Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα
γίνονται πραγματικότητα

Cinderella II: Dreams Come True
Ελληνικό εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΤζον Κάφκα
ΠαραγωγήΜαίρη Θορν
Μαίρη Άλις Ντραμ
ΣενάριοΤζιλ Ε. Μπλοτβόγκελ
Τομ Ρότζερς
Τζουλ Σέλμπο
Βασισμένο σεCinderella
Ηθοποιοί φωνήςΤζένιφερ Χέιλ
Κόρεϊ Μπάρτον
Ρούσι Τέιλορ
Κρίστοφερ Ντάνιελ Μπαρνς
Ρομπ Πόλσεν
Χόλαντ Τέιλορ
Φρανκ Γουέλκερ
Τρες Μακνίλ
Σουζάν Μπλέικσλι
ΜουσικήΜάικλ Ταβέρα
ΜοντάζΤζούλι Ανν Λάου
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
DisneyToon Studios
ΔιανομήWalt Disney Home Video
Πρώτη προβολή26 Φεβρουαρίου 2002
Διάρκεια73 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$5 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΣταχτοπούτα
ΈπεταιΣταχτοπούτα ΙΙΙ:
Στροφή στο χρόνο

Η Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα είναι η πρώτη συνέχεια της ταινίας του 1950 Σταχτοπούτα, η οποία κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο στις 26 Φεβρουαρίου 2002. Την ακολούθησε μια δεύτερη συνέχεια το 2007, με τον τίτλο Σταχτοπούτα ΙΙΙ: Στροφή στο χρόνο.

Η ταινία αποτελείται από τρία τμήματα, τρεις διαφορετικές ιστορίες. Στην πρώτη η Σταχτοπούτα διοργανώνει ένα πάρτι, στη δεύτερη ένα από τα ποντίκια (Ζακ) μετατρέπεται σε άνθρωπο και στην τρίτη, μία από τις βίαιες θετές αδελφές της Σταχτοπούτας (Αναστασία) φτάνει στη λύτρωσή της όταν ερωτεύεται έναν νεαρό φούρναρη, έναν άνθρωπο κατώτερης κοινωνικής τάξης τον οποίο η μητέρα της Λαίδη Τρεμέιν και η αδελφή της Ντριζέλα δεν εγκρίνουν.

Με εκτιμώμενο κόστος παραγωγής $5,000,000, η Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα ήταν η συνέχεια με τις περισσότερες πωλήσεις για τη Walt Disney Pictures εκείνη τη χρονιά, με έσοδα περίπου $120,000,000. Ωστόσο, η ταινία έλαβε κυρίως αρνητικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βασιλικό παλάτι, τα ποντίκια φίλοι της Σταχτοπούτας, Γκας και Ζακ, πάνε να συναντήσουν τα άλλα ποντίκια και τη Νεραϊδονονά, η οποία τους διαβάζει την ιστορία της Σταχτοπούτας. Προς απογοήτευσή τους, φτάνουν εκεί στο τέλος της ιστορίας. Με τη βοήθεια της Νεραϊδονονάς, τα ποντίκια ξεκινούν να φτιάξουν ένα νέο βιβλίο με τρεις ιστορίες, όπου θα διηγηθούν τι έγινε μετά το «Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Aim to Please[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας επιστρέφουν από τον μήνα του μέλιτος και η Σταχτοπούτα ξανασυναντιέται με τους φίλους της τα ποντίκια και τον σκύλο Μπρούνο. Ο Βασιλιάς και ο Πρίγκιπας αποχωρούν για δουλειά κι εκείνη μένει πίσω έχοντας την ευθύνη των συμποσίων και των χορών του παλατιού. Μια απότομη και ψηλομύτα γυναίκα με το όνομα Προυντένς, συστήνει τη Σταχτοπούτα στις δύο υπηρέτριές της, Βεατρίκη και Δάφνη. Ωστόσο, η Σταχτοπούτα δεν είναι ευχαριστημένη με τις παραδόσεις του παλατιού και φτάνει στα όριά της όταν αντιλαμβάνεται ότι έχει πολλά πράγματα στα χέρια της. Πάει στο δωμάτιό της και τα ποντίκια την βρίσκουν να κλαίει. Αφού την παρηγορούν, η Σταχτοπούτα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συνηθισμένες παραδόσεις του παλατιού και αποφασίζει να οργανώσει το επερχόμενο πάρτι με τον δικό της τρόπο. Η Προυντένς είναι τρομαγμένη από τις αλλαγές και σε κάποιο σημείο αναφωνεί «Απλώς δεν γίνεται!», με τον Ζακ να την κοροϊδεύει και να χορεύει με τον Γκας. Η Σταχτοπούτα πάει στο χωριό και αρχίζει να μοιράζει προσκλήσεις για το πάρτι σε όλους τους πολίτες, με την Προυντένς να της λέει ότι μια πριγκίπισσα θα έπρεπε να προσκαλεί δούκες και αριστοκράτες και όχι απλούς πολίτες. Η Σταχτοπούτα έχει σκοπό να το κάνει κι αυτό, αλλά επιπρόσθετα θέλει να καλέσει και όλους από το χωριό.

