Λουδοβίκος Α΄ του Κοντέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος Α' του Κοντέ
Louis Ier de Bourbon, 1er prince de Condé (1530-1569).jpg
Γέννηση 7 Μαΐου 1530
Βαντόμ, Γαλλία
Θάνατος 13 Μαρτίου 1569 (39 ετών)
Ζαρνάκ, Γαλλία
Εν ενεργεία 1552 - 1569
Βαθμός Στρατηγός
Διοικήσεις Αρχιστράτηγος των Ουγενότων
Μάχες/πόλεμοι Θρησκευτικοί πόλεμοι: μάχη του Ντρε, του Σαιν-Ντενί και του Ζαρνάκ.
Σύζυγος Eléanor de Roucy de Roye και Francoise d'Orléans-Longueville

Ο Λουδοβίκος A΄ των Βουρβόνων, πρίγκιπας του Κοντέ (Louis Ier de Bourbon, prince de Condé, 7 Μαΐου 1530 - 13 Μαρτίου 1569) ήταν εξέχων Ουγενότος ηγέτης και στρατηγός, ιδρυτής του Οίκου των Κοντέ, κλάδου του Οίκου των Βουρβόνων. Ήταν ο πέμπτος γιος του Καρόλου των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης της Αλανσόν, νεώτερος αδελφός του Αντωνίου της Ναβάρρας και θείος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄.

Ως Γάλλος στρατηγός, πολέμησε κατά των Ισπανών στη μάχη του Μετς (1552) και του Αγίου Κουεντίνου (1557). Μετά τον προσηλυτισμό του στον Προτεσταντισμό περιπλέχθηκε στη συνωμοσία του Αμπουάζ (1560) που είχε στόχο να απαγάγει τον έφηβο βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο Β΄ σφετεριζόμενοι την δύναμη του Καθολικού Οίκου των Γκιζ. Η συνωμοσία απέτυχε παταγωδώς, με τη σφαγή πολλών από τους συνωμότες.

Ο Λουδοβίκος παρόλα αυτά συνέχιζε τις προσπάθειες του κυριεύοντας το Ντρε (1562). Στην Ορλεάνη, ο Φραγκίσκος, δούκας του Γκιζ, δολοφονήθηκε και οι φόβοι της βασίλισσας για ανατροπή της την οδήγησαν να καταλήξει στην ειρήνη του Αμπουάζ (1563, σύμφωνα με τους όρους της οποίας οι Ουγενότοι αποκτούσαν θρησκευτική ελευθερία.

Σκοτώθηκε στη μάχη του Ζαρνάκ (1569) και τον διαδέχθηκε ο γιος, του Ερρίκος Α΄ των Βουρβόνων του Κοντέ, άλλος ένας δυναμικός Ουγενότος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1551 την Ελεονώρα, κόρη του Καρόλου κόμη του Ρουσύ και κυρίου του Ρουά και είχε επιζόντα τέκνα:

Το 1564 απεβίωσε η Ελεονώρα και ο Λουδοβίκος Α΄ έκανε δεύτερο γάμο το επόμενο έτος με τη Φρανσουάζ του Οίκου Βαλουά-Ορλεάνης, κόρη του Φραγκίσκου (γιου του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Λονγκβίλ) και είχε επιζόν τέκνο:

Θεωρείται ότι με την ερωμένη του Ισαβέλλα ντε Λιμέιγ, κυρία των τιμών της Αικατερίνης των Μεδίκων και μέλος της περίφημης Ιπτάμενης Μοίρας κατασκόπων της, απέκτησε έναν γιο· ο Λουδοβίκος Α΄ αρνήθηκε σθεναρά αυτό, προς θλίψη της Ισαβέλλας.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis I de Bourbon, prince de Condé της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).