Bullying

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νταηλίκι)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο εκφοβισμός νοείται στη γραφειοκρατία με την ανούσια επιβολή περιορισμών ή απαιτήσεων

Το bullying (ή ο εκφοβισμός) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος[1].

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αποκαλέσει το bullying «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» στα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, τους φίλους, γνωστούς, την οικογένεια, και γενικότερα στην κοινωνία και ιδιαίτερα εκεί που απαντούν μειονότητες ατόμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, πολιτικές τάξεις, συνήθεις, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα, ντροπή ή άλλους. [...] Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μειονότητες και οι άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες ή πνευματικές υστερήσεις πέφτουν συχνά θύματα επανειλημμένου bullying, απομόνωσης και άλλων κακοποιήσεων.

Έννοια και προέλευση του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και η πολιτική πίεση μπορεί να εκληφθεί ως εκφοβισμός (η επιγραφή αναγράφει «Σταματήστε τον εκφοβισμό Σερβία»)

Η αγγλική λέξη bully (στα ελληνικά αποδίδεται σαν νταής) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1530 και σήμαινε "αλεξανδρα " αναφερόμενη και στα δύο φύλα από την Ολλανδική λέξη Boël που σημαίνει "εραστής, αδελφός" και είναι μάλλον υποκοριστικό της γερμανικής λέξης buole "αδελφός" ή αβέβαιης προέλευσης (σε σύγκριση με το Γερμανικό buhle "εραστής"). Η λέξη έχασε την αρχική της έννοια στα μέσα του 17ου αιώνα, αποκτώντας τη σημασία "καυχησιάρης", "αυτός που παρενοχλεί τους αδύναμους". Αυτό μπορεί να ήταν μια σύνδεση μεταξύ της έννοιας του «εραστή» και του «τυχοδιώκτη» όπως "προστάτης μιας πόρνης», η οποία ήταν μία αίσθηση του «νταή» (αν και δεν πιστοποιείται συγκεκριμένα μέχρι το 1706). Το ρήμα «να εκφοβίσει» πιστοποιείται για πρώτη φορά το 1710.[3]

Στο παρελθόν, στην αμερικανική κουλτούρα, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο, για να δηλώσει θαυμασμό / προτροπή, κυρίως σχετίζεται με τον Θίοντορ Ρούσβελτ.[4]

Η λέξη εκφοβισμός στη γαλλική γλώσσα ονομάζεται chicane, που σημαίνει «η κακόβουλη παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, η δίωξη, η γραφειοκρατική προσήλωση στο γράμμα του νόμου, που γίνεται στον υφιστάμενο ή εις βάρος των πολιτών από τους εκφοβιστές υπαλλήλους που απαιτούν άσκοπα συνέχεια νέα πιστοποιητικά και σφραγίδες, αφήνοντάς τους έτσι να περιμένουν για το τίποτα.»[5]

Με αυτήν την έννοια, η λέξη του εκφοβισμού εφαρμόζεται ειδικά σε σχέση με την κατάχρηση εξουσίας και την παρενόχληση σε γραφειοκρατικά συστήματα.[6]

Σήμερα χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο για την ομάδα με ψυχοτραυματισμό που έχει επισημανθεί για τα επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια, την υποδούλωση, την ταπείνωση ή τον περιορισμό ενός ατόμου ή μιας ομάδας από άλλο άτομο ή ομάδα με επιθετικότητα ή χειραγώγηση.

Με τη μεταφορική έννοια, λοιπόν, η λέξη χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε οποιοδήποτε περιορισμό των ασθενέστερων ατόμων από ισχυρότερα.

Είδη bullying[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το bullying δεν είναι παιχνίδι.

Το bullying αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματική, λεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση. Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι με τα οποία εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή. Οι συνέπειες του εκφοβισμού αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει βέβαια στο θύμα. Το bullying κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες ο νταής ενδέχεται να έχει έναν η περισσότερους φιλους που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του. Το νταηλίκι στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση. Είναι ακόμη ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση. Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη, σοβινισμός)[1]. Μερικές φορές ως «εκφοβισμός» αναφέρεται επίσης η γραφειοκρατική παρενόχληση και η ανούσια επιβολή περιορισμών ή απαιτήσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Bullying – Νταηλίκι. Το φαινόμενο του εκφοβισμού (Μπούλινγκ)». HelpPost.gr. 16 Μαρτίου 2015. http://www.helppost.gr/afieroma/bullying/sxolikos-ekfovismos-ntailiki/. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. 
  2. Βούισιτς, Νικ (2014). Ασταμάτητος: Η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη. μετάφραση - επιμέλεια έκδοσης: Βασίλης Αργυριάδης. Αθήνα: Εν πλω. ISBN 978-960-9550-49-9. http://www.biblionet.gr/book/198098/Vujicic,_Nick/Ασταμάτητος. 
  3. «bully». Online Etymology Dictionary. Douglas Harper. http://www.etymonline.com/index.php?term=bully. Ανακτήθηκε στις 2013-10-28. 
  4. TR Correspondence 27 September 1907 "bully for you" in the positive sense
  5. Pavel Říčan (1995). «σελ 25». Agresivita a šikana mezi dětmi: jak dát dětem ve škole pocit bezpečí. Πράγα: Portal, σελ. 95. ISBN 80-7178-049-9. 
  6. «Langer: O šikaně při kontrolách u sousedů nám dejte vědět». Novinky.cz. 2008-05-16. http://www.novinky.cz/clanek/140102-langer-o-sikane-pri-kontrolach-u-sousedu-nam-dejte-vedet.html. Ανακτήθηκε στις 2008-05-17. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

http://www.e-abc.eu/gr/sholikos-ekfovismos/