Η Μικρή Γοργόνα ΙΙ: Επιστροφή στη Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μικρή Γοργόνα ΙΙ:
Επιστροφή στη Θάλασσα

The Little Mermaid II: Return to the Sea
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΤζιμ Κάμεραντ
Μπράιαν Σμιθ
ΠαραγωγήΛέσλι Χαφ
Ντέιβιντ Λάβγκρεν
ΣενάριοΕλίζαμπεθ Άντερσον
Τεμπλ Μάθιους
Ελίζ Ντ'Αέν
Έντι Γκουζέλιαν
Βασισμένο σεΗ Μικρή Γοργόνα
Ηθοποιοί φωνήςΤζόντι Μπένσον
Σάμιουελ Ε. Ράιτ
Τάρα Τσάρεντοφ
Πατ Κάρολ
Μπάντι Χάκετ
Μαξ Κασέλα
Στίβεν Φερστ
Κλάνσι Μπράουν
ΜουσικήΝτάνι Τρουμπ
Εταιρεία παραγωγήςDisney Television Animation
ΔιανομήWalt Disney Home Video
Πρώτη προβολή19 Σεπτεμβρίου 2000
Διάρκεια75 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΗ Μικρή Γοργόνα
ΈπεταιΗ Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ

Η Μικρή Γοργόνα ΙΙ: Επιστροφή στη Θάλασσα (πρωτότυπος τίτλος: The Little Mermaid II: Return to the Sea) είναι Αμερικανική, περιπετειώδης ταινία μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2000 που κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο και αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1989, Η Μικρή Γοργόνα. Την ταινία σκηνοθέτησαν οι Τζιμ Κάμεραντ και Μπράιαν Σμιθ, ενώ τις φωνές τους στους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας χαρίζουν οι Τζόντι Μπένσον ως Άριελ, Τάρα Τσάρεντοφ ως Μέλοντι και Πατ Κάρολ ως Μοργκάνα, τη νέα κακιά της ιστορίας.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα δώδεκα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και επικεντρώνεται στην κόρη της Άριελ και του Πρίγκιπα Έρικ, Μέλοντι, μια πριγκίπισσα που θέλει πολύ να κολυμπά στον ωκεανό παρά τις διαταγές των γονιών της να μην πλησιάζει τη θάλασσα. Το 2008, η Disney κυκλοφόρησε και μια τρίτη ταινία με τον τίτλο Η Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ, η οποία αποτελεί ένα πρίκουελ της πρώτης ταινίας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άριελ και ο Πρίγκιπας Έρικ γιορτάζουν τη γέννηση της κόρης τους, Μέλοντι, πάνω σε ένα πλοίο στη θάλασσα. Ο πατέρας της Άριελ, Βασιλιάς Τρίτωνας, δίνει στη Μέλοντι ένα μαγικό περιδέραιο ως δώρο. Η γιορτή όμως διακόπτεται από την αδελφή της Ούρσουλας, Μοργκάνα, η οποία απειλεί να ταΐσει τη Μέλοντι στο κατοικίδιό της, έναν καρχαρία τίγρη με το όνομα Άντερτοου, εκτός κι αν ο Τρίτωνας της παραδώσει την τρίαινά του. Η Μοργκάνα ανακοινώνει τα σχέδιά της για εκδίκηση και η Άριελ με τον Έρικ συνεργάζονται για να πάρουν πίσω τη Μέλοντι καταστρέφοντας τα σχέδιά της. Ο Τρίτωνας σμικρύνει τον Άντερτοου σε μέγεθος ενός ψαριού πιράνχας και η Μοργκάνα το σκάει αποφεύγοντας τη σύλληψή της και ανακηρύσσοντας πως μια μέρα θα εκδικηθεί για τον θάνατο της Ούρσουλας. Έντρομη με όλα αυτά, η Άριελ αποφασίζει πως μέχρι να συλληφθεί η Μοργκάνα θα πρέπει να κρύψουν όλη την αλήθεια σχετικά με τη ζωή στη θάλασσα και την καταγωγή της από την Μέλοντι, έτσι ώστε να την προστατέψουν. Ο Τρίτωνας πετάει το περιδέραιο στον ωκεανό και ένα γιγάντιο τείχος χτίζεται έτσι ώστε να διαχωριστεί το Βασίλειο από τη θάλασσα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, η Μέλοντι δεν γνωρίζει την καταγωγή της μητέρας της ως γοργόνα, ενώ απαγορεύεται να πλησιάσει τη θάλασσα. Ωστόσο, όποτε βρει ευκαιρία το σκάει από το κάστρο για να κολυμπήσει και μια μέρα βρίσκει το περιδέραιο που φέρει το όνομά της. Βλέποντάς το, η Μέλοντι ρωτάει τη μητέρα της για αυτό αλλά η Άριελ έξαλλη της λέει πως δεν πρέπει να πηγαίνει στη θάλασσα. Απογοητευμένη με την άρνηση της μητέρας της να απαντήσει στις ερωτήσεις της, η Μέλοντι κλέβει μια μικρή βάρκα και σαλπάρει προς τον ωκεανό όπου την ανακαλύπτει ο Άντερτοου και την οδηγεί κατευθείαν στη Μοργκάνα.

