Η νέα Γκουφοταινία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η νέα Γκουφοταινία
An Extremely Goofy Movie
Ελληνικό εξώφυλλο βιντεοταινίας
ΣκηνοθεσίαΊαν Χάρογουελ
Ντάγκλας ΜακΚάρθι
ΠαραγωγήΛιν Σάουθερλαντ
ΣενάριοΣκοτ Γκόρντεν
Βασισμένο σεGoof Troop
από Πίτερ Μοντγκόμερι
Ηθοποιοί φωνήςΤζέισον Μάρσντεν
Μπιλ Φάρμερ
Ρομπ Πόλσεν
Πόλι Σιορ
Μπέμπε Νίουγουιρθ
Τζεφ Μπένετ
Μπραντ Γκάρετ
Τζιμ Κάμινγκς
ΜουσικήΣτηβ Μπραρτέκ
Εταιρεία παραγωγήςDisney Television Animation
Walt Disney Animation Australia
DisneyToon Studios
ΔιανομήWalt Disney Home Video
Πρώτη προβολή29 Φεβρουαρίου 2000
Διάρκεια76 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΗ Γκουφοταινία

Η Νέα Γκουφοταινία (γνωστή και ως Η Γκουφοταινία 2) (αγγλικά: An Extremely Goofy Movie - επίσης γνωστή και ως A Goofy Movie 2) είναι μια Αμερικανική κωμική ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το 2000 απευθείας σε βίντεο. Η παραγωγή ανήκει στα Disney Television Animation και DisneyToon Studios, ενώ η σκηνοθεσία στους Ίαν Χάρογουελ και Ντάγκλας ΜακΚάρθι. Αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1995, Η Γκουφοταινία, και σε αυτήν επιστρέφουν οι χαρακτήρες της πρώτης ταινίας, οι οποίοι βασίστηκαν στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Goof Troop. Η ιστορία ακολουθεί την πρώτη χρονιά του Μαξ στο κολέγιο, η οποία περιπλέκεται από την παρουσία του πατέρα του, Γκούφυ, όταν αυτός εγγράφεται στο ίδιο κολέγιο για να πάρει ένα δίπλωμα, έτσι ώστε να μπορέσει να βρει δουλειά.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαξ, τώρα σχεδόν 18 χρονών, αναχωρεί για το κολέγιο με τους καλύτερους φίλους του, Πι-Τζέι και Μπόμπι Ζιμέρσκι. Όλοι μαζί προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη ομάδα στο κολέγιο για να λάβουν μέρος και να κερδίσουν στα X Games. Κατά την άφιξή τους, ο Μαξ συναντιέται με τον αρχηγό της αδελφότητας «ΓΜΜ», Μπράντλι Άπερκαστ ΙΙΙ, του οποίου η αδελφότητα είναι οι τελευταίοι πρωταθλητές στα X Games. Ο Μπράντλι προσκαλεί τον Μαξ να γίνει μέλος της αδελφότητας, αλλά ο Μαξ αρνείται να αφήσει τους φίλους του μιας και η πρόσκληση είναι μόνο για εκείνον. Αυτό οδηγεί στο ξεκίνημα μιας κόντρας μεταξύ της ομάδας του Μαξ και της ομάδας Γάμμα του Μπράντλι και οι δυο τους βάζουν στοίχημα ότι όποιος χάσει στον τελικό των X Games, θα είναι το «παιδί για όλες τις δουλειές» του άλλου.

Εν τω μεταξύ, ο Γκούφυ δεν παίρνει και πολύ καλά την απουσία του Μαξ και υποφέρει από το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς». Η κατάθλιψή του τον οδηγεί στο να χάσει τη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών, αφού με την αδεξιότητα και την αφηρημάδα του, προκαλεί μεγάλη καταστροφή σε αυτό. Ψάχνοντας καινούρια δουλειά, καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την τελευταία χρονιά στο κολέγιο που είχε παρατήσει, ώστε να πάρει το πτυχίο του και να βρει μια καλή θέση εργασίας. Προς μεγάλο τρόμο του Μαξ, ο Γκούφυ γράφεται στο κολέγιο του γιου του για να παρακολουθήσει την τελευταία του χρονιά και ταυτόχρονα, να είναι κοντά στο γιο του. Ο Μαξ, θέλοντας να τον κρατήσει μακριά του, τον συμβουλεύει να μπει στην ομάδα των Γάμμα. Επιπλέον, θέλοντας να τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο, τον οδηγεί στο να γνωρίσει τη βιβλιοθηκάριο του κολεγίου, Σύλβια Μάρπολ, με την οποία μοιράζεται τις νοσταλγικές του αναμνήσεις από τη δεκαετία των '70s. Σύντομα, αναπτύσσεται μια ρομαντική σχέση μεταξύ των δύο και αποφασίζουν να βγουν ραντεβού. Το ραντεβού είναι μεγάλη επιτυχία, μιας και οι δυο τους κυριαρχούν στην πίστα χορεύοντας ντίσκο.

