Μπόνα Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπόνα Σφόρτσα
Cranach the Younger Bona Sforza.jpg
Βασίλισσα της Πολωνίας
Μεγάλη Δούκισσα της Λιθουανίας
Περίοδος 1518 - 1548
Στέψη 18 Απριλίου 1518
Κρακοβία
Διάδοχος Ελισάβετ της Αυστρίας
Γέννηση 2 Φεβρουαρίου 1494
Βιτζεβάνο, Ιταλία
Θάνατος 19 Νοεμβρίου 1557 (63 ετών)
Μπάρι, Ιταλία
Τόπος ταφής Βασιλική του Σαν Νικόλα, Μπάρι, Ιταλία
Οίκος Οίκος των Σφόρτσα
Πατέρας Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα
Μητέρα Ισαβέλλα της Αραγονίας, δούκισσα του Μιλάνου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Μπόνα Σφόρτσα το 1517

Η Μπόνα Σφόρτσα (Bona Sforza, 2 Φεβρουαρίου 1494 - 19 Νοεμβρίου 1557) μέλος του ισχυρού Οίκου των Σφόρτσα που κυβερνούσε το Δουκάτο του Μιλάνου από το 1447, έγινε βασίλισσα της Πολωνίας το 1518 και μεγάλη δούκισσα της Λιθουανίας.
Φιλόδοξη και ενεργητική, η Μπόνα συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, εφάρμοσε διάφορες οικονομικές και αγροτικές μεταρρυθμίσεις.
Όταν η μητέρα της, Ισαβέλλα της Νεάπολης πέθανε το 1524, η Μπόνα κατάφερε να αποκτήσει τους τίτλους της Δούκισσας του Μπάρι και της Πριγκίπισσας του Ροσσάνο. Έγινε επίσης ο κάτοχος της της αξίωσης Brienne στον τίτλο του βασιλιά της Ιερουσαλήμ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Queen Bona's gardens at the Wawel Castle

Η Μπόνα γεννήθηκε μέσα στην ισχυρή και πλούσια ιταλική δυναστεία των Σφόρτσα η οποία κυριαρχούσε στο Μιλάνο από το 1447. Ήταν το τρίτο παιδί του Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα και της συζύγου του, Ισαβέλλα της Αραγονίας. Ο μεγαλύτερος αδερφός της ήταν ο Φρανγκίσκος Σφόρτσα και οι αδερφές της ήταν Ippolita Μαρία και Μπιάνκα Μαρία. Όλα τα αδέρφια της Μπόνας πέθαναν νέα. Αν και ο πατέρας της ανήκε στις αρχές του Δουκάτου του Μιλάνου, εκδιώχθηκε από τον θείο του Λουδοβίκο Σφόρτσα, γνωστός στην ιστορία σαν “II Moro”. Αυτός ασκούσε εξουσία για λογαριασμό του νεαρού πρίγκιπα, μέχρι το θάνατό του το 1494 στο κάστρο της Παβίας. Λίγο αργότερα, η Πριγκίπισσα Ισαβέλλα, μαζί με τις κόρες της, πήγε στο Μπάρι. Για να ανακτήσουν πολιτική εμβέλεια και τις πρώην κτήσεις τους, έπρεπε να βρει ένα σύζυγο στη Μπόνα (την επιζών κόρη της). Οι πρώτες της προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς λόγω της δυσμενούς πολιτικής κατάστασης εκείνη την εποχή αλλά χάρις στην υποστήριξη της Οικείας των Αψβούργων κατάφερε να παντρέψει την Μπόνα με το χήρο πολωνικής καταγωγής βασιλιά Sigismund I τον παλιό. Οι τελετές του γάμου και η στέψη της Μπόνας διεξήχθησαν στην Κρακοβία στις 18 Απριλίου 1518 Στα νιάτα της, η Μπόνα είχε αποκτήσει μια αξιόλογη εκπάιδευση. Ο δάσκαλος της ήταν ο Χρισόστομος Κολονά, μέλος της Ακαδημίας Pont, ο οποίος επέβλεπε την εκπαίδευση της μαζί με τον Αντώνιο Γκαλατέο. Η Μπόνα διδάχθηκε ιστορία, δίκαιο, διοίκηση και θεολογία. Ήταν λιτή, οικονομική, και επίσης διέθετε την ικανότητα να επηρεάζει τους ανθρώπους. Άλλωστε επέδειξε την ικανότητα αυτή σε όλες της δραστηριότητες της

Βασίλισσα της Πολωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχεδόν από την αρχή της ζωής της στην Πολωνία, η Βασίλισσα Μπόνα προσπάθησε να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική θέση. Άρχισε να σχηματίζει τη δική της κλίκα καθώς επίσης ωφελήθηκε από την υποστήριξη του βασιλιά. Υποστηριζόταν επίσης από τον Piotr Kmita Sobieński, Andrew Ladislaus και Piotr Gamrat, πηγαίνοντας τους στα γραφεία της και σχηματίζοντας το λεγόμενο Triumvirate. Αυτή επίσης κατάφρεΠάπας Λέων X να αποφασίσει για τις 15 σημαντικότερες εκκλησιαστικές αποφάσεις. (π.χ. in Kraków, Gniezno, Poznań, Włoclawek and Frombork). Η Μπόνα βγήκε από την πεποίθηση ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που απαιτούνται για την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών και των σχεδίων για την ενίσχυση της βασιλικής αρχής είναι η πρόσβαση στην κατάλληλη υψηλή χρηματοδότηση.Ως εκ τούτου έθεσε το στόχο στον εαυτό της να ανυψώσει τόσο την κοινωνική όσο και την οικονομική θέση της δυναστείας, η οποία θα έδινε στην Jagiello οικογένεια οικονομική ανεξαρτησία. Η οικογένεια κέρδισε πολλά κτήματα στην Λιθουανία, και τελικά το 1536-1546 ανέλαβε το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας. Αυτό επέφερε τεράστια κέρδη.