Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 14ος αιώνας
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς (από 1387)
Γονείς Αλέξιος Γ' Μέγας Κομνηνός και Θεοδώρα Καντακουζηνή
Αδέλφια Μανουήλ Γ' Μέγας Κομνηνός
Άννα της Τραπεζούντας

Η Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή (πέθανε μετά τις 4 Σεπτεμβρίου του 1395),[1] , ήταν πριγκίπισσα της Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας επίσης Δέσποινα της Σερβίας και "Δέσποινα της Σινώπης".

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε σε άγνωστη ημερομηνία, ήταν η δεύτερη κόρη του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλέξιου Γ΄ Μέγα Κομνηνού και της Θεοδώρας Καντακουζηνής. Στις 8 Οκτώβρη 1378 παντρεύτηκε τον Τουρκομάνο πασά της Σινώπης κι εμίρη των Λιμνίων "Tadjeddin". Αν και απέκτησαν πολλά παιδιά, άγνωστο πόσα ακριβώς, με τον Tadjeddin[1] είναι γνωστό μόνο το όνομα του ενός γιου της του Αλταμούρ[2]. Το 1387 ένα χρόνο μετά το θάνατο του Tadjeddin σε μάχη που έγινε στις 24 Οκτωβρίου του 1386 εναντίον του θείου του Χατζί Ομάρ και όπου είχε "κοπεί το σώμα του σε κομμάτια"[3], παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Σέρβο δεσπότη Κωνσταντίνο Δράγα με τον οποίο δεν απέκτησε παιδιά.

Στις 17 Μαΐου 1395 έχασε τον δεύτερο σύζυγό της στην Μάχη της Ροβίνας, και στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους πήγε από την Κωνσταντινούπολη στην Τραπεζούντα. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν υπάρχει περαιτέρω αναφορά της στα Χρονικά ή κρατικά έγγραφα, αλλά θεωρείται ότι αποσύρθηκε στην Τραπεζούντα[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Medieval Lands, Trebizond
  2. Bryer (1975)
  3. Bryer (1975), p. 148
  4. Bryer (1975), p. 148, fn. 141

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eudokia of Trebizond της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).