Συμβολαιογράφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συμβολαιογράφος ή συμβολαιογράφος αστικού δικαίου (αγγλικά: civil law notary) όπως και συμβολαιογράφος λατινικού τύπου[1] (αγγλικά: Latin notary), ονομάζεται ο νομικός που αναλαμβάνει εξωδικαστικές διαδικασίες, με σκοπό το σχεδιασμό, την απόκτηση και την καταγραφή των νομικών μέσων για τους ιδιώτες, παρέχοντας επίσης νομικές συμβουλές ή την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του, όπου αυτό χρειάζεται. Κατέχει ακόμη την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, με την πιστοποιημένη ισχύ της πολιτείας.

Σε αντίθεση με το συμβολαιογράφο του αγγλοσαξωνικού δικαίου (notary public), ο συμβολαιογράφος του αστικού δικαίου είναι άρτια εκπαιδευμένος, εξουσιοδοτημένος να παρέχει ένα ευρύ φάσμα νομικών υπηρεσιών. Αν και κατέχει δημόσιο αξίωμα, λειτουργεί συνήθως, αν και όχι πάντα, ως ιδιώτης και αμείβεται ως πάροχος υπηρεσιών. Συνήθως λαμβάνει την ίδια εκπαίδευση με το δικηγόρο, με εξαίρεση τα πεδία του δικονομικού δικαίου ή του δικαίου της απόδειξης, παρόμοια σε σύγκριση με αυτή του εκπαιδευόμενου νομικού συμβούλου στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο (solicitor).

Ο θεσμός ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, συμβολαιογράφος ονομάζεται ο άμισθος δημόσιος λειτουργός που διορίζεται μόνιμα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και καθήκοντά του είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας ασφάλειας και της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ελέγχεται για τη νόμιμη και επιμελή άσκηση των καθηκόντων του με τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις από τον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα.

Επιστημονική κατάρτιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως συμβολαιογράφος μπορεί να διοριστεί ο πτυχιούχος νομικού τμήματος νομικής σχολής ημεδαπού πανεπιστημίου ή ο κάτοχος αναγνωρισμένου ισότιμου πτυχίου αλλοδαπού πανεπιστημίου, ο οποίος έχει διατελέσει τουλάχιστον δύο έτη δικηγόρος ή δικαστικός λειτουργός ή άμισθος υποθηκοφύλακας και έχει την ελληνική ιθαγένεια.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος συμβολαιογράφος στην Ελλάδα, αν και μεταφράζεται ως notary public, επί της ουσίας αποτελεί τον αντίστοιχο συμβολαιογράφο λατινικού τύπου (αγγλικά: Latin notary) ή αλλιώς συμβολαιογράφο αστικού δικαίου[1] (αγγλικά: civil law notary) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 , σελ. 6, 24. Σ.Σ.Ε.Θ.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Civil law notary της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).