Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μακούφκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακούφκι
Προέλευση
Άλλη ονομασίαMakůwki, mohnpielen, mákos guba
ΠεριοχήΚεντρική Ευρώπη: Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία και Σιλεσία
Πληροφορίες
ΕίδοςΓλυκό ψωμί με ζύμη
Κύρια συστατικάΑλεύρι, μαγιά, βούτυρο, γάλα, αλάτι, ζάχαρη, μέλι, παπαρουνόσπορους
ΠαραλλαγέςΑποξηραμένα φρούτα (όπως σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες), κανέλα, ρούμι, καρύδια
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Τα Μακούφκι (πολωνικά: Makówki, σιλεσικά: Makōwki, σιλεσικά γερμανικά: Mohn Kließla, γερμανικά: Mohnpielen‎‎, ουγγρικά: Mákos guba‎‎) είναι γλυκά επιδόρπια ψωμιού με βάση τον παπαρουνόσπορο από την Κεντρική Ευρώπη. Το επιδόρπιο θεωρείται παραδοσιακό στη Σιλεσία (στη νοτιοδυτική Πολωνία), όπου σερβίρεται σχεδόν αποκλειστικά την Παραμονή Χριστουγέννων. Είναι επίσης δημοφιλές σε άλλα μέρη της Πολωνίας, καθώς και στην ανατολική Γερμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Τα μακούφκι είναι επίσης πολύ γνωστά στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο με το όνομα Mohnpielen.[1][2][3][4][5][6][7][8] Ο Τέοντορ Φοντάνε στα ταξίδια του στο Μαργραβιάτο του Βραδεμβούργου έγραψε για το Mohnpielen[9] και άλλα πιάτα.

Ένα παρόμοιο πιάτο, αλλά με φέτες κίφλι (kipferl) στην Ουγγαρία ονομάζεται mákos guba.

Στην Πολωνία, έξω από την περιοχή της Σιλεσίας, το πιάτο είναι ευρέως γνωστό ως μακιέουκι (makiełki). Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό στο Πόζναν και στο Λοτζ, όπου εγκαταστάθηκαν Σιλεσιανοί μετανάστες κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης του 19ου αιώνα.[10][11]

Τα κύρια συστατικά είναι το γλυκό λευκό ψωμί και οι ψιλοκομμένοι παπαρουνόσποροι βρασμένοι σε γάλα με βούτυρο. Άλλα σημαντικά συστατικά περιλαμβάνουν τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες, κ.λπ.), αμύγδαλα και άλλα είδη ξηρών καρπών (η επιλογή των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων ποικίλλει). Αρωματίζεται με ζάχαρη, μέλι, βανίλια, κανέλα και ρούμι.

Το ψωμί κόβεται σε λεπτές φέτες και στρώνεται σε πήλινο σκεύος ή πιο συχνά σε γυάλινο μπολ. Μετά από κάθε στρώση περιχύνεται η σάλτσα από τους βρασμένους παπαρουνόσπορους, με άρωμα και ξηρούς καρπούς, ώστε να μουλιάσει καλά το ψωμί. Η κορυφή διακοσμείται με μερικούς επιπλέον ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το πιάτο σερβίρεται κρύο, τουλάχιστον αρκετές ώρες μετά την προετοιμασία.

Σημασία στη Σιλεσία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κουζίνα της Σιλεσίας μπορεί να είναι πολύ συντηρητική. Η παράδοση στο σερβίρισμα των μακούφκι διατηρείται καλά στους Σιλέσιους και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τα Χριστούγεννα στη Σιλεσία χωρίς το πιάτο. Από τους γηραιότερους θα θεωρούνταν ανορθόδοξο να το παρασκευάζουν εκτός της περιόδου των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Η προετοιμασία των μακούφκι εκτός της Σιλεσίας μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της μη διαθεσιμότητας λεπτοαλεσμένου σπόρου παπαρούνας (συνήθως απαιτείται ειδικός μύλος). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κονσερβοποιημένη πάστα παπαρούνας είναι μερικές φορές διαθέσιμη στο εμπόριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.