισε να γράφει το σενάριο προτού ξεκινήσει η παραγωγή του δεύτερου επεισοδίου. Το γύρισμα έγινε στην Αυστραλία με επιπρόσθετες τοποθεσίες στην Ταϊλάνδη και στην Ιταλία, και κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Μαΐου 2005 και πήρε γενικά θετικές κριτικές, ειδικά σε σχέση με τα δύο προηγούμενα επεισόδια.

Έσπασε πολλά ρεκόρ στο box office την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας και κέρδισε παγκοσμίως πάνω από $848 εκατομμύρια, κάνοντας την την τρίτη πιο επικερδή ταινία της σειράς (χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός). Ήταν η πιο επικερδής ταινία του 2005 στις ΗΠΑ και η δεύτερη πιο επικερδής παγκόσμια, πίσω από την ταινία Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια τολμηρή ενέργεια, οι Αποσχιστές επιτίθενται στην πρωτεύουσα της Γαλαξιακής Δημοκρατίας, τον πλανήτη Κόρασαντ, και απαγάγουν τον Ύπατο Καγκελάριο Πάλπατιν. Οι Ιππότες Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι και Άνακιν Σκαϊγουώκερ μπαίνουν στη Ναυαρχίδα του Διοικητή των Αποσχιστών Στρατηγού Γκρίβους για να σώσουν τον Καγκελάριο. Όμως τους βρίσκει ο Κόμης Ντούκου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μονομαχία με φωτόσπαθα. Αφού ο Ντούκου ρίχνει αναίσθητο τον Όμπι-Ουάν, ο Άνακιν βγαίνει νικητής στη μονομαχία και υποκύπτει στις προτροπές του Πάλπατιν να σκοτώσει τον ηττημένο αντίπαλο του. Μετά από μια συμπλοκή με τον Γκρίβους, ο οποίος ξεφεύγει, οι Τζεντάι συντρίβονται με τη Ναυαρχίδα που είχε κοπεί στα δύο, πάνω από τον πλανήτη. Εκεί, ο Άνακιν ξαναβρίσκει την σύζυγο του, Πάντμε Αμιντάλα, που του αποκαλύπτει πως είναι έγκυος. Την αρχική χαρά του Άνακιν σβήνουν τα προφητικά όνειρα που βλέπει, που δείχνουν την Πάντμε να πεθαίνει στη γέννα, ίδια όνειρα με αυτά που έβλεπε πριν πεθάνει η μητέρα του. Τρομοκρατημένος ο Άνακιν, είναι διατεθειμένος να σώσει την γυναίκα του με κάθε κόστος.

Ο Πάλπατιν βάζει τον Άνακιν στο Συμβούλιο των Τζεντάι ως αντιπρόσωπο του, αλλά οι υπόλοιποι Τζεντάι του αρνούνται τον τίτλο του Δάσκαλου Τζεντάι και τον διατάζουν να ελέγχει κρυφά τον Καγκελάριο και να τους αναφέρει τις κινήσεις του. Απογοητευμένος, ο Άνακιν αρχίζει να χάνει την πίστη του στους Τζεντάι και γίνεται περισσότερο προσκολλημένος στον Πάλπατιν, που του λέει πως η Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης έχει την ισχύ να αποτρέψει τον θάνατο. Στον πλανήτη Ούταπαου, ο Όμπι-Ουάν βρίσκει και σκοτώνει τον Γκρίβους. Ο Πάλπατιν αποκαλύπτει στον Άνακιν πως είναι ο Σκοτεινός Άρχοντας των Σιθ Νταρθ Σίντιους, βάζοντας του τον πειρασμό πως μόνο μαζί του θα μπορέσει να σώσει την γυναίκα του από το βέβαιο θάνατο που την περιμένει. Ωστόσο, ο Σκαϊγουώκερ ενημερώνει τον Δάσκαλο Τζεντάι Μέις Γουίντου και εκείνος προσπαθεί να συλλάβει τον Καγκελάριο. Έτσι ξεκινά μια μονομαχία, στην οποία ο Γουίντου κερδίζει τον Πάλπατιν. Όμως ο Άνακιν, θέλοντας να σώσει τον Πάλπατιν, επεμβαίνει στο πλευρό του και ο Καγκελάριος σκοτώνει τον Γουίντου. Χωρίς να έχει άλλη επιλογή και απεγνωσμένος να σώσει την γυναίκα του, ο Άνακιν υποτάσσεται στον Σίντιους, που τον χρίζει Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ και τον μετονομάζει σε Ντάρθ Βέιντερ.

Ο Πάλπατιν εκτελεί τη Διαταγή 66, την θανάτωση των Τζεντάι από τα στρατεύματα των κλώνων με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ως μέρος της διαταγής, στέλνει τον Βέιντερ με μια λεγεώνα κλώνων να εξολοθρεύσουν τους πάντες στο Ναό των Τζεντάι. Ακολούθως ο Βέιντερ πηγαίνει στον ηφαιστειακό πλανήτη Μούσταφαρ για να σκοτώσει των ηγέτες των Αποσχιστών που κρύβονταν εκεί. Ο Πάλπατιν συγκαλεί τη Γερουσία και καταργεί την Δημοκρατία, ανακηρύσσοντας ένα νέο απολυταρχικό καθεστώς, την Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, με εκείνον ως Αυτοκράτορα.

