Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγωγός ιστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αγγειακός ή αγωγός ιστός είναι ένας φυτικός ιστός ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά νερού και διαλυμένες ουσίες μέσα στο φυτό και προσφέρει μηχανική στήριξη. Αποτελείται από το φλοίωμα (ηθμώδεις σωλήνες) και το ξύλωμα (ξυλώδεις σωλήνες). Στα νεαρά φυτά, συνήθως συνδυάζονται σε αγγειακά δεμάτια. Καλύπτει όλη την έκταση του φυτικού σώματος.

Ξύλωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ξύλωμα

Το ξύλωμα μεταφέρει νερό και διαλυμένα ιόντα στο φυτό. Τα κύρια κύτταρα είναι τα αγγειακά στοιχεία. Στο ώριμο φυτό, τα αγγειακά στοιχεία είναι νεκρά κύτταρα χωρίς κυτταρική μεμβράνη. Το κυτταρικό τοίχωμα έχει παχυνθεί δευτερογενώς και είναι πολύ λιγνητοποιημένο. Το ακραίο τοίχωμά τους έχει αφαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να σχηματίσει επιμήκεις συνεχείς σωλήνες.

Τα αγγεία που μεταφέρουν νερό μπορεί να υποστούν εμβολή, δηλαδή να σχηματιστεί μια φυσαλίδα αερίου. Γι’ αυτό το λόγο, το ξύλωμα του φυτού διαθέτει διατρητικές πλάκες που εμποδίζουν την επέκταση της φυσαλίδες και βοθρία, που εμποδίζουν την επέκταση της φυσαλίδας σε γειτονικά αγγεία.

Φλοίωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Φλοίωμα

Το φλοίωμα μεταφέρει σάκχαρα και άλλα οργανικά και ανόργανα συστατικά. Τα κύρια στοιχεία του φλοιώματος, τα ηθμώδη στοιχεία, παρατάσσονται και σχηματίζουν σωληνάρια γνωστά ως ηθμώδη σωληνάρια. Στο ώριμο φυτό, τα ηθμώδη στοιχεία είναι ζωντανά κύτταρα που διασυνδέονται μέσω στομίων στο ακραίο τοίχωμά τους, τα οποία σχηματίζονται από μεγεθυμένα και τροποποιημένα πλασμοδέσματα, τις ηθμώδεις πλάκες. Το χαρακτηριστικό αυτών των κυττάρων είναι ότι δεν διαθέτουν πυρήνα και το μεγαλύτερο μέρος του κυτταροπλάσματός τους. Η επιβίωσή του στηρίζεται σε κύτταρα συνοδούς. Επίσης αυτά τα κύτταρα μεταφέρουν διαλυτά μέρη της τροφής προς και από τα στοιχεία διαμέσου των πορωδών ηθμών του τοιχώματος. Επίσης, στο φλοίωμα υπάρχουν αλβουμινώδη κύτταρα, παρεγχυματικά κύτταρα και, ορισμένες φορές, σκληρενχυματικές ίνες και σκληρεΐδες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γαλάτης, Β.· Γανωτάκης, Δ.· Γκανή-Σπυροπούλου, Κ.· Καραμπουρνιώτης, Γεώργιος· Κοτζαμπάσης, Κ. (2003). Φυσιολογία Φυτών. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. σελίδες 123–124. ISBN 960-524-168-4. 
  • Bruce Alberts· Karen Hopkin· Alexander Johnson· David Morgan· Martin Raff· Keith Roberts· Peter Walter (2006). Βασικές αρχές κυτταρικής βιολογίας. Π.Χ. Πασχαλίδης. σελ. 873. ISBN 960-399-390-5.