Μονή Αρώματος Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μονή Αρώματος Αρκαδίας
Είδοςμοναστήρι
ΘρήσκευμαΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήΙερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βόρειας Κυνουρίας, Νομός Αρκαδίας και Πελοπόννησος
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής17ος αιώνας

Η Ιερά Μονή Αρώματος Αρκαδίας, είναι ένα ιστορικό, ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι, χτισμένο κοντά στα χωριά Πλάτανος και Χάραδρος Αρκαδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μονή, ιδρύθηκε πιθανόν κατά τον 17ο αιώνα, αφού αναφέρεται στην απογραφή των Ενετών το 1700, ενώ στην εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας αναφέρεται η χρονολογία 1740. Η μονή, κατά τα έτη της Τουρκοκρατίας, διέθετε σημαντική περιουσία και πλουτίστηκε με εικόνες και άγια λείψανα που εξέπεμπαν αρώματα στους προσκυνητές. Γι' αυτό τον λόγο, η μονή πήρε την ονομασία Άρωμα. Στην μονή αυτή, είχαν μονάσει και ο Νεομάρτυρας Παύλος Τριπόλεως, καθώς και οι κτήτορες της Μονής Λογγοβάρδας της Πάρου, Ιερόθεος και Φιλόθεος. Η μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά το 1826. Με το πέρασμα των χρόνων η μονή, μη έχοντας αναστυλωθεί, κατέρρευσε.

Η μονή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος της μονής, βρίσκεται σε μία αγροτική τοποθεσία ανάμεσα στα χωριά Πλάτανος και Χάραδρος Κυνουρίας. Από το μοναστήρι, σώζονται λιγοστά λείψανα από τα κελιά και ερείπια από το καθολικό, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρος Σαραντάκης, Αρκαδία: Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της, οδοιπορικό 10 αιώνων, Εκδόσεις Οιάτης, Αθήνα 2000, ISBN 960-91420-0-1