Στο μεταξύ, ο Σεμπάστιαν ειδοποιεί την Άριελ και τον Έρικ πως η Μέλοντι πήγε στη θάλασσα, ενώ η Μέλοντι φτάνει και συναντά τη Μοργκάνα. Η Μοργκάνα αποκαλύπτει στη Μέλοντι για την καταγωγή της και χρησιμοποιεί τη μαγεία της Ούρσουλας για να τη μετατρέψει σε γοργόνα. Ο Τρίτωνας προετοιμάζει ομάδα έρευνας για να ψάξει τη Μέλοντι, ενώ πείθεται από την Άριελ και τον Έρικ να μεταμορφώσει και πάλι την Άριελ σε γοργόνα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην έρευνα. Η Άριελ ψάχνει τη θάλασσα για να βρει τη Μέλοντι μετανιωμένη που δε μοιράστηκε την καταγωγή της μαζί της, ενώ την ίδια ώρα η Μέλοντι εξερευνά τις νέες ικανότητές της ως γοργόνα και έχει ένα δυνατό προαίσθημα πώς ήταν γραφτό της να είναι μέρος της του ωκεανού.

Η Μέλοντι επισκέπτεται τη Μοργκάνα για να την ευχαριστήσει αλλά εκείνη της λέει πως το ξόρκι είναι προσωρινό και ο μόνος τρόπος να το κάνει μόνιμο είναι να πάρει την τρίαινα από τον Βασιλιά Τρίτωνα. Για να την πείσει να το κάνει, η Μοργκάνα ισχυρίζεται πως είναι δική της και εκείνος την έκλεψε από εκείνην. Η Μέλοντι αποφασίζει να το κάνει και κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, γνωρίζει και γίνεται φίλη με τους Τιπ και Ντας, έναν πιγκουίνο και έναν θαλάσσιο ίππο, οι οποίοι τη βοηθούν να φτάσει στην Ατλάντικα.

Η Μέλοντι καταφέρνει να πάρει την τρίαινα και επιστρέφει στη Μοργκάνα, αλλά πριν της την δώσει φτάνει η Άριελ και την παρακαλάει να μην το κάνει. Η Μέλοντι αρνείται να ακούσει τη μητέρα της και θυμωμένη μαζί της που της απέκρυψε την αλήθεια, δίνει την τρίαινα στη Μοργκάνα. Με την τρίαινα στην κατοχή της, η Μοργκάνα αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις στη Μέλοντι και της λέει πως μόλις έκλεψε από τον παππού της. Η Μέλοντι προσπαθεί να επανορθώσει αλλά η Μοργκάνα την πετάει μαζί με τον Φούσκα σε μια σπηλιά, όπου τους παγιδεύει σφραγίζοντας την έξοδο με πάγο και λέγοντάς της πως σύντομα ο χρόνος της ως γοργόνα θα λήξει. Σύντομα, το ξόρκι λήγει και η Μέλοντι μετατρέπεται σε άνθρωπο κοντεύοντας να πνιγεί. Ο Τιπ και ο Ντας όμως καταφέρνουν να την απελευθερώσουν και να την ανεβάσουν στην επιφάνεια για να πάρει αέρα.

Η Μοργκάνα στο μεταξύ χρησιμοποιεί τη μαγεία της τρίαινας για να καταλάβει τον ωκεανό. Ο Γλάρος, ο Τρίτωνας, ο Σεμπάστιαν και ο Έρικ φτάνουν και μια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξεκινάει. Στο τέλος, η Μέλοντι είναι αυτή που καταφέρνει να πάρει πίσω την τρίαινα από τη Μοργκάνα και την πετάει στον Τρίτωνα, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για να παγιδεύσει τη Μοργκάνα σε ένα κουτί από πάγο, το οποίο βυθίζεται στα βάθη του ωκεανού.

Η Μέλοντι επανενώνεται με την οικογένειά της και ο Τρίτωνας της προσφέρει την επιλογή να διαλέξει αν θέλει να παραμείνει γοργόνα για πάντα ζώντας μαζί τους στη θάλασσα ή όχι, επιστρέφοντας στο κάστρο με τους γονείς της. Η Μέλοντι δείχνει να το σκέφτεται και τελικά λέει πως «έχει μια καλύτερη ιδέα» και χρησιμοποιεί την τρίαινα για να καταστρέψει το τείχος που χωρίζει το σπίτι της από τη θάλασσα, έτσι ώστε να ζούνε όλοι μαζί, άνθρωποι και γοργόνες.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο στις 19 Σεπτεμβρίου 2000.[2] Στις 6 Νοεμβρίου 2006, η ταινία κυκλοφόρησε σε πακέτο μαζί με την πρώτη ταινία για την περιοχή 2.[3] Το αυθεντικό DVD αποσύρθηκε στη συνέχεια από την αγορά και μια ειδική έκδοση DVD με ένα κομμένο τραγούδι, «Gonna Get My Wish», και ένα καινούριο παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου 2008.[4] Ένα πακέτο με την ονομασία Η Τριλογία της Μικρής Γοργόνας, το οποίο περιελάμβανε και τις τρεις ταινίες της Μικρής Γοργόνας, κυκλοφόρησε την ίδια μέρα.[5] Η ταινία κυκλοφόρησε μαζί με την Τα πρώτα χρόνια της Άριελ ως μια συλλογή δύο ταινιών σε DVD και Blu-ray στις 19 Νοεμβρίου 2013.[6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε μικτές προς αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς. Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει ποσοστό 33% με μέσο όρο 4.5/10, βασισμένο σε 9 κριτικές.[7] Το 2011, το κινηματογραφικό περιοδικό Total Film κατέταξε την ταινία στην 27η θέση ανάμεσα στις 50 χειρότερες παιδικές ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ.[8]

