Άννα Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Σφόρτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Ιουλίου 1476
Μιλάνο
Θάνατος30  Νοεμβρίου 1497
Φερράρα
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλφόνσος Α΄ των Έστε[1]
Τέκναunknown son d'Este[2]
ΓονείςΓκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα και Μπόνα της Σαβοΐας
ΑδέλφιαΜπιάνκα Μαρία Σφόρτσα
Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα
Αικατερίνη Σφόρτσα
ΟικογένειαΟίκος των Σφόρτσα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννα, ιταλ. Anna Sforza (21 Ιουλίου 1476 - 30 Νοεμβρίου 1497) από τον Οίκο των Σφόρτσα ήταν κόρη του δούκα του Μιλάνου και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα διάδοχος της Φερράρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη του Γκαλεάτσο-Μαρία δούκα του Μιλάνου και της (2ης συζύγου του) Μπόνας, κόρης του Λουδοβίκου δούκα της Σαβοΐας. Αδέλφια της ήταν ο Τζιαν-Γκαλεάτσο δούκας του Μιλάνου, ο Ερμής-Μαρία μαρκήσιος της Τορτόνα και η Μπιάνκα-Μαρία, σύζυγος του Μαξιμιλιανού Α΄ των Αψβούργων.

Όταν ήταν 5 μηνών, ο πατέρας της δολοφονήθηκε μέσα στην εκκλησία του Σάντο Στέφανο στο Μιλάνο (26 Δεκεμβρίου 1476), ημέρα εορτής του Αγ. Στεφάνου. Ο Γκαλεάτσο-Μαρία μαχαιρώθηκε έως θανάτου από τρεις υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αυλής του Μιλάνου.

Το 1477 η Άννα μνηστεύθηκε επίσημα τον Αλφόνσο των Έστε, διάδοχο του Έρκολε Α΄ δούκα της Φερράρας. Ο γάμος της με τον πρίγκιπα Αλφόνσο έγινε 14 έτη μετά, στις 12 Ιανουαρίου 1491, με συμπόσια, δεξιώσεις και θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο ο γάμος δεν ήταν ευτυχής: η Άννα ήταν ξανθιά και χωρίς θηλυκότητα, ντυνόταν συνέχεια σαν άνδρας και αρνιόταν να ολοκληρωθεί ο γάμος. Προτιμούσε τη συντροφιά των γυναικών και περνούσε κάθε βράδυ με έναν μικρό μαύρο σκλάβο.

Μόνο μετά από 6 έτη γάμου η Άννα έμεινε επιτέλους έγκυος, απεβίωσε όμως στη γέννα. Μερικές πηγές αναφέρουν ότι ο γιος της απεβίωσε μετά το βάπτισμα, ενώ άλλες αναφέρουν ότι ονομάστηκε Αλεσάντρο και απεβίωσε το 1514, σε ηλικία 17 ετών. Τάφηκε στη μονή του Σαν Βίτο, της οποίας η Άννα ήταν ευεργέτης. Ο σύζυγός της δεν συμμετείχε στην εξόδιο ακολουθία, καθώς το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί ως συνέπεια της σύφιλης.

Το τέλος της σημάδευσε το τέλος του δεσμού μεταξύ των Σφόρτσα και των Έστε. Ο Αλφόνσος Α΄ έκανε δεύτερο γάμο το 1502 με τη Λουκρητία Βοργία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1491 τον Αλφόνσο Α΄ των Έστε δούκα της Φερράρα και απέκτησαν τέκνο:

  • Αλεσάντρο (;), απεβ. σε μικρή ηλικία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p50404.htm#i504040. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Este". genealogy.euweb.cz. Retrieved 17 December 2014.