Η Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μικρή Γοργόνα 3:
Τα πρώτα χρόνια της Άριελ

The Little Mermaid: Ariel's Beginning
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΠέγκι Χολμς
ΠαραγωγήΚέντρα Χάλαντ
ΣενάριοΡόμπερτ Ρις
Έβαν Σπηλιωτόπουλος
ΙστορίαΤζουλ Σέλμπο
Τζένι Γουίνγκφιλντ
Βασισμένο σεΗ Μικρή Γοργόνα
Ηθοποιοί φωνήςΤζόντι Μπένσον
Σάμιουελ Ε. Ράιτ
Σάλι Φιλντ
Τζιμ Κάμινγκς
ΜουσικήΤζέιμς Ντουλέι
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
DisneyToon Studios
DisneyToon Studios Australia
Toon City Manila, Philippines
ΔιανομήWalt Disney Home Video
Πρώτη προβολή26 Αυγούστου 2008
Διάρκεια77 λεπτά
ΠροέλευσηΗΠΑ
Αυστραλία
Ιαπωνία
Φιλιππίνες
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΗ Μικρή Γοργόνα ΙΙ: Επιστροφή στη Θάλασσα

Η Μικρή Γοργόνα 3: Τα πρώτα χρόνια της Άριελ (πρωτότυπος τίτλος: The Little Mermaid: Ariel's Beginning) είναι Αμερικανική ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2008 των Walt Disney Pictures και DisneyToon Studios, η οποία κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο. Αποτελεί πρίκουελ της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 1989, Η Μικρή Γοργόνα. Την ταινία σκηνοθέτησε η Πέγκι Χολμς, ενώ τις φωνές τους στους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας χαρίζουν οι Τζόντι Μπένσον, Σάμιουελ Ε. Ράιτ, Σάλι Φιλντ και Τζιμ Κάμινγκς.

Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν χώρα πριν τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, όπου η Άριελ είναι ακόμα μικρή και όπου η μουσική έχει απαγορευθεί στο βασίλειο της Ατλάντικα, έπειτα από εντολή του Βασιλιά Τρίτωνα, με την Άριελ να προσπαθεί να αλλάξει αυτό τον νόμο. Η ταινία έρχεται σε αντίθεση με συγκεκριμένα γεγονότα από την τηλεοπτική σειρά, υπονοώντας πως είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι στη σειρά της Disney της Μικρής Γοργόνας.

Η Walt Disney Home Video κυκλοφόρησε την ταινία στις 26 Αυγούστου 2008, ενώ ήταν η τελευταία ταινία κινουμένων σχεδίων που έγινε στα στούντιο της Disney στην Αυστραλία, πριν αυτά κλείσουν οριστικά.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασιλιάς Τρίτωνας και η σύζυγός του, Βασίλισσα Αθηνά, διοικούν το υποθαλάσσιο βασίλειο της Ατλάντικα, το οποίο είναι γεμάτο με μουσική και γέλια. Έχουν εφτά κόρες, τις Ακουάτα, Αντρίνα, Αρίστα, Ατίνα, Αντέλα, Αλάνα και τη μικρότερη από όλες, την Άριελ. Μια μέρα, οι γοργόνες χαλαρώνουν σε μια λιμνοθάλασσα στην επιφάνεια και ο Τρίτωνας δίνει στην Αθηνά ένα μουσικό κουτί. Ωστόσο, ένα πειρατικό καράβι πλησιάζει και όλοι τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν. Όλοι τα καταφέρνουν εκτός από την Αθηνά, η οποία καταπλακώνεται από το καράβι στην προσπάθειά της να διασώσει το μουσικό κουτί. Καταρρακωμένος από το θάνατο της συζύγου του, ο Τρίτωνας πετάει το μουσικό κουτί μακριά και απαγορεύει να ακουστεί ξανά μουσική στην Ατλάντικα.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Άριελ και οι αδελφές της ζουν κάτω από τη σκληρή ρουτίνα που επιβάλλει ο πατέρας τους και φροντίζει να διατηρείται από την παιδαγωγό τους, Μαρίνα Ντελ Ρέι, και τον βοηθό της, Μπέντζαμιν. Η Μαρίνα σιχαίνεται να είναι η παιδαγωγός των κοριτσιών και επιθυμεί να γίνει μια μέρα η ακόλουθος του Τρίτωνα, μια θέση την οποία κατέχει ο Σεμπάστιαν, το καβούρι. Η Άριελ μισεί τον τρόπο ζωής τους, κάτι το οποίο την φέρνει σε σύγκρουση με τον πατέρα της. Όταν γνωρίζει τον Φούσκα, τον ακολουθεί κρυφά και καταλήγει σε ένα μυστικό μουσικό υποθαλάσσιο κλαμπ. Κατακλύζεται από χαρά όταν ακούει τη μουσική και σοκάρεται όταν βλέπει τον Σεμπάστιαν να τραγουδάει εκεί. Όταν η παρουσία της γίνεται αντιληπτή, η μπάντα σταματά να παίζει και κρύβεται, πιστεύοντας πως η Άριελ θα πει στον πατέρα της για το κλαμπ. Τραγουδώντας ένα τραγούδι μέσω του οποίου εξηγεί την αγάπη της για τη μουσική και τις αναμνήσεις που της φέρνει από τη μητέρα της, γίνεται μέλος του κλαμπ δίνοντας έναν όρκο.