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2000[9] και πάλι στις 31 Οκτωβρίου 2000, σε μια ειδική έκδοση διπλού πακέτου μαζί με το soundtrack της πρώτης ταινίας.[10] Επιπρόσθετα, δύο περιορισμένες εκδόσεις CD Single που περιείχαν μόνο δύο κομμάτια κυκλοφόρησαν ως προώθηση για το soundtrack.[11]

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο soundtrack
Αρ. TίτλοςΜουσικήΕρμηνευτής(ες) Διάρκεια
1. "Down to the Sea"  Michael Silversher & Patty SilversherJodi Benson, Rob Paulsen, Clancy Brown, Kay E. Kuter, Samuel E. Wright και Χορωδία 3:29
2. "Tip and Dash"  Silversher & SilversherMax Casella, Stephen Furst, Tara Charendoff 1:59
3. "Iko Iko" (*)Barbara Ann Hawkins, Jessie Thomas, Joan Johnson, Maralyn Jones, Joe Jones, Rose Lee Hawkins, Sharon JonesWright 3:49
4. "Octopus's Garden" (*)Ringo StarrSamuel E. Wright 2:47
5. "For a Moment"  Silversher, SilversherJodi Benson, Tara Charendoff 2:28
6. "Give a Little Love" (*)Albert Hammond, Diane WarrenSamuel E. Wright 3:57
7. "Hot, Hot, Hot"  Alphonsus CassellSamuel E. Wright 5:08
8. "Here on the Land and Sea" (Finale)Silversher, SilversherJodi Benson, Tara Charendoff, Samuel E. Wright 1:44
Συν. διάρκεια:
25:21
  • Σημείωση: *Αυτά τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν αρχικά μόνο για το άλμπουμ Sebastian: Party Gras!

Στους τίτλους τέλους της ταινίας ακούγεται μια ηχογράφηση του τραγουδιού «Part of Your World», σε ερμηνεία της κάντρι τραγουδίστριας Σέλι Ράιτ. Μια άλλη εκδοχή του τραγουδιού, σε ερμηνεία της Ανν Μαρί Μπόσκοβιτς, χρησιμοποιήθηκε σε μερικές διεθνείς κυκλοφορίες της ταινίας.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Μικρή Γοργόνα ΙΙ: Επιστροφή στην Θάλασσα». Greek Dub Database. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2023. 
  2. «The Little Mermaid II - Return to the Sea: Tara Charendoff, Pat Carroll, Jodi Benson, Samuel E. Wright, Buddy Hackett, Kenneth Mars, Max Casella, Stephen Furst, Rob Paulsen, Clancy Brown, Cam Clarke, René Auberjonois, Brian Smith, Jim Kammerud, David Lovegren, Leslie Hough, Eddie Guzelian, Elise D'Haene, Elizabeth Anderson, Temple Mathews: Movies & TV». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  3. «The Little Mermaid/the Little Mermaid II Box Set DVD: Amazon.co.uk: The Little Mermaid: Film & TV». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  4. «The Little Mermaid II: Return to the Sea [Special Edition]: Jodi Benson, Pat Carroll, Max Casella, Stephen Furst, Buddy Hackett, Kenneth Mars, Rob Paulsen, Sam Wright, Tara Charendoff, Jim Kammerud, Brian Smith: Movies & TV». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  5. «The Little Mermaid Trilogy: The Little Mermaid: Ariel's Beginning, The Little Mermaid, The Little Mermaid II: Return To The Sea Special Edition, .: Movies & TV». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  6. «The Little Mermaid II and Ariel's Beginning: 2-Movie Collection». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  7. «The Little Mermaid 2: Return to the Sea (2000)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  8. Winning, Josh (8 Νοεμβρίου 2011). «50 Worst Kids Movies». Total Film. GamesRadar. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  9. «Little Mermaid II: Return to the Sea: Jodi Benson, Tara Charendoff: Music». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  10. «The Little Mermaid & Little Mermaid II (Special Edition Double Pack)». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Little Mermaid II - 2 Song CD: Ariel, Sebastian, Melody: Music». Amazon. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  12. Miccio, Anthony (28 Ιανουαρίου 2009). «Idol Lies: Is Anne Marie Boskovich this week's Joanna Pacitti?». Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]