Κυανή κενταύρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυανή Κενταύρια

Συστηματική ταξινόμηση
Σύστημα: κατά CRONQUIST, 1981
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Αστερώδη (Asterales)
Οικογένεια: Σύνθετα (Asteraceae-Compositae)

Η Κενταύρια είναι ένα φυτό με μαλακό, πράσινο και ανθεκτικό βλαστό που προσαρμόζεται και αναπτύσσεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Βόρεια Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας. Συναντάται ανάμεσα στις καλλιέργειες των σιτηρών και στους χέρσους αγρούς. Μερικές ποικιλίες όμως καλλιεργούνται και στους κήπους. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα δηλαδή, έχουν τα θηλυκά και τα αρσενικά όργανα στο ίδιο λουλούδι. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα δούμε, θα βρούμε και τους στήμονες με τους ανθήρες τους, καθώς και το στίγμα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, τα ερμαφρόδιτα επικονιάζονται μόνοι τους, χωρίς την ανάγκη για ένα επικονιαστικό έντομο. Στα συγκεκριμένα όμως η γονιμοποιήση (φυτά) πραγματοποιείται από τις μέλισσες και άλλα έντομα. Υπάρχουν περίπου 500 είδη Κενταύριας, εκ των οποίων στην Ελλάδα 70, με γνωστότερο το είδος Centaurea cyanus , που στους Αρχαίους Έλληνες έφερε το όνομα Κυανός. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται ως προϊον βρασμού το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς περιέχει θεραπευτηκές ουσίες, ενώ παράλληλα το μπλε χρώμα των άνθων του δημιουργεί αισθητική απόλαση και το καθιστά πιο θελκτικό για τους καταλαναλωτές του.

Ιστορική αναδρομή ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανέμορφο φυτό Κενταύρια πήρε το όνομα του από τον ονομαστό Κένταυρου Χείρωνα , δασκάλο του Ασκληπιού , αλλά και του ίδιου του Απόλλωνα, του Αχιλλέα και του Ιάσονα . Στην Τιτανομαχία, ο Χείρωνας ήταν με το μέρος του Ηρακλή εναντίον των Κενταύρων, όμως εκείνος τον πλήγωσε κατά λάθος με ένα βέλος ποτισμένο με το δηλητήριο της Λερναία Ύδρας. Τότε ο Χείρωνας χρησιμοποίησε την Κενταύρια τοποθετόντας την πάνω στην πληγή του, προκειμένου να θεραπευτεί.

Θερσπευτικές ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύσταση της Κυανής Κενταύριας, είναι ευεργητική για τον άνθρωπο αφού μαλακώνει το έντερο και αποτελεί φυσικό καθαρτικό και διουρητικό. Εν συνεχεία, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μεσο σε φλεγμονές και χρόνιες ασθένειες της ουροδόχου κύστης, της χολής, των νεφρών και της κατακράτησης των ούρων, αφού δεν αποτελεί μια θεραπεία χωρις καμία παρενέργεια. Επιπροσθέτως, το έγχυμα του, χρησιμοποιείται για την φυσική ξεκούραση των βλεφάρων, ενώ αποτελεί και θεραπεία για τα κόκκινα μάτια. Προτείνεται επίσης, για την βοήθεια ρύθμισης του υγιές βάρους σώματος, και της υδρωπικίας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]