Μητρούσι Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 41°4′13.48″N 23°27′38.30″E / 41.0704111°N 23.4606389°E / 41.0704111; 23.4606389

Μητρούσι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Μητρούσι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΣερρών
Δημοτική ΕνότηταΚαπετάν Μητρούση
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Υψόμετρο18 μ.
Πληθυσμός1.479 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΧομόνδος
Ταχ. κωδ.62100
Τηλ. κωδ.+30 23210

Το Μητρούσι είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Χομόνδος. Τη νέα του ονομασία, την έλαβε προς τιμήν του Μακεδονομάχου Δημητρίου "Μητρούση" Γκογκολάκη ο οποίος πέθανε μαχόμενος τους Τούρκους στο καμπαναριό του ιερού ναού Ευαγγελίστριας των Σερρών.

Σήμερα είναι ένας οικισμός από κατοίκους του παλαιού οικισμού και των προσφύγων που ήρθαν στην περιοχή το 1925. Τους δύο οικισμούς χωρίζει η στραγγιστική Τάφρος "Μπέλιτσα". «Κάτω Μητρούσι» ονομάζεται ο πιο παλιός οικισμός και «Άνω Μητρούσι» ο νεότερος. Μετά τον «Καποδιστριακό» νόμο, περί συνένωσης κοινοτήτων σε δήμους, ολόκληρος ο οικισμός ανήκε στο Δήμο "Κ. Μητρουσίου"(Καπετάν Μητρούση) με έδρα τον Προβατά Σερρών. Σήμερα, το Μητρούσι ανήκει στο Δήμο Σερρών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία - Πρόσφυγες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάτω Μητρούσι είναι παλαιός οικισμός. Το Άνω Μητρούσι κατοικήθηκε πρώτα από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης κατοίκους των χωριών Σουφλί, Κιουπλί, Δουβάντζιλι, Αλεπλί, Ανταντερλί, Πέτρα, Γέννα, Άσμπουγα κ.ά. το 1923. Οι πρώτες κατοικίες κτίστηκαν από άγρια νεροκάλαμα ή από πλέγματα με βέργες και επίχρισμα λάσπης. Η στέγη ήταν επικλινής με υλικά τα σάζια (είδος καλαμιού με το οποίο φτιάχνονται οι ψάθες, τα παπύρια). Το 1925 οι περισσότερες οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε σπίτια του επικοισμού.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης των Σερρών σε απόσταση 11 χιλιομέτρων και συγκεκριμένα 2 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης. Δυτικά του χωριού περνά η "Μπέλιτσα" - που καταλήγει στο Στρυμόνα - μια στραγγιστική τάφρος που βοηθά στην άρδευση αλλά και την αποτροπή πλημμύρων.

Έκταση - Καλλιέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκταση του αγροκτήματος Μητρουσίου είναι 25.108 στρ. και διανέμονται ως εξής:

  • 21.158 στρ. καλλιεργήσιμα εκ των οποίων τα 14.253 στρ. αρδευόμενα
  • 690 στρ. βοσκότοποι, και
  • 3260 στρ. του οικισμού και άλλα άγονα εδάφη

Το έδαφος είναι πεδινό. Τα εδάφη υδρεύονται από αρτεσιανά πηγάδια με αρκετή ποσότητα σιδήρου. Έχει υψόμετρο 18μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κλίμα υγρό. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παρήγαγαν κριθάρι, σιτάρι, αραβόσιτο, βαμβάκι, ρύζι, ζαχαρότευτλα και μηδική (τριφύλλι).

Σήμερα πια, όλα τα εδάφη είναι αρδευόμενα από τον ποταμό Στρυμόνα. Οι καλλιέργειες δεν έχουν αλλάξει και πολύ με τη διαφορά πως καλλιεργούνται λιγότερο το σιτάρι και το κριθάρι γιατί το εισόδημα που αποφέρουν είναι μικρό. Οι κάτοικοι εκτός της γεωργίας και κτηνοτροφίας, που είναι και οι κύριες ασχολίες, απασχολούνται και στις βιοτεχνίες ρούχων που υπάρχουν στο χωριό αλλά και πολλοί από τους κατοίκους είναι υπάλληλοι που εργάζονται στην πόλη των Σερρών ενώ μένουν στο χωριό.

Προωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκαν στο Μητρούσι
Κατάγονται από το Μητρούσι