Νταούλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το νταούλι[1] (τουρκ. davul/τύμπανο) είναι μεμβρανόφωνο μουσικό όργανο της ελληνικής, τουρκικής και μεσανατολικής λαϊκής και δημοτικής μουσικής. Το μέγεθός του ποικίλλει και για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται δέρματα από κατσίκι ή πρόβατο και παλαιότερα από λύκο ή γαϊδούρι. Ο οργανοπαίκτης (νταουλιέρης ή νταουλτζής), το κρεμάει στον αριστερό του ώμο και το κτυπάει στη δεξιά πλευρά με το νταουλόξυλο και στην αριστερή με πιο λεπτό ξύλο, τη βέργα. Ο ήχος που δημιουργείται από τη δεξιά πλευρά είναι βαρύτερος και από την αριστερή οξύτερος. Το νταούλι (τύμπανο) συνοδεύει συχνά το κλαρίνο και τον ζουρνά στα χοροστάσια των λαϊκών πανηγυριών και παλαιότερα συμμετείχε με συνδυασμούς οργάνων στη βυζαντινή στρατιωτική μουσική.[2] Μια πολύ γνωστή χρήση του νταουλιού σε δρώμενα του καιρού μας είναι τα περίφημα Αναστενάρια του νομού Σερρών, του χορού Πυρρίχιου/Σέρρα των Ποντίων, όπως επίσης και του χορού με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους που αποτελεί αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας. Η ονομασία του οργάνου, εκτιμάται ότι προέρχεται απο τη λέξη 'δέφω' της αρχαιάς ελληνικής, που σημαίνει 'επεξεργάζομαι του δέρμα, το μαλακώνω'.[εκκρεμεί παραπομπή]

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νταούλι
Ο ήχος του νταουλιού σε ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι.

Το νταούλι είναι ένα μεγάλο ξύλινο,κυλινδρικό, μπάσο τύμπανο, το οποίο μοιάζει με την κάσα των ντραμς. [3]Στις δύο βάσεις του τοποθετούνται δέρματα που ενώνονται μεταξύ τους και τεντώνονται με κορδόνια. Ανάλογα με τις παραδόσεις που επικρατούν στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας,συναντιούνται και σε διαφορες διαστάσεις:από 25 εκ. έως 1μ. διάμετρο και από 20εκ. έως 60εκ. ύψος.Στην ανατολική Κρήτη για παράδειγμα,συχνά είναι και τα μικρότερα νταούλια,στις δερμάτινες επιφάνειες των οποίων τοποθετούνται δυο εντέρινες,τεντωμένες χορδές οι οποίες σκοπό έχουν να προσθέσουν οξύτητα και χαρακτηριστικό χρώμα στον ήχο του.Στα νησιά, το μικρό νταούλι που συνοδεύει την τσαμπούνα ή το βιολί λέγεται τουμπί και παίζεται κρατημένο κάτω από τη μασχάλη ή πάνω στον αριστερό μηρό, με τον εκτελεστή να χτυπάει πάντα στη μία δερμάτινη επιφάνεια με δυο ίδιες βέργες, τα τουμπόξυλα.[4] Στο Μεσολόγγι συναντάται ένα μικρό σε μέγεθος νταούλι (ξεροντάουλο όπως ονομάζεται), κυρίως στο πανυγήρι του 'Άη Συμιού. Το κούρδισμα του νταουλιού πραγματοποιείται απο το σφίξιμο (τεζάρισμα) των σχοινιών του, ούτως ώστε να επιτύχει κατά προσέγγιση τον ίδιο τόνο με τον ζουρνά ή τη λύρα που συνοδεύει, με αυτόν τον τρόπο δεν αποδίδει μόνο το ρυθμό αλλά και ένα είδος ισοκρατήματος. Οι βέργες, κοινώς οι βίτσες, ποικίλλουν σε πάχος και ύψος, όπως και σε υλικό. Όσο πιο παχιά είναι μια βίτσα, τόσο πιο μπάσο ήχο θα αποδώσει. Οι κόπανοι, ή αλλιώς κοπάλια, διαφοροποιούνται σε μέγεθος και πάχος σύμφωνα με τις επιθυμίες του οργανοπαίχτη. Τα νταούλια με το πέρας του καιρού άρχισαν να διαμορφώνονται λόγω απαιτήσεων των νταουλτζήδων/νταουλιέρηδων. Οι μεμβράνες που τοποθετούνται πολύ συχνά είναι πλαστικές, διότι είναι πιο εύχρηστες, πιο ανθεκτικές και δε χρειάζονται πολύ φροντίδα, σε αντίθεση με τις μεμβράνες απο δέρμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To νταούλι ως πολεμικό όργανο στα Βυζαντινά χρόνια.

Το νταούλι ήταν γνωστό ήδη από τα βυζαντινά χρόνια και χρησιμοποιούνταν ως πολεμικό όργανο το οποίο εμψύχωνε τους μαχητές και δημιουργούσε πανικό στον εχθρό.[5]Συναντάται ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Κρήτη και ο Πόντος.Το νταούλι χρησιμοποιείται και σε διάφορους συνδυασμούς,που με τον καιρό καθιερώθηκαν ως οργανικά συγκροτήματα,για παράδειγμα οι ζυγιές και οι κομπανίες.Οι πιο χαρακτηριστικές ζυγιές είναι:

  • ζουρνάς-νταούλι(Ηπειρωτική,Βόρεια Ελλάδα,Πελοπόννησος και Ρούμελη)
  • λύρα-νταούλι(Βόρεια Ελλάδα από τους πρόσφυγες της ανατολικής Θράκης)
  • κεμεντσέ-νταούλι(απο τους πρόσφυγες του Πόντου)

Την κομπανία την συναντάμε κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα.[4] Το νταούλι με τις ίδιες τεχνικές χρησιμοποίησής του είναι ευρέως διαδεδομένο στις χώρες της Ανατολής και της Β.Αφρικής με συνηθέστερη την ονομασία νταβούλ(davul).[5] Οι τεχνικές στο νταούλι, διαφοροποιούνται σε περιοχές της Ελλάδας, όπως Νάουσα, Μεσολόγγι, Πόντος, Σέρρες. Στη Βουλγαρία το νταούλι είναι επίσης ένα απο τα πιο διαδεδομένα όργανα της παραδοσής τους, με την τοπική ονομασία ταπάν ή τουπάνι (тъпан). Στην Τουρκία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό απο τους Ρομά, καθώς και απο τους Ρομά που κατοικούν στην Ελλάδα, ο κύριος ρυθμός τους είναι ο καρσιλαμάς (9/8) και επιδέχεται αρκετά καλής τεχνικής κατα το παίξιμο, η ονομασία του είναι νταβούλ (davul). Τέλος, στη Βουλγαρία, το νταούλι ονομάζεται λόντρα (lodra) με επίσης πολύ καλή τεχνική και συνοδεύεται απο ζουρνάδες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Εγκυκλοπαίδεια της Παγκόσμιας Μουσικής" τόμος 5, σελ. 582
  2. Η Μουσική μέσα από την Ιστορία της, ΟΕΔΒ, Σ.Βασιλειάδης-Α.Φραγκούλη-Β.Ασημομύτης
  3. «Νταούλι». www.alexandria.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 «Αισθητική αγωγή - Μουσική Β΄ Γυμνασίου - Βιβλίο μαθητή - ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ». taexeiola.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  5. 5,0 5,1 Παραδοσιακά κρουστά όργανα. FAGOTTO / N.ΘΕΡΜΟΣ. σελ. 4.