Έλεγχος αγνότητας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αγνείας πείρα)
Ντίρικ Μπάουτς: Η δοκιμασία της φωτιάς

Η λεγόμενη δίκη μέσω δοκιμασίας αποτελεί πρωτόγονο δικαστικό έθιμο και ιδιαίτερα της ανακριτικής. Υπήρξε στο παρελθόν επίσημη δικαστική δοκιμασία δια βασανισμού προς εξακρίβωση της αθωότητας (αγνότητας) υπόδικου άνδρα ή γυναίκας.[1] Η ενοχή ή η αθωότητα του κατηγορούμενου καθοριζόταν με την υποβολή σε επικίνδυνες ή οδυνηρές δοκιμασίες (όπως το να βγάλει κάποιος ένα αντικείμενο από βραστό νερό) που πιστευόταν ότι εξαρτιόταν υπό θεϊκό έλεγχο.[2]

Η «δίκη μέσω δοκιμασίας» απαντάται στα δικαστικά έθιμα διαφόρων πρωτόγονων κοινωνιών που έφθασαν όμως να τηρούνται μέχρι και τον Μεσαίωνα. Εφαρμοζόταν με την πεποίθηση ότι το θείον προστατεύει την αγνεία και την αθωότητα και έτσι ο αγνός ή αθώος δε θα βλάπτονταν από τη βασανιστική δοκιμασία.

Η εφαρμογή της «δίκης μέσω δοκιμασίας» απαντάται ιστορικά με διάφορες μορφές τόσο κατά λαούς, όσο και κατά εποχές. Για παράδειγμα στον ινδουιστικό εθιμικό κώδικα μέσω της δοκιμασίας της φωτιάς αποδεικνυόταν η πίστη κάποιας συζύγου στον ζηλότυπο σύζυγο.[3] Το σύνολο τέτοιων βασανισμών έλαβε τον όρο θεοκρισία, θεοδικία[4] ή και με την ξενική ονομασία ορδαλίες.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αγνείας, πείρα». Ygeiaonline. 23 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. «Law Dictionary: trial by ordeal». Merriam-Webster, n.d. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. «Ordeal». Encyclopædia Britannica, inc. 10 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 
  4. «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής: Θεοδικία». Πύλη για την ελληνική γλώσσα. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]