Jaguar Cars

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Jaguar)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το σήμα της Jaguar, με τον ιαγουάρο.

Η Jaguar (Τζάγκουαρ, μετάφραση στην ελληνική γλώσσα : ιαγουάρος) είναι βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων, ως μέλος της ενιαίας (από το 2013) εταιρείας Jaguar Land Rover,[1] μιας βρετανικής πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Ουίτλεϊ στο Κόβεντρι της Αγγλίας. Η Jaguar Cars ήταν πλήρως υπεύθυνη για την παραγωγή των αυτοκινήτων Jaguar μέχρι την συγχώνευση της Jaguar με την Land Rover στις 1 Ιανουαρίου 2013, η οποία σχημάτισε την Jaguar Land Rover.

Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Jaguar, είναι οι Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volvo και Lexus, ενώ ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Κίνα, είναι επιπρόσθετα και οι Cadillac και Lincoln.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Jaguar ιδρύθηκε με την επωνυμία Swallow Sidecar Company το 1922, παράγοντας αρχικά τρίκυκλες μοτοσικλέτες με πλαϊνό τμήμα για τρίτο επιβάτη, πριν ξεκινήσει να αναπτύσσει τμήματα για επιβατικά αυτοκίνητα. Υπό την ιδιοκτησία της S. S. Cars Limited, η Τζάγκουαρ άρχισε να παράγει ολοκληρωμένα αυτοκίνητα σε συνεργασία με την Standard Motor Company και από τον Σεπτέμβριο του 1935 τα νέα μοντέλα της εταιρείας έλαβαν την ονομασία SS Jaguar.

Με την ονομασία Jaguar[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικώς, η S. S. Cars Limited μετονομάστηκε σε Jaguar Cars Limited στις 23 Μαρτίου 1945. Η εταιρεία συγχωνεύτηκε με την British Motor Corporation το 1966[2] και η νέα, διευρυμένη εταιρεία - όμιλος έγινε γνωστή ως British Motor Holdings (BMH). Το 1968 συγχωνεύτηκε με την Leyland Motor Corporation και ο όμιλος μετονομάστηκε σε British Leyland. Η British Leyland κρατικοποιήθηκε το 1975.

Η Jaguar διαχωρίστηκε από την British Leyland, ιδιωτικοποιήθηκε και εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Ιούλιο του 1984. Έγινε μέρος του δείκτη FTSE 100 μέχρι την εξαγορά της από την Ford τον Φεβρουάριο του 1990.[3] Η Jaguar κατασκευάζει επίσης αυτοκίνητα για τις μεταφορές του βρετανού πρωθυπουργού. Η πιο πρόσφατη παράδοση είναι μια XJ τον Μάιο του 2010.[4] Η εταιρεία έχει βασιλικά εντάλματα από την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και τον Πρίγκιπα Κάρολο.[5]

Εποχή Ford[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Jaguar XJ6 (3.0 λίτρων V6) του 2004 / μπροστά.
Jaguar XJ6 (3.0 λίτρων V6) του 2004 / πίσω.

Τον Φεβρουάριο του 1990, η Ford απέκτησε την Jaguar Cars και τη διατήρησε υπό την ιδιοκτησία της μέχρι το 2008. Επίσης και η Land Rover εξαγοράστηκε από την Φορντ το 2000, ενώ και οι δύο εταιρείες εντάχθηκαν, το 1999 και το 2000 αντίστοιχα, στον Όμιλο Premier Automotive Group (PAG), που ιδρύθηκε το 1999 και ήταν ο υπο-όμιλος στον οποίο εντάσσονταν όλες οι πολυτελείς μάρκες αυτοκινήτων της Ford Motor Company (Όμιλος Ford). Ο Όμιλος συνδύαζε τις δραστηριότητες των πέντε ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών που είχε στην κατοχή της η Ford.

Για την ιστορία, από το 1999 μέχρι το 2002, ανάμεσα στις μάρκες της PAG περιλαμβανόταν και η αμερικανική μάρκα πολυτελείας Lincoln (Λίνκολν). Από το 2002, η Lincoln ξαναέγινε το απευθείας πολυτελές παρακλάδι της αμερικανικής Ford (αντί να ανήκει σε ξεχωριστό υπο-όμιλο), μετά την απόφαση της μητρικής εταιρείας να συμπεριλάβει στην PAG μόνο τις ευρωπαϊκές μάρκες της.

Εποχή Tata[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ford πούλησε τις Jaguar και Land Rover ταυτόχρονα στην ινδική Tata Motors τον Μάρτιο του 2008. Ως αποτέλεσμα, το Premier Automotive Group διαλύθηκε. Μετά, η Tata δημιούργησε την «Jaguar Land Rover» ως θυγατρική εταιρεία συμμετοχών. Σε εταιρικό λειτουργικό επίπεδο, στις 1 Ιανουαρίου 2013 η Jaguar Cars συγχωνεύθηκε με την Land Rover για να σχηματίσει την Jaguar Land Rover Limited ως μια ενιαία εταιρεία σχεδιασμού, κατασκευής και πώλησης των οχημάτων των εταιρειών Jaguar και Land Rover. Επίσης η ενιαία εταιρεία κατέχει τα εμπορικά σήματα των δύο εταιρειών.

Από την εξαγορά της από τη Ford μέχρι σήμερα, η Jaguar και η Land Rover χρησιμοποιούν από κοινού εγκαταστάσεις στο Ουίτλεϊ του Κόβεντρι και το Γκέιντον του Ουόρουικσαϊρ. Τα αυτοκίνητα της Jaguar έχουν συναρμολογηθεί σε εργοστάσια στο Καστλ Μπρόμουιτς και στο Σόλιχαλ.

Εποχή ηλεκτροκίνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Jaguar I-Pace EV400 AWD του 2018.

Από το 2025, η Jaguar θα προσφέρει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το I-Pace θα είναι το μοναδικό SUV της Jaguar που θα παραμείνει στην παλέτα της εταιρείας μετά τον πλήρη εξηλεκτρισμό της.

Ταυτόχρονα, η Jaguar θα ανέβει κατηγορία και θα τοποθετηθεί απέναντι από την Bentley, με το φθηνότερο μοντέλο της να ξεκινάει από τις 100.000 λίρες Αγγλίας ή 117.000 ευρώ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Jaguar Land Rover 2012 Overview» (PDF). Jaguar Land Rover. 14 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. "Jaguar Group of companies is to merge with The British Motor Corporation Ltd., as the first step towards the setting up of a joint holding company to be called British Motor (Holdings) Limited." Official statement released at press conference at the Great Eastern Hotel, London, 1966.
  3. «The Years 1989 to 1986». Jaguar Cars Ltd. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2009. 
  4. «Cameron gets a new Jag to go with the new job – Autoblog UK». Uk.autoblog.com. 13 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2010. 
  5. «The Royal Warrant Holders ' Association – Directory of Royal Warrant Holders». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]