Αν και ο Μαξ είναι αρχικά υποστηρικτικός στους «περισπασμούς» του Γκούφυ, μια ένταση αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ τους όταν ο Γκούφυ τον κερδίζει στον πρώτο γύρο των προκριματικών των X Games, λόγω του σαμποτάζ που προκάλεσε ο Μπράντλι όταν ο Μαξ αγωνιζόταν, με αποτέλεσμα η ομάδα του Μαξ ίσα που καταφέρνει να προκριθεί στους ημιτελικούς. Μετά τους προκριματικούς, ο Μαξ και ο Γκούφυ τσακώνονται με τον Μαξ να αποδοκιμάζει εγωιστικά τον Γκούφυ ως πατέρα του και να του λέει «να τον αφήσει ήσυχο και να αποκτήσει δικιά του ζωή». Ο Γκούφυ μετά από αυτό, χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και ξεχνάει το ραντεβού του με την Σύλβια, ενώ αποτυγχάνει και στις εξετάσεις του τριμήνου.

Ο Γκούφυ αρχίζει να σκέφτεται να τα παρατήσει, αλλά μετά τις ακούσιες συμβουλές του φίλου του Πητ, ανακτά την αυτοσυγκέντρωσή του και επιστρέφει στο κολέγιο. Εν τω μεταξύ, ο Μαξ σκέφτεται τη μεταγραφή σε άλλο κολέγιο γιατί πιστεύει ότι απογοήτευσε τους συναθλητές του, αλλά μετά από ενθαρρύνσεις του Πι-Τζέι και του Μπόμπι, αναθεωρεί και αποφασίζει ότι ακόμη μπορούν να κερδίσουν. Ο Γκούφυ επιστρέφει στο κολέγιο και συμφιλιώνεται με τη Σύλβια, η οποία τον βοηθά στη μελέτη του για να περάσει τις εξετάσεις του, τις οποίες και περνά με άριστα. Επιπρόσθετα, παραιτείται από την ομάδα των Γάμμα, μη θέλοντας να αγωνιστεί εναντίον του Μαξ. Τα μέλη της ομάδας Γάμμα το παίρνουν ως προσβολή, μιας και κανένας δεν τόλμησε ποτέ να τους παρατήσει, και κυριολεκτικά τον πετάνε έξω. Όταν ο Γκούφυ ξαναμπαίνει στο σπίτι των Γάμμα για να παραδώσει την καρφίτσα της ομάδας, τους ακούει να λένε ότι θα σαμποράρουν τους αγώνες, όπως κάνουν πάντα, για να κερδίσουν και πάλι. Ο Γκούφυ προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Μαξ αλλά χωρίς επιτυχία, μιας και ο Μαξ δεν τον ακούει.

Στους ημιτελικούς των X-Games, ο Μπράντλι και οι Γάμμα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, σαμποτάρουν επανειλλημένα με διάφορους τρόπους τις υπόλοιπες ομάδες, αποκλείοντάς τες μία μία από τους αγώνες. Προσπαθούν να αποκλείσουν και τον Μαξ, αλλά δεν το καταφέρνουν. Μόλις πριν ξεκινήσει η τελική κούρσα, ο Μπράντλι ενεργοποιεί ένα μηχανισμό στα πατίνια του Πι-Τζέι, ο οποίος τον εκτοξεύει, αφήνοντας την ομάδα του Μαξ με δύο παίκτες: τον Μαξ και τον Μπόμπι. Μιας και η ομάδα τους δεν είναι πλήρης, ο Μαξ και ο Μπόμπι κινδυνεύουν να αποκλειστούν, εκτός και αν βρουν ένα νέο μέλος για να αντικαταστήσει τον Πι-Τζέι. Συνειδητοποιώντας ότι ο Γκούφυ προσπαθούσε όντως να τον προειδοποιήσει για τις ενέργειες των Γάμμα, ο Μαξ απολογείται στον Γκούφυ δημόσια στο μικρόφωνο των αγώνων και του ζητάει να πάρει τη θέση του Πι-Τζέι στην ομάδα. Ο Γκούφυ, χωρίς δεύτερη σκέψη, αποδέχεται την πρόσκληση και αγωνίζεται μαζί με την ομάδα του Μαξ.

