Γιάννης Χοντζέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιάννης Χοντζέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1930
Κορώνη Μεσσηνίας
Θάνατος24  Οκτωβρίου 1994
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Ο Γιάννης Χοντζέας (1930-1994) ήταν Έλληνας κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πρωτεργάτης του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας, γόνος μιας φτωχής οικογένειας. Το 1941, οι μεγαλύτεροι αδελφοί του είχαν ήδη καταταχθεί στην ΕΠΟΝ, την νεολαία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, το οποίο πολεμούσε εναντίον των Ναζιστικών δυνάμεων κατοχής. Το 1943, ο Χοντζέας είχε γίνει αφιερωμένο και εξαιρετικά ενεργό μέλος της ΕΠΟΝ στην Αθήνα. Το 1944, παρά την πολύ μικρή ηλικία του, ο Χοντζέας έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μια εξαιρετική απόφαση της κομματικής ηγεσίας.

Μετέπειτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1944, ο Χοντζέας συμμετείχε σε μάχες εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και των συνεργατών του. Μετά την απελευθέρωση της χώρας τον Οκτώβριο του 1944 ακολουθήθηκε από αψιμαχίες μεταξύ του Βρετανικού Στρατού και δυνάμεων του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Κατά την διάρκεια των επόμενων δύο χρόνων, ο Χοντζέας συνελήφθη και βασανίστηκε αρκετές φορές. Είχε συλληφθεί από την τοπική αστυνομία και τους Βρετανούς. Το 1947, ενώ ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη, ο Χοντζέας συνελήφθη και πάλι και εξορίστηκε αρχικά στη Μακρόνησο και μετά σε άλλα νησιά, χωρίς να αλλάξει τις πεποιθήσεις του. Γι'αυτό το λόγο ήταν εξόριστος μέχρι το 1958.

Όσο βρισκόταν στην εξορία, ο Χοντζέας έγινε σημαντικός εκπρόσωπος της αντίθεσης στη "νέα γραμμή" που προωθούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) μετά το 20ό του Συνέδριο. Η γραμμή επιβλήθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετά από μια παρέμβαση του ΚΚΣΕ στις εσωτερικές υποθέσεις του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα την αντισυνταγματική αντικατάσταση και δίωξη της νόμιμης ηγεσίας, ενώ διεγράφησαν χιλιάδες μέλη. Επιστρέφοντας από την εξορία, ο Χοντζέας έγινε ένας από τους κύριους πόλους αντίθεσης στις αλλαζόμενες και πιο "ήπιες" πολιτικές της νέας ηγεσίας της ελληνικής αριστεράς.

Δημιουργία του ελληνικού Μαρξιστικού - Λενινιστικού κινήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Χοντζέας άρχισε να μεταφράζει τα έγγραφα τις διεθνούς διαφωνίας ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ). Η διαφωνία του ΚΚΚ με το ΚΚΣΕ οδήγησε στο σινοσοβιετικό σχίσμα. Το 1964, ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού Αναγέννηση, ενώ λίγο αργότερα ίδρυσε την Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας.

Στρατιωτική δικτατορία (1967-1974)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Χοντζέας συνέχισε να ηγείται της ΟΜΛΕ. Συνελήφθη το 1969 και ξεκίνησε μια νέα περίοδος εξορίας για εκείνον, η οποία διεκόπη για σύντομο χρονικό διάστημα το 1973 κατά την προσπάθεια «φιλελευθεροποίησης» του καθεστώτος. Συνελήφθη και εξορίστηκε για τη συμμετοχή του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, και απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 1974, όταν η δικτατορία ανετράπη.

Μεταπολίτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Χοντζέας αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ΟΜΛΕ (και από το 1976 στο ΚΚΕ (μ-λ)) και δικάζεται το 1976 ως συντάκτης της προκήρυξης που καλούσε σε διαδήλωση ενάντια στον αντεργατικό νόμο 330 της κυβέρνησης Καραμανλή.

Με την κρίση του ΚΚΕ (μ-λ) το 1981 που οδηγεί στη διάλυσή του, ο Γιάννης Χοντζέας μπαίνει σε μια περίοδο ανασκόπησης και επεξεργασιών θέσεων και εκτιμήσεων για τον σύγχρονο κόσμο, την εργατική τάξη, το κομμουνιστικό κίνημα. Παράγει σειρά γραπτών κειμένων, τμήμα των οποίων αργότερα θα εκδοθούν από τις εκδόσεις Α/συνεχεια.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 συνδέεται με την πολιτική ομάδα Α/συνεχεια και από το 1991 συμμετέχει στο καθοδηγητικό της όργανο.

Πεθαίνει στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1994.