Αργότερα, ο Πρίγκιπας και ο Βασιλιάς επιστρέφουν και παρευρίσκονται στο πάρτι. Αν και αρχικά ο Βασιλιάς δείχνει σοκαρισμένος βλέποντας όλους τους απλούς πολίτες, τελικά είναι ευχαριστημένος με όλα όπως έγιναν. Καθώς κάθονται στους θρόνους τους, η Σταχτοπούτα λέει στον Πρίγκιπα ότι μια μέρα «θα μάθει να φέρεται σαν Πριγκίπισσα», με τον Πρίγκιπα να της απαντά: «Νομίζω ότι αυτή η μέρα είναι σήμερα». Οι δυο τους φιλιούνται και αυτό το μέρος της ιστορίας φτάνει στο τέλος του.

Τα ποντίκια προσθέτουν την ιστορία στο βιβλίο καθώς η Νεραϊδονονά βοηθάει με λίγη μαγεία τον Ζακ να ανοίξει ένα μπουκαλάκι με μελάνι. Ισχυριζόμενος ότι δεν του αρέσει η μαγεία, ο Γκας υπενθυμίζει στον Ζακ την τελευταία φορά που βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτήν. Προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τη Μαίρη, ένα ποντίκι για το οποίο έχει αισθήματα, ο Ζακ επιτρέπει στη Νεραϊδονονά να διηγηθεί την ιστορία του.

Tall Tail[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζακ πιστεύει ότι είναι πολύ μικρός για να βοηθήσει τη Σταχτοπούτα στο παλάτι όπως έκανε στην πρώτη ταινία. Η Νεραϊδονονά εμφανίζεται για να τον βοηθήσει, μετατρέποντάς τον σε άνθρωπο, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει όπως όλοι οι άλλοι. Ωστόσο, αυτό δεν σταματά την Πομ Πομ, τη ψηλομύτα γάτα του παλατιού (η οποία έγινε η νέα αντίπαλος των ποντικιών μόλις μετακόμισαν στο παλάτι με τη Σταχτοπούτα) να τον κυνηγάει σε όλο το παλάτι. Το νέο του όνομα ως άνθρωπος είναι «Κύριος Χιου», το οποίο προέκυψε κατά την προσπάθειά του να πει στη Σταχτοπούτα ποιος είναι και αντί αυτού έβηξε.

Μετά από ένα περιστατικό με έναν ελέφαντα στο πανηγύρι, μαθαίνει να είναι ευτυχισμένος με αυτό που πραγματικά είναι καθώς επιστρέφει στην αρχική του μορφή. Η Πομ Πομ κάνει μια τελευταία προσπάθεια να φάει τον Ζακ αλλά μια γυναίκα τη σηκώνει ψηλά. Η γυναίκα είχε γνωρίσει τον Ζακ ενώ ήταν άνθρωπος και πιστεύοντας ότι η γάτα είναι δικιά του, αποφασίζει να βρει το αφεντικό της για να του τη δώσει. Στο μεταξύ, η Πομ Πομ προσπαθεί να δραπετεύσει από τα χέρια της.