Στην τελευταία κούρσα, ο Σλούχ, ένας από την ομάδα Γάμμα, αποκλείεται από τον αγώνα όταν ο Γκούφυ πέφτει πάνω του. Ο Μπόμπι επίσης αποκλείεται όταν ένα μέλος της ομάδας Γάμμα χαλαρώνει μια βίδα από τον μπροστινό τροχό του ποδηλάτου του και βγαίνει εκτός δρόμου. Στη συνέχεια, ο Γκούφυ αποκλείεται επίσης κατά τη διάρκεια του skateboarding, όταν καταλάθος πέφτει πάνω στον Μπράντλι, κάνοντάς τον έξαλλο όταν μαθαίνει ότι ο Τανκ, ένας από την ομάδα του, τον παρακούει και θέλει να κερδίσει εκείνος. Μια από τις μανούβρες του Μπράντλι αποτυγχάνει όταν ο Τανκ συγκρούεται (μαζί με τον Μαξ) στο λογότυπο των X-Games το οποίο καταρρέει και αρπάζει φωτιά. Αγνοώντας το ατύχημα, ο Μπράντλι συνεχίζει να προχωράει για να κερδίσει, ενώ ο Μαξ και ο Γκούφυ βοηθούν τον Τανκ που είχε παγιδευτεί κάτω από το λογότυπο. Παρά την καθυστέρηση, ο Μαξ καταφέρνει να φτάσει τον Μπράντλι και να κερδίσει τον αγώνα με ελάχιστη διαφορά, αποκτώντας το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού. Αναγνωρίζοντας την ήττα του, ο Μπράντλι συγχαίρει τον Μαξ λέγοντάς του ότι θα τηρήσει το στοίχημα που έχασε και θα γίνει το «παιδί για όλες τις δουλειές». Ο Μαξ όμως ακυρώνει το στοίχημα επειδή ο Μπράντλι θα έχει να αντιμετωπίσει τον Τανκ μετά από ό,τι του έκανε. Ο Τανκ στρέφεται εναντίον του Μπράντλι για την προδοσία του και γίνεται ο νέος αρχηγός της ομάδας Γάμμα.

