Ταρζάν & Τζέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταρζάν & Τζέιν
Tarzan & Jane
ΣκηνοθεσίαΒίκτωρ Κουκ
Στηβ Λότερ
ΠαραγωγήΣτηβ Λότερ
ΣενάριοΜίριθ Τζ. Κολάο
Τζον Μπένκε
Ρομπ Χάμπρεϊ
Τζιμ Πίτερσον
Τζες Γουίνφιλντ
Βασισμένο σεTarzan and the Apes του Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ
Ο θρύλος του Ταρζάν από Walt Disney Television
Ηθοποιοί φωνήςΜάικλ Βάις
Ολίβια Ντ'Άμπο
Τζεφ Μπένετ
Τζιμ Κάμινγκς
Γκρέι ΝτεΛάιλ
Τζον Ο'Χάρλεϊ
Τάρα Στρονγκ
Έιπριλ Γουίντσελ
Νικολέτ Σέρινταν
ΜουσικήΠάτρικ Γκρίφιν
Ντον Χάρπερ
Ντέιβ Μέτζγκερ
ΜοντάζΤζον Ρόγιερ
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
Disney Television Animation
Παραγωγή εικονογράφησης:
Toon City Animation
Wang Film Productions
Hana Animation Co., Ltd.
DisneyToon Studios
ΔιανομήWalt Disney Home Entertainment
Πρώτη προβολή23 Ιουλίου 2002
Διάρκεια70 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΤαρζάν

Το Ταρζάν & Τζέιν (πρωτότυπος τίτλος: Tarzan & Jane) είναι Αμερικανική κωμική, περιπετειώδης ταινία κινουμένων σχεδίων σε παραγωγή των Disney Television Animation, Toon City Animation και DisneyToon Studios, η οποία κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο στις 23 Ιουλίου 2002. Αποτελεί μια από τις συνέχειες της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 1999, Ταρζάν, και για την ιστορία της χρησιμοποιεί τρία επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Ο θρύλος του Ταρζάν που δεν μεταδόθηκαν. Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της πρώτης. Μια δεύτερη συνέχεια της πρώτης ταινίας, Ταρζάν 2, κυκλοφόρησε το 2005.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία χρησιμοποιεί τρία «επεισόδια» της τηλεοπτικής σειράς Ο θρύλος του Ταρζάν, τα οποία ενσωματώνει ως αναδρομές στο παρελθόν μέσα στην ιστορία της. Η Τζέιν και ο Ταρζάν έχουν την πρώτη τους επέτειο γάμου και η Τζέιν προσπαθεί να βρει το κατάλληλο δώρο για τον σύζυγό της με τη βοήθεια του ελέφαντα Τάντορ και της γορίλα Τερκ.

Όταν προτείνεται ένα πάρτι, το τρίο θυμάται την καταστροφή που επήλθε όταν τρεις από τις φίλες της Τζέιν έφτασαν στο παρελθόν για να την επισκεφτούν. Η Τζέιν είχε οργανώσει ένα Αγγλικό πικνίκ για τις φίλες της, αλλά ο Ταρζάν αρνήθηκε να τις συνοδεύει πιστεύοντας πως η Τζέιν ντρέπεται για εκείνον. Το πικνίκ διακόπηκε όταν δύο πάνθηρες, οι Νούρου και Σίτα, επιτέθηκαν στην Τζέιν και στις φίλες της, αναγκάζοντάς τες να τρέξουν πιο βαθιά μέσα στη ζούγκλα. Καθώς η Τζέιν μάθαινε στις φίλες της μερικές τεχνικές επιβίωσης, δέχθηκαν για ακόμα μια φορά επίθεση από τους πάνθηρες, με τον Ταρζάν να καταφτάνει για να τις σώσει.

Πίσω στο παρόν, η Τζέιν σκέφτεται την ιδέα της ανταλλαγής δώρων, πιο ειδικά κοσμημάτων, προτρέποντας την Τερκ να της υπενθυμίσει εκείνη τη φορά που ο Ταρζάν προσπάθησε να της πάρει ένα διαμάντι. Ο Ταρζάν οδήγησε δύο άντρες, τους Τζοχάνες Νιλς και Μέρκους, σε ένα κοντινό ηφαίστειο που περιείχε ορυχείο διαμαντιών, με τη συμφωνία να πάρουν τα διαμάντια αλλά να του δώσουν κι εκείνου ένα για να το πάει στην Τζέιν. Εκείνοι όμως όταν έφτασαν εκεί στράφηκαν εναντίον του. Το ηφαίστειο εξερράγη ενώ ο Ταρζάν, η Τζέιν και ο Καθηγητής βρίσκονταν μέσα παγιδευμένοι, αλλά ο Ταρζάν βρίσκει έναν τρόπο να βγουν έξω πριν η λάβα να τους φτάσει. Έπειτα, σώζει και τους Τζοχάνες και Μέρκους, αλλά στην πορεία χάνουν τα διαμάντια. Μετά από αυτό, οι δυο τους συλλαμβάνονται.

Πίσω και πάλι στο παρόν, ο Καθηγητής εισέρχεται στην κουβέντα προτείνοντας στην Τζέιν να γιορτάσουν την επέτειό τους με έναν χορό. Αυτό για άλλη μια φορά προκαλεί την Τερκ να αναφέρει το περιστατικό όπου ένας παλιός φίλος της Τζέιν, ο Ρόμπερτ Κάνλερ, ήρθε για επίσκεψη. Τα πράγματα πήγαιναν καλά παρά το γεγονός πως ο Ταρζάν ζήλευε και δεν εμπιστευόταν τον Κάνλερ (ισχυριζόταν πως ήταν κακός άνθρωπος και η Τζέιν δεν το έβλεπε), μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε πως ο Κάνλερ δούλευε ως διπλός πράκτορας και ήρθε για να πάρει ένα μηχάνημα αποκωδικοποίησης το οποίο έμοιαζε με μουσικό κουτί και το οποίο είχε δώσει στην Τζέιν. Απαγάγει την Τζέιν αλλά ο Ταρζάν τους εντοπίζει και τον σταματά με τη βοήθεια του πιλότου RAF, Νάιτζελ Τέιλορ, ο οποίος ακολουθούσε τον Κάνλερ για να τον συλλάβει.

Αφού ξεμένουν από ιδέες και συνειδητοποιώντας πως ο εορτασμός των επετείων είναι κάτι που δεν ταιριάζει στον απολίτιστο τρόπο ζωής του Ταρζάν, η απογοητευμένη Τζέιν επιστρέφει στο δεντρόσπιτο μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ταρζάν ο οποίος φοράει το κοστούμι του πατέρα του, το διακόσμησαν και σχεδίασαν ένα πάρτι έκπληξη για εκείνη. Η Τερκ, ο Τάντορ και ο Καθηγητής γνώριζαν για το πάρτι από την αρχή αλλά δεν είπαν τίποτα. Ο Ταρζάν δίνει στην Τζέιν ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι και ο εορτασμός ξεκινάει, με την ιστορία να ολοκληρώνεται με το ζευγάρι να χορεύει στο φως του φεγγαριού.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική Μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Λάγκος ως Ταρζάν
  • Βασιλική Κατσικερού ως Τζέιν Πόρτερ
  • Άντρια Ράπτη ως Τερκ
  • Γιάννης Στεφόπουλος ως Τάντορ και Γιόχαν Νιλς
  • Τάσος Κωστής ως Καθητηγής Αρχιμήδης Πόρτερ και Καπετάνιος Τζέραλντ
  • Μαριλένα Χατζηνικολαΐδη ως Έλινορ
  • Ιφιγένεια Στάικου ως Χέιζελ
  • Άννα Σταματίου ως Γκρίνλι
  • Θάνος Λέκκας ως Ρενάρ Ντιμόντ και Ρόμπερτ (Μπόμπι) Κάνλερ
  • Ανδρέας Ευαγγελάτος ως Μέρκους και Νάιτζελ Τέιλορ

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κατακρίθηκε τόσο από τους κριτικούς όσο κι από το κοινό, με πολλούς να αναφέρονται στην εικονογράφηση ως το κύριο πρόβλημα κι έπειτα στον εξευγενισμό των χαρακτήρων του Ταρζάν και της Τζέιν.

Ο θρύλος του Ταρζάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είναι σε μεγάλο βαθμό μια αναδρομή σε τρία επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Ο θρύλος του Ταρζάν, με τα επεισόδια αυτά να είναι τα «Tarzan and the British Invasion», «Tarzan and the Volcanic Diamond Mine» και «Tarzan and the Flying Ace», τα τρία τελευταία που μεταδόθηκαν.

Ένα παιχνίδι περιπέτειας το οποίο περιλήφθηκε στο DVD είναι επίσης βασισμένο στη σειρά. Μοιάζει με μια ιστορία πολλαπλής επιλογής, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς διαφορετικούς χαρακτήρας από την τηλεοπτική σειρά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]