Γουλιέλμος του Μάισσεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος του Μάισεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1062
Βασίλειο της Ουγγαρίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος Γ΄ της Βαϊμάρης και Oda
ΑδέλφιαΌθων Α΄ του Μάισσεν
ΟικογένειαΟίκος της Βαϊμάρης

Ο Γουλιέλμος Δ', κόμης της Βαϊμάρης, γερμ.: Graf von Weimar, Markgraf von Meißen (απεβ. το 1062) από τον Οίκο της Βαϊμάρης, έγινε μάργραβος του Μάισεν από το 1046 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του κόμη Γουλιέλμου Γ' κόμη της Βαϊμάρης από τον δεύτερο γάμο του με την Όντα, κόρη του Τήτμαρ του Σαξονικού Όστμαρκ. Έγινε κόμης της Βαϊμάρης και του Ορλαμύντε στη Θουριγγία μετά το τέλος τού πατέρα του το 1039. Ο Γουλιέλμος διορίστηκε παλατινός κόμης της Σαξονίας το 1042.

Όταν το 1046 απεβίωσε ο Έκαρντ Β' μάργραβος του Μάισεν και κληρονόμησε το μαργραβάτο στον Ερρίκο Γ' της Γερμανίας, ο βασιλιάς το παραχώρησε αμέσως στον Γουλιέλμο, ο οποίος, μέσω του δεύτερου γάμου της μητέρας του Όντας με τον Ντέντι Α΄, έλαβε επίσης τις ιδιοκτησίες της Θουριγγίας του θετού πατέρα του Ντέντι Β' μαργράβου της Λουσατίας. Έτσι, ένωσε την επικράτεια που κατείχε ο αποβιώσας Έκαρντ Β' μάργραβος του Μάισεν υπό την κυριαρχία του.

Ο Γουλιέλμος παρέμεινε πιστός υποστηρικτής της κυρίαρχης δυναστείας των Σαλίων και, μετά το τέλος του αυτοκράτορα το 1056, υποστήριξε την αντιβασιλεία της χήρας του Αγνής του Πουατιέ. Ήταν πολύ με το μέρος της αντιβασίλισσας, η οποία του έδωσε τη διοίκηση του στρατού μαζί με τον επίσκοπο Έμπερχαρντ του Nάουμπουργκ, στην εκστρατεία του 1060 για την υποστήριξη του βασιλιά Ανδρέα Α' της Ουγγαρίας εναντίον του αδελφού του Μπέλα Α΄. Σύμφωνα με τον χρονικογράφο Λάμπερτ του Χέρσφελντ, αντί να περιμένουν ένα βοηθητικό απόσπασμα από τη Βοημίας υπό τον δούκα Σπυτίνιεφ Β΄, επιτέθηκαν αμέσως στις δυνάμεις του Μπέλα Α΄ και ο γερμανικός στρατός σύντομα υποχώρησε. Ενώ ο βασιλιάς Aνδρέας Α΄ τραυματίστηκε θανάσιμα, ο Γουλιέλμος και ο επίσκοπος Έμπερχαρντ αιχμαλωτίστηκαν στη μάχη του Περάσματος Τέμπεν κοντά στο Mόζον (Βήζενμπουργκ). Ωστόσο, ο γιος του Μπέλα Α΄ Γκέζα Α΄, εντυπωσιασμένος από το θάρρος του Γουλιέλμου, παρότρυνε τον πατέρα του, όχι μόνο να τον απελευθερώσει, αλλά και να του δώσει την κόρη του Σοφία των Άρπαντ για γάμο.

Εν τω μεταξύ, ο Γουλιέλμος είχε επιστρέψει στη Γερμανία. Όταν το 1062 πήγε ξανά στην Ουγγαρία για να νυμφευτεί τη Σοφία, ωστόσο, αρρώστησε και απεβίωσε στο ταξίδι του. Αντ' αυτού, η Σοφία παντρεύτηκε τον εξάδελφό του Ούλρικ Α' μάργραβο της Καρνιόλας & Ιστρίας. Το μαργραβάτο του Μάισεν πέρασε στον μικρότερο αδελφό τού Γουλιέλμου, Όθωνα Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]