Όταν το έτος τελειώνει, ο Γκούφυ παίρνει το πτυχίο του και ο Μαξ του δίνει το τρόπαιο των αγώνων ως ένα δώρο απολογίας για τον εγωιστικό τρόπο που του φέρθηκε. Ο Γκούφυ τον συγχωρεί και τον αποχαιρετά φεύγοντας με τη Σύλβια, αφήνοντάς τον Μαξ μόνο του, στο δικό του κολέγιο πια.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζέισον Μάρσντεν ως Μαξ: ο βασικός πρωταγωνιστής. Επικεφαλής της εικονογράφησης του χαρακτήρα ήταν οι Μπομπ Μπαξτερ και Στήβεν Τρένμπερθ.
  • Μπιλ Φάρμερ ως Γκούφυ: ο πατέρας του Μαξ, ο οποίος γράφεται στο ίδιο κολέγιο για να πάρει ένα πτυχίο. Επικεφαλής της εικονογράφησης ήταν ο Άντριου Κόλινς.
  • Τζεφ Μπένετ ως Μπράντλι Άπερκαστ ΙΙΙ: ο αρχηγός της συμμορίας Γάμμα. Επικεφαλής της εικονογράφησης ήταν ο Κέβιν Πίτι.
    • Ο Μπένετ χάρισε επίσης τη φωνή του στην Κυρία του γραφείου ανεργίας, στον Τσακ (τηλεοπτικός δημοσιογράφος), στον διαιτητή και έναν από την ομάδα Γάμμα (ο τελευταίος ρόλος uncredited).
  • Τζιμ Κάμινγκς ως Πητ: ο καλύτερος φίλος του Γκούφυ
    • Ο Κάμινγκς χάρισε επίσης τη φωνή του στο Αφεντικό του εργοστασίου παιχνιδιών, στον καθηγητή του πανεπιστημίου, στον καθηγητή-ξεναγό του πανεπιστημίου και σε έναν από την ομάδα Γάμμα (ο τελευταίος ρόλος uncredited).
  • Βίκι Λιούις ως το κορίτσι με το μπερέ: μία χαρισματική περφόρμερ στο καφέ του κολεγίου «Bean Scene». Ο Κέβιν Πίτι ήταν υπεύθυνος εικονογράφησης του χαρακτήρα.
  • Μπέμπε Νίουγουιρθ ως Σύλβια Μάρπολ: η βιβλιοθηκάριος του κολεγίου και το ερωτικό ενδιαφέρον του Γκούφυ. Ο Άντριου Κόλινς ήταν υπεύθυνος εικονογράφησης του χαρακτήρα.
  • Ρομπ Πόλσεν ως Πι-Τζέι Πητ: ένας από τους καλύτερους φίλους του Μαξ. Υπεύθυνοι εικονογράφησης του χαρακτήρα ήταν οι Μπομπ Μπάξτερ και Στήβεν Τρένμπερθ.
  • Πόλι Σιορ ως Ρόμπερτ «Μπόμπι» Ζιμέρσκι: ο δεύτερος καλύτερος φίλος του Μαξ. Οι Μπομπ Μπάξτερ και Στήβεν Τρένμπερθ ήταν υπεύθυνοι εικονογράφησης του χαρακτήρα.
  • Επιπρόσθετες φωνές περιλαμβάνουν τους: Πάντι Έντουαρντς ως τη ρεσεψιονίστ και Καθ Σούσι, Τζένα βον Όι και Κρι Σάμερ ως μαθητές του κολεγίου.

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την πρώτη ταινία, στη Νέα Γκουφοταινία δεν υπάρχουν σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές να τραγουδούν στην οθόνη. Ωστόσο, ένας αριθμός τραγουδιών που χρησιμοποιείται στην ταινία, συμπεριελήφθηκαν στο επίσημο άλμπουμ με τον τίτλο Disney's An Extremely Goofy Movie Dance Party!, το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2000 μαζί με την ίδια την ταινία.[1]

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο soundtrack
Αρ. TίτλοςΤραγουδιστές Διάρκεια
1. "The Future's So Bright, I Gotta Wear Shades"  Πατ Μπενάταρ και Νιλ Τζιράλντο 3:02
2. "Right Back Where We Started From"  Κλεοπάτρα 3:05
3. "Shake Your Groove Thing"  Ντίνο Φικάρις 5:31
4. "ESPN X Games Theme 1 and Theme 2"    0:42
5. "Knock on Wood"  Κάρμεν Κάρτερ 3:22
6. "Don't Give Up"  Τζον Αβίλα, Τέρενς Α. Κάρσον, Κάρμεν Κάρτερ και Καρλ Γκρέιβς 2:21
7. "You Make Me Feel Like Dancing"  Κάρμεν Κάρτερ και Ντόνι ΜακΚλάρκιν 3:30
8. "Nowhere to Run"  Τζον Αβίλα 2:48
9. "Pressure Drop"  The Specials 4:19
10. "ESPN X Games Theme 3"    0:14
11. "C'mon Get Happy!"  The Partridge Family 1:05
Συν. διάρκεια:
29:59

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα Γκουφοταινία κέρδισε το βραβείο Annie στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων σε Βίντεο», ενώ ο Μπιλ Φάρμερ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία «Α' Αντρικός Ρόλος Φωνής» για την ερμηνεία του ως Γκούφυ.[2]

Στην ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία σημειώνει ποσοστό 57%, ελάχιστα υψηλότερο από την πρώτη ταινία, με μέσο όρο σκορ 5.6/10, βασισμένο σε 7 κριτικές.[3] Ήταν η μόνη απευθείας σε βίντεο συνέχεια ταινίας της Disney που σημείωνε μεγαλύτερη βαθμολογία από την αυθεντική ταινία, μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας Ο Αδελφός μου ο Αρκούδος 2 το 2006.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «An Extremely Goofy Movie Dance Party». All Music. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. 
  2. «Legacy: 28th Annual Annie Award Nominees and Winners (2000)». Annie Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2007. 
  3. «An Extremely Goofy Movie (2005)». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]