Φραγκίσκος του Κοντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκίσκος του Κοντί
FrancoisdeBourbonPrincedeConti.jpg
Γέννηση 19  Αυγούστου 1558
Λα Φερτέ-σου-Ζουάρ
Θάνατος 3  Αυγούστου 1614
Παρίσι
Ψευδώνυμο
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα κοντοτιέρος και Αριστοκράτης
Σύζυγος Louise Marguerite of Lorraine
Γονείς Λουδοβίκος Α΄ του Κοντέ και Eléanor de Roucy de Roye
Αδέλφια Κάρολος του Σουασόν και Ερρίκος Α΄ των Βουρβόνων του Κοντέ
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος και Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ

O Φραγκίσκος των Βουρβόνων, πρίγκηπας του Κοντί (François de Bourbon, prince de Conti, 19 Αυγούστου 1558 - 3 Αυγούστου 1614) ήταν ο τρίτος γιος του Λουδοβίκου Α΄ των Βουρβόνων του Κοντέ και της Ελεονώρας του Ρουσύ. Πήρε τον τίτλο του μαρκησίου του Κοντί (1581-1597) και ανέβηκε στην τάξη του πρίγκηπα.

Ανήκε στην παλιά πίστη και δεν πήρε μέρος στους θρησκευτικούς πολέμους ως το 1587, όταν η δυσπιστία του Ερρίκου, δούκα του Γκιζ, τον έκαναν να υποστηρίξει ανοιχτά τον ξάδελφο του, Ερρίκο της Ναβάρρας, μέλλοντα βασιλιά Ερρίκο Δ΄. Μετά την άνοδο του στο θρόνο εξακολουθούσε να τον υποστηρίζει έντονα και μάλιστα μετά τον θάνατο του Καρόλου, καρδιναλίου των Βουρβόνων (1590), έγινε ένας από τους υποψήφιους μνηστήρες του θρόνου.

Παντρεύτηκε το 1605 (ενώ η πρώτη σύζυγός του, Ιωάννα του Κοέμ, είχε πεθάνει το 1601) την Λουίζα Μαργαρίτα της Λωρραίνης και Γκιζ (1574 - 1631), κόρη του Ερρίκου του Γκιζ και της Αικατερίνης του Κλεβ. Πέθανε χωρίς να αφήσει απογόνους και η χήρα του κατέφυγε στην αυλή της Μαρίας των Μεδίκων, όπου δέχθηκε πολλές τιμές. Ενεπλάκη σε συνωμοσία κατά του καρδινάλιου Ρισελιέ, αλλά απέτυχε και εξορίστηκε στο Ε κοντά στην Αμιένη, όπου και πέθανε.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα François de Bourbon, prince de Conti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).