Ούλρικ Β΄ της Καρνιόλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλρικ Β΄ της Καρνιόλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1064
Θάνατος13  Μαΐου 1112
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαργράβος
Οικογένεια
ΣύζυγοςAdelheid von Thüringen
ΓονείςΟύλρικ Α΄ της Καρνιόλας και Σοφία της Ουγγαρίας
ΑδέλφιαΠόπο Β΄ της Καρνιόλας
Αϊλίκα της Σαξονίας
Βουλφχίλδη της Σαξονίας
Richardis of Carniola
ΟικογένειαΟίκος της Βαϊμάρης

Ο Ούλρικ Β΄, γερμ.: Ulric II Graf von Weimar, Markgrafen von Krain-Istrien, επίσης Ulrich, Odalric, Oudalricus, Udalrich (απεβ. στις 13 Μαΐου 1112) από τον Οίκο της Βαϊμάρης, ήταν μάργραβος της Ιστρίας από το 1098 έως περίπου το 1107 και της Καρνιόλας από το 1098 μέχρι το τέλος του. Ήταν ο δεύτερος γιος του Ούλρικ Α΄ μαργράβου της Καρνιόλας και της Σοφίας των Άρπαντ, κόρης του Μπέλα Α΄ της Ουγγαρίας. Ήταν λοιπόν από βασιλικό αίμα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε κόμης της Βαϊμάρης όταν ήταν ακόμη παιδί το 1067. Κληρονόμησε και τις δύο μαρκιωνίες του πατέρα του, μετά το τέλος τού μεγαλύτερου αδελφού του Πόπο Β' το 1098, αλλά του αφαιρέθηκε η Ιστρία κάποια στιγμή μεταξύ 1101 και 1107, και δόθηκε στον Ένγκελμπερτ των Σπόνχαϊμ, του οποίου ο πατέρας είχε προηγηθεί τού αδελφού τού Ούλρικ Β΄ στη μαρκιωνία. Ο Ούλρικ Β΄ αναφέρεται ως de Saxonie principus.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα (απεβ. το 1146), κόρη του Λουδοβίκου Β' κόμη της Θουριγγίας, [1] αλλά δεν άφησε παιδιά. Η αδελφή του Αδελαΐδα μεταβίβασε την Καρνιόλα ως κληρονομιά στον εγγονό της Κορράδο Α' δούκα της Μερανίας.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jonathan R. Lyon, "Princely Brothers and Sisters: The Sibling Bond in German Politics, 1100-1250", Cornell Press, 243