Σοφία της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοφία της Ουγγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1050
Θάνατος18  Ιουνίου 1095
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάγκνους (από 1071)[1]
Ούλρικ Α΄ της Καρνιόλας (από 1062)[1]
ΤέκναΒουλφχίλδη της Σαξονίας
Αϊλίκα της Σαξονίας
Ούλρικ Β΄ της Καρνιόλας
Πόπο Β΄ της Καρνιόλας
Richardis of Carniola
ΓονείςΜπέλα Α΄ της Ουγγαρίας και Ριτσέζα της Πολωνίας
ΑδέλφιαΕυφημία της Ουγγαρίας
Ελένη της Ουγγαρίας, βασίλισσα της Κροατίας
Λαδίσλαος Α΄ της Ουγγαρίας
Γκέζα Α΄ της Ουγγαρίας
ΟικογένειαΟίκος των Άρπαντ

Η Σοφία της Ουγγαρίας (1050 - 18 Ιουνίου 1095) από τον Οίκο των Άρπαντ ήταν πριγκίπισσα της Ουγγαρίας, που με τους γάμους της έγινε πρώτα μαργραβίνα της Ιστρίας και Καρνιόλης (π. 1062-1070) και μετά δούκισσα της Σαξονίας (1072-1095).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη κόρη του Μπέλα Α΄ της Ουγγαρίας (π.1020-1063) και της Ριτσέζας των Πιαστ, κόρης του Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ της Πολωνίας. Την εποχή της γέννησής της ο πατέρας της, κυβερνήτης του πρώην πριγκιπάτου της Νίτρας, έφυγε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια δυναστικών αγώνων με τον αδελφό του Ανδρέα Α΄ της Ουγγαρίας. Το 1060 επέστρεψε στην Ουγγαρία και με την υποστήριξη τής Πολωνίας ανέλαβε τον θρόνο στο Έστεργκομ.

Η Σοφία είχε αρχικά αρραβωνιαστεί με τον Γουλιέλμο μάργραβο του Μάισσεν. Αυτός είχε σταλεί στην Ουγγαρία με γερμανικό στρατό από τη βασίλισσα Αγνή του Πουατιέ. Ο Γουλιέλμος συνελήφθη από τον Μπέλα Α΄, ο οποίος ωστόσο θαύμασε τη γενναιότητά του. Όμως ο μάργραβος απεβίωσε απροσδόκητα το 1062, προτού να νυμφευτεί τη Σοφία. Στη συνέχεια η Σοφία παντρεύτηκε τον ανιψιό του Ούλρικ Α΄ μάργραβο της Καρνιόλας. Ο σύζυγός της, πιστός υποστηρικτής του Γερμανικού βασιλικού Οίκου των Σαλίων, έκανε χρήση των εξαιρετικών επαφών του με τον Ούγγρο ηγεμόνα και διεύρυνε τα εδάφη του Ίστρια ενάντια στην αντίσταση των πατριαρχών της Ακουιλέια και της Δημοκρατίας της Βενετίας. Μέχρι το 1063 απέκτησε εκτεταμένα κτήματα κατά μήκος της Αδριατικής ακτής μέχρι το Φιούμε (Ριέκα), τα οποία αργότερα ανυψώθηκαν στο δουκάτο της Μερανίας. Οι ιδιοκτησίες του επιβεβαιώθηκαν επίσημα από τον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας (γιο της Αγνής).

Μετά το τέλος του Ούλριχ το 1070, η Σοφία παντρεύτηκε τον Μάγκνους των Μπίλλουνγκ (απεβ. 1106), γιο του Όρντουλφ δούκα της Σαξονίας. Ο Μάγκνους υποστήριξε τον επαναστάτη Σάξονα Όθωνα κόμη του Νόρντχαϊμ και συνελήφθη από τις δυνάμεις του Ερρίκου Δ΄. Παρέμενε ακόμη σε αιχμαλωσία, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας το 1072. Τον Αύγουστο του 1073, κατά τη διάρκεια της Σαξονικής Εξέγερσης, απελευθερώθηκε από την κράτηση στο κάστρο Χάρτσμπουργκ. Αργότερα συμμετείχε στη Μεγάλη Σαξονική Εξέγερση, αλλά τελικά συμφιλιώθηκε με τον Ερρίκο Δ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον πρώτο της γάμο με την Ούλρικ Α΄ μάργραβο της Καρνιόλας, είχε τα ακόλουθα παιδιά:

Από τον δεύτερο γάμο της με τον Μάγκνους, είχε δύο κόρες:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p797.htm#i7965. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.