Η Άριελ επιστρέφει στο παλάτι και οι αδελφές της, που έχουν καταλάβει την απουσία της όλο το βράδυ, την αντιμετωπίζουν ρωτώντας την πού ήταν. Εκείνη εξηγεί πού βρισκόταν και το επόμενο βράδυ όλα τα κορίτσια πάνε στο κλαμπ για να διασκεδάσουν. Η Μαρίνα τις ανακαλύπτει και δίνει αναφορά στον Τρίτωνα, ο οποίος καταστρέφει το κλαμπ με την τρίαινά του. Ο Σεμπάστιαν, ο Φούσκας και η μπάντα φυλακίζονται, ενώ η Μαρίνα παίρνει τη δουλειά που τόσο καιρό ήθελε. Ο Τρίτωνας περιορίζει τις κόρες του στο παλάτι και η Άριελ του λέει πως η μητέρα της δε θα ήθελε ποτέ να απαγορευθεί η μουσική, κολυμπώντας προς το δωμάτιό της. Εκείνο το βράδυ, η Άριελ ελευθερώνει τους φίλους της από τη φυλακή και φεύγουν από την Ατλάντικα. Ο Σεμπάστιαν τους οδηγεί σε ένα ερημωμένο μέρος μακριά από το παλάτι, όπου η Άριελ βρίσκει το μουσικό κουτί της Αθηνάς. Μια από τις αδελφές της Άριελ ενημερώνει τον Τρίτωνα πως η Άριελ δεν είναι στο παλάτι και ο Τρίτωνας διατάζει τους φρουρούς του να την βρουν, κάτι που εκνευρίζει τη Μαρίνα αφού αυτό χαλάει τα σχέδιά της να ξεφορτωθεί τον Σεμπάστιαν και την Άριελ. Η Άριελ, ο Φούσκας και ο Σεμπάστιαν αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ατλάντικα για να φέρουν το μουσικό κουτί στον Τρίτωνα, ελπίζοντας πως θα τον κάνει να αλλάξει στάση, αφού δε θυμάται πώς να είναι ευτυχισμένος από τότε που έχασε την Αθηνά.

Στο δρόμο της επιστροφής, έρχονται αντιμέτωποι με τη Μαρίνα και τα ηλεκτροφόρα χέλια της. Η Μαρίνα θέλει να τους σταματήσει έτσι ώστε να διατηρήσει τη θέση δύναμης που έχει και έτσι μια μάχη ξεκινάει. Ο Φούσκας και η Άριελ σώζονται από τα ηλεκτροφόρα χέλια χάρη στην παρέμβαση της μπάντας, ενώ ο Τρίτωνας φτάνει πάνω στην ώρα για να δει και να καταλάβει τι συμβαίνει. Η Μαρίνα πηγαίνει με φόρα προς τον Σεμπάστιαν για να τον κτυπήσει αλλά η Άριελ μπαίνει στη μέση και την σταματάει, με αποτέλεσμα να κτυπήσει εκείνη. Ο Τρίτωνας πιστεύοντας πως έχασε την κόρη του, κατηγορεί τον εαυτό του για την παρούσα κατάσταση. Τραγουδάει τους στίχους από το «Τραγούδι της Αθηνάς» και η Άριελ συνέρχεται. Ο Τρίτωνας απολογείται στην Άριελ που δεν την άκουσε και επιτρέπει και πάλι τη μουσική στην Ατλάντικα, ενώ διορίζει τον Σεμπάστιαν ως τον πρώτο επίσημο μαέστρο της Ατλάντικα, προς ευχαρίστηση όλων. Όλοι χαίρονται, εκτός από τη Μαρίνα η οποία βρίσκεται πια στη φυλακή.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη μουσική επένδυση της σειράς συνέθεσε ο Τζέιμς Ντουλέι και η ηχογράφησή της έγινε με τη συμφωνική ορχήστρα 72 ατόμων του Hollywood Studio Symphony, αλλά και με μια μεγάλη ορχήστρα, στο Sony Scoring Stage.[1] Η ταινία περιέχει καινούρια τραγούδια τα οποία έγραψε η Τζανίν Τεσόρι, αλλά και διασκευές τραγουδιών καλύψο που είχαν ήδη ηχογραφηθεί στο παρελθόν. Η Disney δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο soundtrack για την ταινία ακόμα.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην ταινία είναι:

  • «Athena's Song» - Σε ερμηνεία της Άντρεα Ρόμπινσον (Βασίλισσα Αθηνά)
  • «Just One Mistake» - Σε ερμηνεία της Σάλι Φιλντ (Μαρίνα Ντελ Ρέι)
  • «I Remember» - Σε ερμηνεία της Τζόντι Μπένσον (Άριελ)
  • «Jump In The Line (Shake, Senora)»[2][3] - Σε ερμηνεία του Σάμιουελ Ε. Ράιτ (Σεμπάστιαν) και χορωδία
  • «Jump In The Line (Shake, Senora)» - Ακαπέλα διασκευή - Σε ερμηνεία των Πάρκερ Γκόρις (Φούσκας), Σάμιουελ Ε. Ράιτ (Σεμπάστιαν), Τζόντι Μπένσον (Άριελ) και χορωδία
  • «Man Smart (Woman Smarter)» (ορχηστρικό)[2]
  • «Just One Mistake» (επανάληψη) - Σε ερμηνεία της Σάλι Φιλντ (Μαρίνα Ντελ Ρέι)
  • «I Will Sing» - Σε ερμηνεία της Τζανέτ Μπάγιαρντεϊλ

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε DVD για την περιοχή 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 26 Αυγούστου 2008[4] και για την περιοχή 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη στις 22 Σεπτεμβρίου 2008.[5] Το DVD περιέχει έξτρα υλικό όπως κομμένες σκηνές, παιχνίδια και δραστηριότητες, δύο μικρά ένθετα: το πρώτο με παρουσιάστρια την σκηνοθέτη και αφορά την παραγωγή και το δεύτερο με παρουσιάστρια τη Σιέρα Μπόγκες (η οποία υποδύθηκε την Άριελ στο Μπρόντγουεϊ) και αφορά το Μπρόντγουεϊ μιούζικαλ και άλλα.[4]

Στις 16 Δεκεμβρίου 2008, η ταινία κυκλοφόρησε σε ένα πακέτο με την ονομασία «Η Τριλογία της Μικρής Γοργόνας» και το οποίο περιείχε και τις δύο πρώτες ταινίας της σειράς, Η Μικρή Γοργόνα (Πλατινένια Έκδοση) και Η Μικρή Γοργόνα ΙΙ: Επιστροφή στη Θάλασσα.[6] Στις 19 Νοεμβρίου 2013, η ταινία κυκλοφόρησε σε Blu-ray ως μέρος μιας συλλογής 2-ταινιών μαζί με την Επιστροφή στη Θάλασσα.[7]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το DVD βρισκόταν ανάμεσα σε αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις για την εβδομάδα που κυκλοφόρησε, πουλώντας 980,237 αντίτυπα.[8] Οι κριτικές του κοινού για την ταινία ήταν θετικές, αλλά από τους κριτικούς μικτές έως αρνητικές. Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία συγκεντρώνει ποσοστό 33% με μέσο όρο 5.4/10, βασισμένο σε 6 κριτικές.[9]

