Πόπο Α΄ της Καρνιόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόπο Α΄ της Καρνιόλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος1044
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςHadamut of Istrien
ΤέκναΟύλρικ Α΄ της Καρνιόλας
ΓονείςΓουλιέλμος Β΄ της Βαϊμάρης
ΑδέλφιαΓουλιέλμος Γ΄ της Βαϊμάρης
ΟικογένειαΟίκος της Βαϊμάρης

Ο Πόπο Α' ή Μπόπο, γερμ.: Graf von Weimar, Markgrafen von Krain-Istrien (απεβ. στις 13 Ιουλίου, πριν από το 1044) από τον Οίκο της Βαϊμάρης, ήταν κόμης της Βαϊμάρης-Ορλαμύντε, μάργραβος της Ιστρίας από το 1012, και της Καριόλας από το 1040 έως το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γόνος μίας οικογένειας κομήτων από το βασιλικό λαντγκραβάτο της Θουριγγίας. Πατέρας του ήταν ο Γουλιέλμος Β' κόμης της Βαϊμάρης.

Παντρεύτηκε την Άνταμουτ (Hadamut), την κόρη του Βέριαντ κόμη του Φρίουλι και της Ιστρίας, ο οποίος το 1001 είχε λάβει μεγάλες ιδιοκτησίες στο ανατολικό Φρίουλι και την Iστρία, τότε μέρος της μαρκιωνίας της Βερόνας, που κυβερνούσαν οι δούκες της Καρινθίας, από τα χέρια του βασιλιά Όθωνα Γ' της Γερμανίας. Ο Πόπο Α΄ κληρονόμησε έτσι μία διεκδίκηση στη χερσόνησο της Ιστρίας, και άρχισε να χρησιμοποιεί τον τίτλο του μαργράβου. Όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Γ' της Γερμανίας κληρονόμησε το δουκάτο της Καρινθίας, το 1040 ίδρυσε τις ξεχωριστές μαρκιωνίες της Ιστρίας και της Καρνιόλας. Καθώς η μητέρα της συζύγου του ήταν συγγενής με τους Βαυαρούς κόμητες του Έμπερσμπεργκ, οι οποίοι κατείχαν κτήσεις στην Καρνιόλα, ο Πόπο διορίστηκε επίσης μάργραβος της Καρνιόλας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνταμουτ, κόρη τού Βέριαντ κόμη, τού χάρισε έναν γιο, τον:

  • Ούλρικ Α΄, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1045.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]