Μουλάν 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουλάν 2
Mulan II
Ελληνικό εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΝτάρελ Ρούνεϊ
Λιν Σάουθερλαντ
ΠαραγωγήΤζένιφερ Μπλομ
ΣενάριοΜάικλ Λάκερ
Κρις Πάρκερ
Ρότζερ Σ. Η. Σιούλμαν
Βασισμένο σεMulan
Ηθοποιοί φωνήςΜαρκ Μόουσλι
Μινγκ-Να Γουέν
Μπ. Ντ. Γουόνγκ
Λούσι Λιου
Χάρβεϊ Φίερσταϊν
Σάντρα Ο
Γκέντε Γουατανάμπι
Λόρεν Τομ
Τζέρι Τόντο
ΜουσικήΤζόελ ΜακΝίλι
ΜοντάζΠάμι Ζίγκενχανγκεν
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
DisneyToon Studios
ΔιανομήWalt Disney Home Entertainment
Κυκλοφορία3 Νοεμβρίου 2004 (πρεμιέρα)
31 Ιανουαρίου 2005 (ΗΠΑ)
Διάρκεια72 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΜουλάν

Η Μουλάν 2 (πρωτότυπος τίτλος: Mulan II - γνωστό κι ως Μουλάν 2: Ο θρύλος συνεχίζεται) είναι Αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures που κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο το 2004. Την ταινία σκηνοθέτησαν οι Ντάρελ Ρούνεϊ και Λιν Σάουθερλαντ και αποτελεί συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1998, Μουλάν. Το μεγαλύτερο μέρος του καστ της πρώτης ταινίας επέστρεψε για τους ρόλους του, εκτός των Έντι Μέρφι (Μούσου), Μίριαμ Μάργκελιζ (Προξενήτρα), Κρις Σάντερς (Σκύλος Μουλάν) και Μάθιου Γουάιλντερ (ερμήνευσε τα τραγούδια του Λινγκ). Ο Μέρφι και η Μάργκελιζ αντικαταστάθηκαν από τους Μαρκ Μόουσλι και Έιπριλ Γουίντσελ αντίστοιχα. Τα φωνητικά για το σκύλο έκανε ο Φρανκ Γουέλκερ, ενώ ο Γκέντε Γουατανάμπι σε αυτή την ταινία ερμηνεύει αυτός τα τραγούδια του χαρακτήρα του.

Η Μουλάν 2 επικεντρώνεται στην ειδική αποστολή που έχουν η Μουλάν και ο αρραβωνιαστικός της, Λι Σανγκ, να διασχίσουν τη χώρα συνοδεύοντας τις τρεις κόρες του Αυτοκράτορα, για να συναντήσουν τους μέλλοντες αρραβωνιαστικούς τους. Η ταινία καταπιάνεται με τους γάμους από συνοικέσιο, την αφοσίωση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, το να παίρνεις αποφάσεις, την εμπιστοσύνη και το να βρίσκεις την αληθινή αγάπη. Σε αντίθεση με την προκάτοχό της η οποία έλαβε θετικές κριτικές, η Μουλάν 2 είχε φτωχή ανταπόκριση από τους κριτικούς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μήνα μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ο Στρατηγός Σανγκ ζητά το χέρι της Μουλάν σε γάμο, πρόταση την οποία η Μουλάν αποδέχεται με χαρά. Ακούγοντας για τον αρραβώνα τους, ο Μούσου είναι ενθουσιασμένος μέχρι τη στιγμή που ο Πρώτος Πρόγονος τον πληροφορεί πως αν η Μουλάν παντρευτεί, τότε θα χάσει τη δουλειά του ως δράκος φύλακας και θα πρέπει να αφήσει τη Μουλάν και το βάθρο του, το οποίο είναι ο τόπος τιμής του ως φύλακας. Οι πρόγονοι είναι χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη επειδή αν η Μουλάν παντρευτεί τον Σανγκ, τότε θα είναι μέλος της δικής του οικογένειας και οι πρόγονοί του και φύλακες θα προστάτευαν κι εκείνη. Θέλοντας να κρατήσει τη δουλειά του και τη φίλη του, ο Μούσου επιχειρεί να χωρίσει το ζευγάρι αφού προσέχει πως οι δυο τους δεν βρίσκονται και πολύ σε αρμονία. Ο Γρύλος από την άλλη προσπαθεί να εμποδίσει τις προσπάθειες του Μούσου και να κρατήσει το ζευγάρι μαζί. Στο μεταξύ, ο Αυτοκράτορας καλεί τη Μουλάν και τον Σανγκ να συνοδέψουν τις τρεις κόρες του, Πριγκίπισσες Τινγκ-Τινγκ, Μέι και Σου, διαμέσου της Κίνας για να αρραβωνιαστούν τρεις Πρίγκιπες, κάτι το οποίο θα συνάψει συμμαχία με το βασίλειο του Κούι Γκονγκ. Αν αυτό δεν γίνει σε τρεις μέρες, τότε η συμμαχία θα ακυρωθεί και οι Μογγόλοι θα καταστρέψουν τη χώρα.

