Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μύρτος Λασιθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον C messier (συζήτηση | συνεισφορές) στις 19:36, 2 Μαΐου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Ελλάδα, δείτε: Μύρτος.

Συντεταγμένες: 35°0′13″N 25°35′4″E / 35.00361°N 25.58444°E / 35.00361; 25.58444

Μύρτος
Μύρτος is located in Greece
Μύρτος
Μύρτος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΙεράπετρας
Γεωγραφία
ΝομόςΛασιθίου
Υψόμετρο10
Ο αρχαιολογικός χώρος Πύργος Μύρτου.

O Μύρτος είναι χωριό και Κοινότητα του Δήμου Ιεράπετρας του νομού Λασιθίου, με 441 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011 (η κοινότητα αριθμεί 620 κατοίκους). Η απόστασή του από την Ιεράπετρα είναι 14 χιλιόμετρα.

Περιγραφή

Είναι σήμερα τουριστικά αναπτυγμένο. Το μικρό χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή κατάφυτη από μπανανιές και κοντά στις όχθες του ποταμού Κρύου [1]. Ανάμεσα σε άλλα, στο Μύρτος υπάρχει το τοπικό αγροτικό ιατρείο, πολιτιστικός σύλλογος, τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί Μουσείο με εκθέματα από την αρχαιότητα. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Αντώνιος. Υπάρχουν ναοί και εξωκλήσια, όπως των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Γεωργίου, Τρύφωνα, Ραφαήλ και του Αγίου Παντελεήμονα.

Η παραλία του Μύρτου, στενή και αμμώδης, ανήκει στις πολυσύχναστες ακτές που, όμως, προτιμούνται για οικογενειακές διακοπές, ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους[2]. Η παραλία του Μύρτου βρίσκεται μπροστά από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. Είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ντους, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, καθώς επίσης διαθέτει και οργανωμένους χώρους για θαλάσσια αθλήματα όπως beach volley. Επίσης, υπάρχει και σχολή ιστιοπλοΐας. Προχωρώντας δυτικά από την κεντρική παραλία, υπάρχει χώρος κατάλληλος για κατασκήνωση, ενώ ανατολικά υπάρχει παραλία με χοντρά βότσαλα.[3]

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και επίσης με την καλλιέργεια μπανάνας και εσπεριδοειδών.

Κοινότητα Μύρτου

Ο Μύρτος είναι και έδρα ομώνυμης Κοινότητας (κάτοικοι 628) με 4 ακόμα οικισμούς εκτός από την έδρα. Οι οικισμοί, συνοδευόμενοι από τον πληθυσμό τους το 2011, είναι:

  • ο Μύρτος [ 441 ] , έδρα.
  • ο Γαβρίλης [ 19 ]
  • η Καλλιθέα [ 40 ]
  • οι Κοπάνες [ 99 ]
  • ο Νέος Μύρτος [ 21 ]

Ιστορικά στοιχεία

Το μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσθέντων το 1943 από τους Γερμανούς

Κοντά στο χωριό ανακαλύφθηκαν τα ερείπια προανακτορικού μινωικού οικισμού που χρονολογείται από το 3000 - 2600 π.Χ. στη θέση Φούρνου Κορυφή, και ενός ανακτορικού έως το 1600 π.χ. στον Πύργο Μύρτου ενώ δίπλα στη θέση Άγιος Αντώνιος υπάρχουν τα ερείπια ρωμαϊκής πόλης με λιμάνι και θερμαινόμενα ψηφιδωτά ρωμαϊκά λουτρά.

Η παλαιότερη θέση του χωριού ήταν στο Μετόχι, στη σημερινή περιοχή που λέγεται Άγιος Βασίλειος. Έπειτα οι κάτοικοι κατέβηκαν στην περιοχή του Μύρτου.

Στην περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής, έπειτα από τη μάχη της Κάτω Σύμης, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 19 κάτοικοι του χωριού στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943, όσοι δηλαδή δεν πρόλαβαν να φύγουν στα βουνά. Οι 18 εκτελέστηκαν στο Μύρτος και ένας στην Έμπαρο. Το δε χωριό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

Έπειτα από τη δεκαετία του '60, ο Μύρτος αναπτύχθηκε τουριστικά.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι