Μονή Εγκλειστουρίου Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μονή Εγκλειστουρίου Αρκαδίας
Είδοςμοναστήρι
ΘρήσκευμαΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΙερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βόρειας Κυνουρίας, Νομός Αρκαδίας και Πελοπόννησος
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής17ος αιώνας

Η Μονή Εγκλειστουρίου Αρκαδίας είναι ένα ιστορικό, εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι. Το μοναστήρι βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 550 μ. Απέχει 28 χλμ από το Άστρος και 8 χλμ από τον Πραστό. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Τσακωνιάς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αναφορά του ηγούμενου της μονής το 1833, αναφέρει ότι η μονή «ἐκτίσθη ὤς κατά παράδοση ἒχω εῖς τά 1700». Πιθανόν όμως να ιδρύθηκε κατά τον 17ο αιώνα, όπως αποδεικνύουν το σχήμα του καθολικού και τα χαρακτηριστικά των αγιογραφιών του. Η μονή καταγράφεται, για πρώτη φορά, στην Ενετική απογραφή της Τσακωνιάς το 1699[1] και σύμφωνα μ' αυτή η μονή αναφέρεται ως Νεγκλειστούρι και ηγούμενος της ήταν ο Διονύσιος, ενώ διέθετε μικρή περιουσία στον Άγιο Ανδρέα και στο Λεωνίδιο[2]. Το 1806 αναφέρεται από τον Άγγλο περιηγητή Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ ως Κλεισούρα. Το 1812 η μονή λειτουργούσε, αφού αναφέρεται στην διαθήκη του Επισκόπου Ρέοντος - Πραστού Ιακώβου του Χλωμού. Κατά την Επανάσταση του 1821 η μονή λειτουργούσε και ηγούμενος της ήταν ο Ιωσήφ, ενώ προσέφερε και αρκετά χρήματα για την ανέγερση σχολείων. Το 1834 η μονή διαλύθηκε με βασιλικό διάταγμα επειδή δεν συμπλήρωνε επαρκή αριθμό μοναχών και αποτέλεσε μετόχι της Μονής Αρτοκωστάς.

Η μονή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μονή βρίσκεται χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, 2 χλμ βορειότερα από τον δρόμο που οδηγεί στον Πραστό. Από τη μονή σώζεται σε καλή κατάσταση το καθολικό, ένα διώροφο κτήριο και ερείπια από τα κελιά του. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με πλάκες, ενώ υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις λέοντα και δικέφαλου αετού. Ο ναός σύμφωνα με επιγραφή πλακοστρώθηκε το 1733. Ο ναός ήταν κατάγραφος από αγιογραφίες που σώζονται εν μέρει και δείχνουν ότι είναι έργα των αρχών του 17 αιώνα. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρος Σαραντάκης, Αρκαδία: Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της, οδοιπορικό 10 αιώνων, Εκδόσεις Οιάτης, Αθήνα 2000, ISBN 960-91420-0-1
  • Θάνου Κ. Βαγενά - Ιστορικά Τσακωνιάς και Λεωνιδίου, Δαπάνη Δήμου Λεωνιδίου, Αθήνα 1971

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τάσου Αθ. Γριτσόπουλου, «Η επισκοπή Ρέοντος - Πραστού κατά τον ΙΖ΄ αιώνα», Πρακτικά Α΄ Τσακώνικου Συνεδρίου, 1986.
  2. Τάσου Αθ. Γριτσόπουλου, «Η επισκοπή Ρέοντος - Πραστού κατά τον ΙΖ΄ αιώνα», Πρακτικά Α΄ Τσακώνικου Συνεδρίου, 1986.