Η Μουλάν και Σανγκ ξεκινούν μαζί με τους Γιάο, Λινγκ και Τσιεν-Πο για να συνοδέψουν με ασφάλεια τις Πριγκίπισσες στο νέο τους βασίλειο. Στην διαδρομή, οι Τινγκ-Τινγκ, Μέι και Σου ερωτεύονται τους Λινγκ, Γιάο και Τσιεν-Πο αντίστοιχα. Η Μουλάν, που για καιρό πιστεύει πως οι γάμοι από συνοικέσιο είναι λάθος, αποφασίζει να πάει ενάντια στις διαταγές που έχει από τον Αυτοκράτορα και στις ευχές του Σανγκ, σταματώντας την ένωση των δύο βασιλείων. Στο μεταξύ, ο Μούσου επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στη Μουλάν και στον Σανγκ, αλλά αποτυγχάνει αρκετές φορές. Απελπισμένος, θέτει άθελά του την άμαξα σε κίνηση και αυτή αρχίζει να κυλάει ανεξέλεγκτα. Οι Πριγκίπισσες βρίσκονται μέσα στην άμαξα, ενώ στην πορεία παρασύρουν και τους Γιάο, Λινγκ και Τσιεν-Πο. Βλέποντας την άμαξα να κατευθύνεται προς τον γκρεμό, η Μουλάν και ο Σανγκ τρέχουν να τους σώσουν αλλά αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι μέσα στο ποτάμι χωρίς να τραυματιστούν με την άμαξα όμως να καταστρέφεται.

Το βράδυ της καταστροφής της άμαξας, οι Τσιεν-Πο, Λινγκ και Γιάο παίρνουν τις Πριγκίπισσες στο χωριό και τους εξομολογούνται την αγάπη τους. Στο μεταξύ, ο Μούσου ξεγελάει τον Σανγκ στο να πιστεύει πως η Μουλάν τον εκμεταλλεύεται. Ο Σανγκ διατάζει όλους να επιστρέψουν στην αποστολή τους και απαγορεύει στους τρεις άντρες να μιλάνε στις Πριγκίπισσες. Έπειτα από έναν πολύ έντονο καυγά, η Μουλάν και ο Σανγκ συνειδητοποιούν πως είναι πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο και τερματίζουν τη σχέση τους. Ενώ ταξιδεύουν μέσω της χώρας των ληστών, ο Μούσου πνιγμένος από ενοχές εξομολογείται στη Μουλάν τι έχει κάνει. Αν και η Μουλάν είναι θυμωμένη με το τι προσπάθησε να κάνει ο Μούσου, την ίδια στιγμή είναι χαρούμενη με τα νέα και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον Σανγκ. Η προσπάθειά της όμως διακόπτεται όταν τους επιτίθενται ληστές. Ενώ σώζουν τις Πριγκίπισσες, η γέφυρα που στέκονται η Μουλάν και ο Σανγκ σπάει, αφήνοντας τους δυο τους να κρέμονται από ένα χαλαρό σχοινί. Συνειδητοποιώντας πως το σχοινί μπορεί να κρατήσει το βάρος ενός μόνο ατόμου, ο Σανγκ θυσιάζεται για να σώσει τη Μουλάν πέφτοντας στο ποτάμι που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα.

Λυπημένη από τον θάνατο του Σανγκ, η Μουλάν συνεχίζει το ταξίδι προς το βασίλειο του Κούι Γκονγκ μόνη. Μη θέλοντας να αναγκαστούν οι Πριγκίπισσες να κάνουν ένα γάμο χωρίς αγάπη, προσφέρεται η ίδια να παντρευτεί έναν από τους Πρίγκιπες. Ο Σανγκ, ο οποίος επιβίωσε της πρώτης, ακούει τα νέα και τρέχει για να σταματήσει τον γάμο. Όταν φτάνει εκεί, ο Κούι Γκονγκ αρνείται να ακυρώσει τον γάμο του γιου του με τη Μουλάν. Τότε, ο Μούσου αποφασίζει να βοηθήσει και προσποιείται πως είναι ο Μεγάλος Χρυσός Δράκος της Ενότητας αναγκάζοντας τον Κούι Γκονγκ να σταματήσει τον γάμο. Συνεχίζοντας να προσποιείται τον Μεγάλο Χρυσό Δράκο, ο Μούσου παντρεύει τη Μουλάν και τον Σανγκ, κάνοντας τον δικό τους γάμο αυτόν που θα ενώσει τα δύο βασίλεια, ενώ απελευθερώνει τις Πριγκίπισσες από τους όρκους τους.

