Μονή Ενδύσσενας Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μονή Ενδύσσενας Αρκαδίας
Είδοςμοναστήρι
ΘρήσκευμαΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΙερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βόρειας Κυνουρίας, Νομός Αρκαδίας και Πελοπόννησος
ΧώραΕλλάδα

Η Ιερά Μονή Ενδύσσενας Αρκαδίας, είναι ένα ερειπωμένο, σήμερα, μοναστήρι, χτισμένο 11 χλμ νότια του Αγίου Ανδρέα και 10 χλμ ανατολικά του Ορεινού Κορακοβουνίου. Ο χώρος της μονής, βρίσκεται σε υψόμετρο 655 μ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μονή αναφέρεται για πρώτη φορά το 1698, σε έγγραφο προς την διοίκηση των Ενετών, στο οποίο ο ηγούμενος της μονής, Νείλος, αναφέρει ότι το μοναστήρι είχε 4 παπάδες και 4 μοναχούς. Το 1812, η μονή λειτουργούσε γιατί ο Επίσκοπος Ρέοντος και Πραστού Ιάκωβος, αφήνει στην διαθήκη του 50 γρόσια για την μονή. Σε άλλο έγγραφο του 1833, διαβάζουμε ότι το μοναστήρι είναι σταυροπηγιακόν και είναι διακοσιοι χρόνοι αφ'ου εκτίσθη. Το 1834, η μονή διαλύθηκε με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, αφού δεν συμπλήρωνε επαρκή αριθμό μοναχών, μαζί με άλλες μονές της περιοχής.

Η μονή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλαιό μοναστήρι, βρίσκεται χτισμένο μέσα σε μία κατάφυτη ρεματιά. Από την μονή, σώζεται η μονόκλιτη βασιλική, μια παλαιά, οθωμανικού τύπου, βρύση και καμάρες από τα κτήρια της. Ο ναός είναι δισυπόσταστος και εορτάζει του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Παντελεήμονος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρος Σαραντάκης, Αρκαδία:Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της, οδοιπορικό 10 αιώνων, Εκδόσεις Οιάτης, Αθήνα 2000, ISBN 960-91420-0-1