Κλοντιόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κλοντιόνε
Portrait Roi de france Clodion.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 393 (περίπου)
Θάνατος 448
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Merovech[1]
Γονείς Theudemeres
Συγγενείς Theudemeres (ίσως είναι πατέρας)[2] και Pharamond (ίσως είναι πατέρας)[2]
Οικογένεια Μεροβίγγειοι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Κλοντιόνε (Clodione) θεωρείται ο πρώτος βασιλιάς των Φράγκων και ο γενάρχης της δυναστείας των Μεροβίγγειων (Merovingi).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους πρώτους βασιλιάδες. Από τα λίγα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να μιλήσουμε για μία φυλή που ανήκε στα Γερμανικά φύλα έφτασε και εγκαταστάθηκε στην αριστερή όχθη του Ρήνου και μαζί με άλλες φυλές διαχωρίστηκε από τους Γερμανούς δημιουργώντας τα γαλλικά φύλα. Μία από αυτές τις φυλές ονομαζόταν Σάλιοι (Salii) και ένα κομμάτι τους οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Franchi από το affrancati που σημαίνει ελεύθεροι. Αυτή η φυλή, λέγεται, ότι το 431 είχε ήδη έναν βασιλιά και είχε αρχίσει να αφομοιώνει άλλα φύλα.

Αυτός ο πρώτος βασιλιάς για τον οποίο έχουμε κάποιες πληροφορίες είναι ο Κλοντιόνε γνωστός και για τα μακριά, ξανθά μαλλιά του. Το 431 συμμάχησε με τους Ρωμαίους, με αρχηγό τον Έτσιο (Ezio), Ρωμαίος στρατηγό και διοικητή της Gallia, στον πόλεμο που είχαν με τους Ούννους (Unni) που είχαν αρχηγό τον Αττίλα. Εκτός από αυτά δεν ξέρουμε πολλά άλλα πράγματα γι' αυτόν που θεωρείται ο πρώτος Γάλλος βασιλιάς μόνο ότι πιθανοί γονείς του είναι ο Faramondo και η πριγκίπισσα Argotta ενώ γιος του και διάδοχος στον Θρόνο είναι ο Μεροβέο (Meroveo) που θα δώσει και το όνομα στην δυναστεία. Πιστεύεται ότι πέθανε το 447.

Θρύλοι και ιστορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι σχετικά με τον Κλοντιόνε. Λέγεται ότι το γένος του καταγόταν από τους Αρκαδείς της αρχαίας Ελλάδας, ενώ μία άλλη θεωρία θέλει τον Κλοντιόνε να είναι απόγονος του Πρίαμου βασιλιά της Τροίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]