Λίγο καιρό αργότερα, η Μουλάν και ο Σανγκ παντρεύονται επίσημα πίσω στο σπίτι τους και μετά τον γάμο, ο Σανγκ ενώνει τους ναούς των δύο οικογενειών, μια πράξη που σημαίνει πως ο Μούσου θα κρατήσει τη δουλειά του προς μεγάλη απογοήτευση των Προγόνων. Μέσα στην ευτυχία του, ο Μούσου αποκαλύπτεται στον Σανγκ, αλλά η Μουλάν του έχει ήδη μιλήσει για εκείνον αφού «δεν έχει μυστικά από τον άντρα της».

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχουν: Μαρίνα Γρηγοροπούλου, Ηλίας Πλακίδης, Λευτέρης Σμύρης, Κάρολος Χρηστίδης, Μαρία Ξενουδάκη, Ελένη Σμύρη, Αγγελική Χατζόγλου

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει τραγούδια από την ταινία σε ερμηνεία διαφόρων καλλιτεχνών, καθώς και τμήματα της μουσικής επένδυσης που συνέθεσε ο Τζόελ ΜακΝίλι.[1] Κυκλοφόρησε από την Walt Disney Records στις 25 Ιανουαρίου 2005.[1]

Εξώφυλλο soundtrack
Αρ. TίτλοςΤραγουδιστές Διάρκεια
1. "Lesson Number One"  Lea Salonga & Χορωδία 2:27
2. "Main Title"  ορχηστρικό 1:09
3. "Like Other Girls"  Judy Kuhn, Beth Blankenship & Mandy Gonzalez 2:27
4. "A Girl Worth Fighting For (Redux)"  Gedde Watanabe, Jerry Tondo & Harvey Fierstein 1:32
5. "Here Beside Me"  Hayley Westenra 2:36
6. "(I Wanna Be) Like Other Girls"  Atomic Kitten 2:51
7. "The Journey Begins"  ορχηστρικό 2:59
8. "In Love and in Trouble"  ορχηστρικό 4:38
9. "The Attack"  ορχηστρικό 4:06
10. "Shang Lives!"  ορχηστρικό 4:29
11. "Here Beside Me"  ορχηστρικό 2:35
Συν. διάρκεια:
31:49

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Σκοτ Γκουίν του CinemaBlend, η «Μουλάν 2 είναι μια ταινία ντροπή που παίρνει μακριά ό,τι ήταν εξαιρετικό στην ταινία που προηγήθηκε, τη σχίζει σε κομμάτια και τη χρησιμοποιεί ως επένδυση».[2] Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία ποσοστό 0% με μέσο όρο 3.9/10, βασισμένο σε 5 κριτικές.[3] Ο κριτικός Ρόμπερτ Πάρντι από το TV Guide έδωσε στην ταινία 2/5 λέγοντας: «Η πρώτη ταινία Μουλάν αναδείχθηκε για την προσθήκη μιας θαρραλέας ηρωίδας στο βιβλίο των δυστυχισμένων Πριγκιπισσών της Disney αλλά, παρά το εξαιρετικά ταλαντούχο καστ της, η συνέχεια απλά μιμείται την επιτυχία των live-action ταινιών με πολεμικές τέχνες».[4]

Ακυρωμένη συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2002, γράφτηκε πως η Disney δούλευε πάνω σε μια τρίτη ταινία που θα είχε τον τίτλο Μουλάν 3.[5] Ο Ρέιμοντ Σίνγκερ και η Ευγενία Μπόστγουϊκ-Σίνγκερ, σεναριογράφοι της πρώτης ταινίας, υπέβαλαν δύο ιστορίες στη Disney όπου πρότειναν ένα νέο χαρακτήρα με το όνομα Άνα Μινγκ.[6] Όπως και αυτή η ταινία, η δεύτερη συνέχεια θα κυκλοφορούσε και πάλι απευθείας σε βίντεο αλλά ακυρώθηκε πριν την κυκλοφορία της Μουλάν 2.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Unterberger, Richie. «Original Soundtrack Mulan II [Original Soundtrack]». All Music. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  2. Gwin, Scott (2016). «Mulan II DVD Review». CinemaBlend. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  3. «Mulan II (2003)». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  4. Pardi, Robert. «Mulan 2 - TV Guide». TVGuide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  5. Hettrick, Scott (18 Φεβρουαρίου 2002). «Disney bets on Piglet’s prospects». Variety. https://variety.com/2002/film/news/disney-bets-on-piglet-s-prospects-1117860897/. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018. 
  6. Hettrick, Scott. «Q&A with screenwriters Raymond Singer and Eugenia Bostwick-Singer». Video Premiere Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016. 
  7. «Buena Vista DVD bash: "no Mulan 3"». Disney Animation Archive. 22 Αυγούστου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]