Ούλρικ Α΄ της Καρνιόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλρικ Α΄ της Καρνιόλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1070[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαργράβος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία της Ουγγαρίας (από 1062)[2]
ΤέκναΟύλρικ Β΄ της Καρνιόλας
Πόπο Β΄ της Καρνιόλας
Richardis of Carniola
ΓονείςΠόπο Α΄ της Καρνιόλας και Hadamut of Istrien[3]
ΟικογένειαΟίκος της Βαϊμάρης

Ο Ούλρικ Α΄, γερμ.: Ulric I Markgraf von Krain (1050/58–1070), Markgraf von Istrien (1045/60–1070) und Graf von Weimar, επίσης Odalric ή Udalrich (απεβ. στις 6 Μαρτίου 1070) από τον Οίκο της Βαϊμάρης, ήταν κόμης της Βαϊμάρης-Oρλαμύντε, μάργραβος της Καρνιόλας από το 1045 και της Ιστρίας από το 1060 έως το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Πόπο Α΄ μαργράβου της Καρνιόλας, τον οποίο διαδέχθηκε μετά το τέλος του πριν από το 1044, και της Άνταμουτ, κόρης του Βέριγκαντ κόμη του Φρίουλι και της Iστρίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούλρικ νυμφεύτηκε τη Σοφία των Άρπαντ, κόρη του βασιλιά Μπέλα Α' της Ουγγαρίας και της πρώτης του συζύγου, Ριτσέζας των Πιάστ, αδελφής του Καζιμίρ Α' του Αποκαταστάτη δούκα της Πολωνίας. Εναλλακτικά, έχει προταθεί ότι ήταν κόρη του Μπέλα και της δεύτερης συζύγου του, Tούτας του Φόρμπαχ, και ως εκ τούτου αδελφή του βασιλιά Λαδίσλαου Α΄ της Ουγγαρίας . Μία άλλη εναλλακτική υπόθεση την κάνει κόρη της Τούτας και του βασιλιά Πιέτρου της Ουγγαρίας, αλλά αυτό φαίνεται πολύ απίθανο. Η Σοφία είχε αρχικά αρραβωνιαστεί με τον Γουλιέλμο μάργραβο του Μάισσεν, αλλά μετά το πρόωρο τέλος του το 1062 παντρεύτηκε τον ανιψιό του Ούλρικ Α΄ . Έδωσε στον πρώτο της σύζυγο τέσσερα παιδιά:

  • Πόπο Β΄ (απεβ. 1098), ο διάδοχός του ως μάργραβος της Καρνιόλης και μάργραβος της Ιστρίας από το 1096. Νυμφεύτηκε τη Ρίχγκαρντ, κόρη του Ένγκελμπερτ κόμη του Σπονχαϊμ.
  • Ούλρικ Β' (απεβ. 1112), διάδοχος του αδελφού του. Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα των Σάουενμπουργκ, κόρη του Λουδοβίκου λαντγκράβου της Θουριγγίας.
  • Ρίχγκαρντ, παντρεύτηκε τον κόμη Έκχαρτ Α΄ κόμη του Σάυερν ή τον αδελφό του Όθωνα Β΄.
  • Αδελαΐδα, παντρεύτηκε πρώτα τον Φρειδερίκο, επίτροπο (vogt) του Ρέγκενσμπουργκ, και μετά τον Ούνταλσαλκ κόμη στο Λούρνγκαου.
    • Βίλιμπιργκ της Καρνιόλας-Ορλαμύντε, παντρεύτηκε τον Κορράδο Α΄ του Βίττελσμπαχ, κόμη του Ντάχαου.

Στις 31 Ιουλίου 1064 ο βασιλιάς Ερρίκος Δ' της Γερμανίας δώρισε γη "in pago Histrie ... in comitatu Odalrici marchionis" («στη χώρα της Ιστρίας ... στην κομητεία του μαργράβου Ούλρικc») στο "prefato Odalrico marchioni" («νομάρχη Ούλρικ τον μάργραβο»). Ξανά στις 5 Μαρτίου 1067, ο Ερρίκος δώρισε γη "in pago Istria in marcha Odalrici marchionis" («στη χώρα της Ιστρίας στη μαρκιωνία του μαργράβου Ούλρικ»), αυτή τη φορά στην εκκλησία στο Φράιζινγκ. Ο Ούλρικ καταγράφεται ως "Odalricus marchio Carentinorum" ('Ούλρικ μάργραβος των Καρινθιανών') στο τέλος του. Ως ένας πιστός υποστηρικτής της βασιλικής δυναστείας των Σαλίων και υποστηριζόμενος από τους Ούγγρους κουνιάδους του, ο Ούλρικ μπόρεσε να διευρύνει το μαραγραβάτο του μέχρι το Φιούμε, ενάντια στην αντίσταση των πατριαρχών της Ακυλιείας και της Δημοκρατίας της Βενετίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11411.htm#i114103.
  2. p11411.htm#i114103. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jonathan R. Lyon, "Princely Brothers and Sisters: The Sibling Bond in German Politics, 1100-1250", Cornell Press, 243