Μαυρόλοφος Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°54′47″N 23°52′12″E / 40.913°N 23.87°E / 40.913; 23.87

Μαυρόλοφος
Μαυρόλοφος βρίσκεται στο τόπο Greece
Μαυρόλοφος
Μαυρόλοφος
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δήμος Νέας Ζίχνης
Έκταση 10,2 km2
Υψόμετρο 108 m
Πληθυσμός 658
Ταχ. κωδ. 620 52 ΔΡΑΒΗΣΚΟΣ
Τηλ. κωδ. 23240

Ο Μαυρόλοφος είναι χωριό του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών που αριθμεί 652 κατοίκους (απογραφή 2001). Χωριό με αμιγώς μικρασιάτικο πληθυσμό ο οποίος έφτασε εκεί με τα από την μεγάλη καταστροφή του 1922.

Οι γνώμες για την ονομασία Μαυρόλοφος διίστανται. Δύο είναι οι κυρίαρχες απόψεις. Η πρώτη επικαλείται το γεγονός ότι το χώμα του λόφου ήταν σκουρόχρωμο (μαύρο χώμα = τουρκ. Kara Toprak) ενώ η δεύτερη ότι ο λόφος ήταν γεμάτος ξερά χόρτα τα οποία μετά το κάψιμο τους μαύρισαν όλο τον λόφο.

Καταγωγή και ιστορία κατοίκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες των κατοίκων βρίσκονται στο χωριό Πάρλα Πισιδίας Μ. Ασίας (τουρκ. Barla) που βρίσκεται σε μια πανέμορφη θέση δίπλα στη λίμνη Εγιρδίρ (Egirdir). Εκεί ασχολούνταν με το ψάρεμα αλλά κυρίως με τεχνικά επαγγέλματα όπως χτίστες, παπουτσήδες, σιδεράδες, γανωτές. Πολλοί και με το εμπόριο χρηστικών αντικειμένων όπως κουζινικών και εργαλείων. Μερικές οικογένειες παρήγαν και άρωμα από τα τριαντάφυλλα τα οποία ήταν και είναι μέχρι και σήμερα ονομαστά σε όλη την περιοχή δυτικά της λίμνης. Οι γυναίκες από την άλλη ήταν θαυμαστές υφάντριες. Η τέχνη κιόλας της ύφανσης (κυρίως ταπήτων) βρήκε θέση και στην καινούρια πατρίδα στεγαζόμενη στο ομορφότερο κτίριο του χωριού, στο «Ταπητουργείο», μετέπειτα «Κοινωνική Πρόνοια».

Μετά τον διωγμό από τον Κεμάλ όλοι οι χριστιανοί κάτοικοι της Πάρλας πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι και μετά από απίστευτη ταλαιπωρια κατάφεραν και έφτασαν πεζοί μέχρι το λιμάνι της Μερσίνης (τουρκ. Mersin). Από εκεί συνωστίστηκαν όπως-όπως σε ένα καράβι που τους μετέφερε στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στο Βόλο και από ΄κει στο Νομό Σερρών όπου και παρέμειναν. Τους παραχωρήθηκε μια έκταση σε ένα λόφο ύψους 80 μ. δίπλα στο χωριό Δραβήσκος (ή Δραβίσκος).

Εκεί στην αρχή ζούσαν σε παράγκες ή σκηνές που τους χορηγήθηκαν από το κράτος. Τα πρόχειρα αυτά καταλύματα αντικατέστησαν έπειτα σπίτια κτισμένα από πλίνθους και πέτρες, πολλές από τις οποίες πάρθηκαν από τον γειτονικό τούρκικο και πλέον εγκαταλελειμμένο οικισμό των Ζαβαρνικίων. Σιγά-σιγά και πάντα μέσα από σκληρή δουλειά σε χωράφια κυρίως καπνού βαμβακιών και σιτηρών οι Μαυρολοφινοί, ορθοπόδησαν και δημιούργησαν ένα ισχυρό κοινωνικό ιστό σεβαστό από όλους τους ντόπιους των γύρω χωριών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα του Μαυρολόφου