Μπανανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με τον όρο Μπανανία χαρακτηρίζεται το κράτος στο οποίο δε λειτουργούν σωστά οι θεσμοί και οι κρατικοί μηχανισμοί. Ο μειωτικός αυτός όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μικρά κράτη, πολιτικά ασταθή και συνήθως εξαρτώμενα σε περιορισμένη γεωργική παραγωγή και κυβερνώμενα από μία μικρή αυτοεκλεγμένη συνήθως πλούσια και διεφθαρμένη κλίκα[1].

Προφανής είναι η αναφορά σε τριτοκοσμικές χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής που κατά τη συνήθη αντίληψη είναι μπανανοπαραγωγές χώρες.

Η Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αρκετές περιπτώσεις η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε και συνεχίζει να χαρακτηρίζεται Μπανανία από τον εγχώριο[2] και τον της αλλοδαπής τύπο[3]. Ο χαρακτηρισμός μπανανία για την Ελλάδα ξεκίνησε σε δημοσιεύματα κυρίως του εξωτερικού κατά την περίοδο της δικτατορίας του 1967 και επεκτάθηκε έκτοτε ως επιχώριος χαρακτηρισμός για να υποδείξει την αδυναμία της Ελλάδας να κυβερνήσει τον εαυτό της και την εξάρτησή της από ξένα οικονομικά[4] και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Big-business greed killing the banana - Independent, via The New Zealand Herald, Saturday 24 Μαΐου 2008, Page A19
  2. Βλ. για παράδειγμα δημοσίευμα του Ριζοσπάστη με αφορμή την παρεμπόδιση της βουλευτού Λιάνας Κανέλλη να μεταβεί στη Βουλή ως απειλούσα την ασφάλεια του Τζορτζ Μπους. Μπανανία «Η ΕΛΛΑΣ»
  3. Βλ. για παράδειγμα το Under the Eagle's Claw του Jon V. Kofas
  4. Γ. Π. Μασσαβέτας «Είμαστε οικονομική Μπανανία;»[νεκρός σύνδεσμος]