Η νέα κακιά, Μαρίνα Ντελ Ρέι, κατακρίθηκε ως πολύ «φτωχή» σε σχέση με την Ούρσουλα.[10][11][12] Η ποιότητα της εικονογράφησης της ταινίας επαινέθηκε ως «εντυπωσιακή» για απευθείας σε βίντεο παραγωγή και συγκρίσιμη με αυτή της πρώτης ταινίας.[11][13] Μια ήπια αρνητική κριτική περιέγραψε πως στην ταινία «η καλοπροαίρετη βλακεία θάβεται πολύ συχνά κάτω από μια μέτρια ιστορία, κάτι που δεν είναι εξαιρετικό σε ποιότητα έτσι ώστε να επιτρέψει τη συναισθηματική φόρτιση των χαρακτήρων να αποδοθεί ολοκληρωτικά».[14] Η μουσική έχει επίσης κατακριθεί ως μη αξέχαστη, με μια κριτική να δηλώνει πως «το να ονομάσεις την ταινία μιούζικαλ θα ήταν λάθος διαφήμιση».[12][13]

Λογοκρισία στο Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η λέξη «spastic» κόπηκε από ένα διαδραστικό παιχνίδι του DVD και του Blu-ray από το Βρετανικό Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών (BBFC) έτσι ώστε η ταινία να μπορεί να είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Η έκδοση που περιείχε τη λέξη ταξινομήθηκε ως κατάλληλη για άνω των 12.[15] Η λέξη ωστόσο εμφανίζεται κανονικά σε όλες τις εκδόσεις της ταινίας.[16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dan Goldwasser (4 Ιουλίου 2008). «Jim Dooley scores The Little Mermaid: Ariel's Beginning with songs by Jeanine Tesori». ScoringSessions.com. http://www.scoringsessions.com/news/133. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  2. 2,0 2,1 James Plath (16 Αυγούστου 2008). «DVD review of Little Mermaid, The: Ariel's Beginning - DVD Town». DVDTown.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. https://web.archive.org/web/20110928083709/http://www.dvdtown.com/reviews/little-mermaid-the--ariels-beginning/6210. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2008. 
  3. Irv Slifkin (11 Αυγούστου 2008). «The Little Mermaid: Ariel's Beginning 8/11/2008 Video Business». VideoBusiness.com. http://www.videobusiness.com/article/CA6585551.html. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2008. 
  4. 4,0 4,1 «The Little Mermaid: Ariel's Beginning (Region 1)». Amazon. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  5. «The Little Mermaid: Ariel's Beginning (Region 2)». Amazon UK. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  6. «The Little Mermaid Trilogy: (The Little Mermaid/The Little Mermaid II: Return to the Sea/The Little Mermaid: Ariel's Beginning)». Amazon. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  7. «The Little Mermaid II and Ariel's Beginning: 2-Movie Collection». Amazon. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  8. Bjorkman, James. «The Little Mermaid: Ariel's Beginning (2008) - Nice Prequel for the Little Mermaid Ariel». Animated Film Reviews. http://animatedfilmreviews.filminspector.com/2012/12/thelittlemermaidarieldbeginnings.html. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2014. 
  9. «The Little Mermaid: Ariel's new beginning». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  10. James Plath (16 Αυγούστου 2008). «DVD review of Little Mermaid, The: Ariel's Beginning - DVD Town». DVDTown.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2008. https://web.archive.org/web/20080916145521/http://www.dvdtown.com/reviews/little-mermaid-the--ariels-beginning/6210/2. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2008. 
  11. 11,0 11,1 Sombrero Grande (27 Αυγούστου 2008). «DVD Review: The Little Mermaid - Ariel's Beginning». Blog Critic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2008. https://web.archive.org/web/20080829164503/http://blogcritics.org/archives/2008/08/26/003134.php. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2008. 
  12. 12,0 12,1 Michael Stailey. «The Little Mermaid: Ariel's Beginning at DVD Verdict». DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2008. https://web.archive.org/web/20080905234018/http://www.dvdverdict.com/reviews/arielsbeginning.php. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2008. 
  13. 13,0 13,1 90'sCartoonMan (1 Σεπτεμβρίου 2008). «"The Little Mermaid: Ariel's Beginning": How To Keep Fish Fresh». Toon Zone. http://news.toonzone.net/article.php?ID=25754/. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]
  14. David Cornelius (27 Αυγούστου 2008). «DVD Talk Review: The Little Mermaid: Ariel's Beginning». DVD Talk. http://www.dvdtalk.com/reviews/34451/little-mermaid-ariels-beginning-the/. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  15. «MERMAID DISCOVERY VANITY GAME - British Board of Film Classification». www.bbfc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 
  16. «The Little Mermaid Ariel's Beginning - British Board of Film Classification». www.bbfc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]