Ένα από τα ποντίκια χρησιμοποιεί τη μαγική σκόνη πάνω στις προμήθειες της τέχνης, προκαλώντας τες να αρχίσουν να κινούνται. Οι προμήθειες σχεδόν καταστρέφουν το σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο μέχρι που η Νεραϊδονονά σταματά όλη τη μαγεία. Καθώς τα ποντίκια συμμαζεύουν το χάος, αναπολούν ότι έχουν δει χειρότερα πράγματα, με τον Ζακ να υπενθυμίζει την περίοδο όπου η Αναστασία ερωτεύτηκε.

An Uncommon Romance[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αναστασία, μία από τις θετές αδελφές της Σταχτοπούτας, ερωτεύεται ένα ευγενικό αλλά κοινό φούρναρη, τον οποίο η μητέρα της, Λαίδη Τρεμέιν, και η μεγαλύτερη αδελφή της, Ντριζέλα, δεν εγκρίνουν. Η Λαίδη Τρεμέιν λέει στην κόρη της να μην ξαναμιλήσει στον φούρναρη καθώς της το απαγορεύει. Μετά από ένα ατύχημα στην προσπάθεια να φέρουν την Αναστασία και τον Φούρναρη και πάλι μαζί, τα ποντίκια φίλοι της Σταχτοπούτας πέφτουν πάνω στον Λούσιφερ και όταν τους βλέπει αρχίζει να τους κυνηγάει. Η Αναστασία συναντιέται με τον Φούρναρη αλλά αυτό το κυνηγητό έχει ως αποτέλεσμα ένα άλογο να την κλωτσήσει μέσα στον φούρνο. Μερικοί χωριανοί γελάνε βλέποντας την Αναστασία καλυμμένη με αυγά και εκείνη φεύγει τρέχοντας αναστατωμένη. Η Σταχτοπούτα τη βρίσκει σε μια ήσυχη περιοχή με ένα μικρό συντριβάνι και προσπαθεί να την πείσει να κάνει αυτό που θέλει και να σταματήσει να υπακούει τη Λαίδη Τρεμέιν.

Ο Λούσιφερ μπαίνει στο παλάτι ενώ κυνηγάει ακόμα τα ποντίκια αλλά σταματάει μόλις βλέπει την Πομ Πομ, την οποία ερωτεύεται κεραυνοβόλα, σε αντίθεση με εκείνη που τον βλέπει και του γυρνάει την πλάτη. Τα ποντίκια αποφασίζουν να τον βοηθήσουν να την κερδίσει, με αντάλλαγμα να σταματήσει να τους κυνηγάει. Όταν ο Λούσιφερ και η Πομ Πομ τα βρίσκουν, η Πομ Πομ παροτρύνει τον Λούσιφερ να σπάσει την υπόσχεσή του και την βοηθάει να πιάσει τα ποντίκια. Μέσα στο χάος, μια κανάτα με νερό πέφτει πάνω στην Πομ Πομ και αυτή εγκαταλείπει τον Λούσιφερ.

Την επόμενη μέρα, ο φούρναρης αγοράζει λουλούδια για να τα δώσει στην Αναστασία, η οποία κάνει το ίδιο για εκείνον. Καθώς πλησιάζει το μαγαζί του, τον βλέπει με μια άλλη γυναίκα, η οποία σχολιάζει τα λουλούδια που κρατάει. Η Αναστασία υποθέτει ότι ο φούρναρης την εγκατέλειψε για κάποια άλλη και φεύγει με δάκρυα στα μάτια, μη βλέποντας ότι η κοπέλα έχει ήδη σύντροφο. Ο φούρναρης προσπαθεί να τρέξει πίσω από την Αναστασία και κάθεται κοντά στο συντριβάνι, όπου βρίσκεται κι εκείνη. Μία κατσίκα εμφανίζεται και τρώει σχεδόν όλα τα λουλούδια της ανθοδέσμης, αφήνοντας ελάχιστα. Ο φούρναρης ακούει την Αναστασία που κλαίει και αποδεικνύει την αγάπη του τοποθετώντας ένα από τα εναπομείναντα λουλούδια στα μαλλιά της. Η στιγμή μεταξύ τους διακόπτεται όταν η Λαίδη Τρεμέιν και η Ντιζέλα φτάνουν εκεί. Η Σταχτοπούτα φτάνει κι εκείνη εκεί και βλέπει τη Λαίδη Τρεμέιν να επιπλήττει την Αναστασία. Η Λαίδη Τρεμέιν προσπαθεί να απομακρύνει για ακόμα μία φορά την Αναστασία από τον φούρναρη, αλλά η Αναστασία πάει κόντρα στη μητέρα της και ανακοινώνει ότι εκείνη και ο φούρναρης θα πάνε μαζί στον χορό. Η Λαίδη Τρεμέιν προτιμά να αποχωρήσει παρά να τσακωθεί με την Αναστασία και η Ντριζέλα την ακολουθεί. Αργότερα στον χορό, η Αναστασία ευχαριστεί τη Σταχτοπούτα για τη βοήθειά της και η Σταχτοπούτα της απαντάει ότι «τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», κλείνοντας και αυτή την ιστορία της ταινίας.

