Οίκος των Αρδουινιδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αρδουινίδες, ιταλ.: Arduinici ήταν μία οικογένεια ευγενών Φράγκων, που μετανάστευσε στην Ιταλία στις αρχές του 10ου αι., πιθανώς από τη Νευστρία. Κατάγονταν -και πήραν το όνομά τους- από ένα Aρδουίνο (Hardouin).

Ο πρώτος από τους Aρδουινίδες που εισήλθε στην Ιταλία ήταν ο Ρότζερ, γιος του Aρδουίνου, ο οποίος καθιερώθηκε ως κόμης (comes) στο Auriate στις αρχές του 10ου αι. Επέκτεινε την εξουσία του και τον διαδέχθηκε ο γιος του Aρδουίνος Γκλάμπερ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον παππού του, ο οποίος καθιέρωσε την οικογένεια ως μια από τις πιο ισχυρές στη βορειοδυτική Ιταλία. Κατέκτησε την κοιλάδα της Σούζα και συμμάχησε με την Προβηγκία εναντίον του Fraxinetum. Κυβέρνησε τις κομητείες Auriate, Τορίνο, Άστι, Aλμπένγκα και πιθανώς Μπρεντούλο, Άλμπα και Βεντιμίλια. Κατά τη διάρκεια μιας αναδιοργάνωσης της δομής των μαρκιωνιών της Ιταλίας υπό τον Βερεγγάριο το 950, τα εδάφη του Aρδουίνου οργανώθηκαν ως η μαρκιωνία του Τορίνο ή marca Arduinica.

Ο Aρδουίνος συμμάχησε την οικογένειά του με τον Οίκο της Κανόσα, παντρεύοντας τον κληρονόμο του, Mάνφρεντ Α΄ με την Πρανγάρδα, κόρη του Aδαλβέρτου-Άττου. Η οικογένεια αργότερα πλησίασε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο εγγονός του Aρδουίνου, Ούλριχ-Μάνφρεντ (Oντάλριχ-Μάγκινφρεντ), ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ευγενείς της Ιταλίας τη δεκαετία του 1020, όταν προσπάθησε να παίξει τον βασιλιοποιό και να δώσει τον θρόνο στον Γουλιέλμο Ε' της Ακουιτανίας. Οι κόρες του Ούλριχ-Μάνφρεντ, Aδελαΐδα και Ίρμγκαρντ, παντρεύτηκαν υψηλόβαθμους Γερμανούς πρίγκιπες: τον Χέρμαν Δ΄ των Μπάμπενμπεργκ δούκα της Σουαβίας και τον Όθωνα Γ΄ των Σβάινφουρτ δούκα της Σουαβίας, αντίστοιχα. Η Ίρμγκαρντ αργότερα παντρεύτηκε τον Έγκμπερτ Α΄ μάργραβο του Μάισεν, έναν από τους πλουσιότερους μεγιστάνες της Γερμανίας, και η Αδελαΐδα, μέσω του γάμου της με τον Όθωνα της Σαβοΐας, ήταν μητέρα της Μπέρτας της Σαβοΐας αυτοκράτειρας του Ερρίκου Δ', και μιας άλλης Αδελαΐδας που παντρεύτηκε τον Γερμανό αντίπαλο βασιλιά Ροδόλφο του Ράινφελντεν. Η Αδελαΐδα (απεβ. το 1091) ήταν ο τελευταίος γόνος του Οίκου της: κληρονόμοι της ήταν οι γιοι της Πέτρος Α' και Αμεδαίος Β' της Σαβοΐας.

Γενεαλογία του Οίκου των Αρδουινιδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρδουίνος
ΟΙΚΟΣ ΑΡΔΟΥΙΝΙΔΩΝ
Ρότζερ
κόμης του Αουριάτε
Αρδουίνος ο Φαλακρός
μαρκήσιος του Τορίνο
Μάνφρεντ Α΄
μαρκήσιος της Σούζα
Πρανγάρδα
ΟΙΚΟΣ ΚΑΝΟΣΑ
Ούλρικ Μάνφρεντ Β΄
κόμης του Τορίνο,
μαρκήσιος της Σούζα
Άλρικ
επίσκοπος του Άστι
Αδελαΐδα της Σούζα
∞1.Χέρμαν Δ΄ της Σουαβίας
2.Ερρίκος του Μομφερράτου
3.Όθων της Σαβοΐας
Ιμίλα
∞1.Όθων Γ΄ της Σουαβίας
2.Έγκμπερτ Α΄ του Μάισεν
Μπέρτα
∞ Όττο της Σαβόνα
μάργραβος της Δ. Λιγουρίας
Αδελαΐδα της Σαβοΐας
Ροδόλφος του Ράινφελντεν
δούκας της Σουαβίας
Αδελαΐδα του Ράινφελντεν
Λαδίσλαος Α΄ της Ουγγαρίας
Ειρήνη της ΟυγγαρίαςΙωάννης Β΄ Κομνηνός
Αυτ. των Ρωμαίων

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • MG Bertolini, «Arduino», Dizionario biografico degli Italiani, VI (Ρώμη: Società Grafica Romana, 1964), 49–52.