Ο Όμπι-Ουάν και ο Δάσκαλος Τζεντάι Γιόντα είναι από τους λίγους Τζεντάι που θα επιζήσουν και ανακαλύπτουν την προδοσία του Άνακιν. Αποφασίζουν να χωριστούν για ν' αντιμετωπίσουν τον Βέιντερ και τον Σίντιους αντίστοιχα. Χωρίς να μπορέσει να πείσει την Πάντμε πως ο Άνακιν στράφηκε στην Σκοτεινή Πλευρά, ο Όμπι-Ουάν μπαίνει κρυφά στο σκάφος της, ενώ εκείνη ταξιδεύει στον Μούσταφαρ. Όταν η Πάντμε ανακαλύπτει τι έκανε ο Βέιντερ, προσπαθεί να τον στρέψει πίσω, αλλά ο Βέιντερ, μόλις βλέπει τον παλιό του δάσκαλο, τυφλωμένος από οργή, την κατηγορεί πως τον πρόδωσε και χρησιμοποιεί την Δύναμη για να την στραγγαλίσει, μέχρι να πέσει αναίσθητη. Ο Βέιντερ και ο Όμπι-Ουάν μονομαχούν με λύσσα. Ο Βέιντερ ηττάται από τον πρώην δάσκαλο του, χάνοντας όλα τα άκρα του, ενώ καίγεται από την ηφαιστειακή λάβα, με αποτέλεσμα να υποφέρει από θανάσιμα εγκαύματα και σοβαρή ζημιά στους πνεύμονες. Πικραμένος ο Όμπι-Ουάν παίρνει το φωτόσπαθο του Βέιντερ, τον εγκαταλείπει ετοιμοθάνατο και μεταφέρει την Πάντμε σε μια ιατρική μονάδα. Την ίδια ώρα, ο Γιόντα μονομαχεί με τον Αυτοκράτορα, αλλά αναγκάζεται να διαφύγει όταν βλέπει πως δεν μπορεί να τον νικήσει.

Στην ιατρική μονάδα ενός αστεροειδή, η Πάντμε, πληγωμένη από τα δραματικά γεγονότα πεθαίνει έχοντας χάσει την επιθυμία για ζωή, έχοντας προλάβει όμως να γεννήσει δίδυμα, τον Λουκ και την Λέια. Ο Αυτοκράτορας βρίσκει τον Βέιντερ ζωντανό στον Μούσταφαρ και τον φέρνει πίσω στον Κόρασαντ. Εκεί ξαναφτιάχνει το κατεστραμμένο σώμα του μαθητή του με ρομποτικά άκρα, αναπνευστική συσκευή και τον εγκλείει σ' ένα σύστημα υποστήριξης ζωής. Όταν ο Βέιντερ συνέρχεται, ρωτά τον Αυτοκράτορα πού είναι η Πάντμε και όταν ο Σίντιους τον εξαπατά λέγοντάς του πως την σκότωσε μέσα στην οργή του, ουρλιάζει από απελπισία.

Ο Βέιντερ αρχίζει να επιβλέπει στο πλευρό του Αυτοκράτορα την κατασκευή του Άστρου του Θανάτου. Γίνεται η κηδεία της Πάντμε και το σώμα της εμφανίζεται με τρόπο που να φαίνεται πως δεν πρόλαβε να γεννήσει. Ξέροντας πως τα δίδυμα πρέπει να μείνουν κρυμμένα από τον Αυτοκράτορα και τον πατέρα τους, ο Γερουσιαστής Μπέιλ Οργκάνα υιοθετεί την Λέια και την παίρνει μαζί του στον πλανήτη Άλντερααν, ενώ ο Λουκ μεταφέρεται στη θετή οικογένεια του πατέρα του στον Τατουίν. Ο Οργκάνα διατάζει να σβήσουν τη μνήμη του C-3PO. Ο Γιόντα αυτοεξορίζεται στον βαλτώδη πλανήτη Ντάγκομπα. Ο Όμπι-Ουάν παίρνει τον μικρό Λουκ στον Τατουίν για να τον προσέχει.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ Ντέιβ Έλσεϊ & Νίκκι Γκούλεϊ Υποψηφιότητα
MTV Movie Awards Καλύτερος Κακός Χέιντεν Κρίστενσεν Νίκη
Καλύτερος Ήρωας Γιούαν ΜακΓκρέγκορ Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μάχη Γιούαν ΜακΓκρέγκορ & Χέιντεν Κρίστενσεν Υποψηφιότητα
Χρυσά Βατόμουρα Χειρότερος Ηθοποιός Υποστηρικτικού Ρόλου Χέιντεν Κρίστενσεν Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]