Τα ποντίκια τελειώνουν το βιβλίο τους και η Νεραϊδονονά τους ζητάει να το δείξουν στη Σταχτοπούτα, κάτι το οποίο κάνουν. Εκείνη τους ρωτάει τι είναι αυτό και ο Γκας της εξηγεί ότι είναι ένα βιβλίο για όλους τους. Η Σταχτοπούτα το βρίσκει εξαιρετικό και ρωτάει τα ποντίκια αν θα ήθελαν να το διαβάσουν μαζί, κάτι στο οποίο συμφωνούν. Η ταινία τελειώνει με όλους να μαζεύονται μπροστά στο τζάκι και τη Σταχτοπούτα να αρχίζει το διάβασμα του βιβλίου.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τραγούδια: Φιόνα Τζαβάρα
  • Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Μπάρας, Ηλίας Πλακίδης, Ποίμης Πέτρου, Άλεξ Παναγή, Μάρθα Ζιώγα, Χριστίνα Αργύρη, Άννα Παντζή, Βίκυ Κάουλα, Ρόζα Νικήτα

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια της ταινίας ερμήνευσε η Μπρουκ Άλισον και αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημο soundtrack, όλα τα τραγούδια περιλαμβάνονται στο συλλογικό άλμπουμ Disney's Princess Favorites, το οποίο κυκλοφόρησε λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σταχτοπούτα ΙΙ: Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου 2002 σε DVD και VHS.[1] Επανακυκλοφόρησε σε μια ειδική έκδοση DVD στις 18 Δεκεμβρίου 2007,[1] ενώ αποσύρθηκε από την αγορά στις 31 Ιανουαρίου 2008.

Στις 20 Νοεμβρίου 2012, η ταινία κυκλοφόρησε μαζί με την άλλη συνέχεια της Σταχτοπούτας, Σταχτοπούτα ΙΙΙ: Στροφή στο χρόνο, ως συλλογή 2 ταινιών σε DVD και - για πρώτη φορά - σε Blu-Ray. Και οι δύο συνέχειες, μαζί με τη Διαμαντένια έκδοση της πρώτης ταινίας, αποσύρθηκαν από την αγορά στις 31 Ιανουαρίου 2017.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι η ταινία πήγε εξαιρετικά καλά σε πωλήσεις (ξεπέρασε τα $120 εκατομμύρια σε έσοδα), η κριτική που έλαβε ήταν κυρίως αρνητική. Πολλοί κριτικοί συμφώνησαν ότι η ταινία έμοιαζε σαν άσχετα κομμάτια μεταξύ τους που φτιάχτηκαν για μια τηλεοπτική σειρά η οποία απορρίφθηκε, να ενώθηκαν για να τη φτιάξουν (παρόμοια με τις ταινίες Η Πεντάμορφη και το Τέρας 3: Ο μαγικός κόσμος της Μπελ και Η Χαμένη Ατλαντίδα: Η επιστροφή του Μάιλο).[2]

Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 11% βασισμένο σε 9 κριτικές.[3]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Captain Hook (13 Μαρτίου 2004). «Cinderella II: Dreams Come True DVD Review». Ultimate Disney. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018. 
  2. Chen, Jeffrey (23 Μαΐου 2002). «LVJeff reviews: The Hunchback of Notre Dame II; Cinderella II: Dreams Come True». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2010. 
  3. «CINDERELLA II: DREAMS COME TRUE (2002) @ Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]