Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεοδέμηρ (Φράγκος βασιλιάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοδέμηρ (Φράγκος βασιλιάς)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΚλοντιόνε
ΓονείςΡιχομήρης
ΣυγγενείςΚλοντιόνε (ίσως είναι τέκνο)[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας των Φράγκων
king of Salian Franks
Το πορτρέτο του Θεοδέμηρ (αριστερά) και της συζύγου του.

Ο Θεοδέμηρ/Θευδόμηρ, λατιν.: Theodemer /Theudomer (άκμασε αρχές 5ου αι.) ήταν Φράγκος βασιλιάς. Ήταν γιος του Ριχομήρ και της συζύγου του Ασκύλας. [2] Ο πατέρας του πιθανώς να ταυτίζεται με τον Ρωμαίο διοικητή με αυτό το όνομα, οπότε ο Θεοδέμηρ θα ήταν εξάδελφος του Αρβογάστ.

Δεν είναι πολλά γνωστά για τον Θεοδέμηρ. Σύμφωνα με τον Γρηγόριο του Τουρ, ένας πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ των Φράγκων και των Ρωμαίων κάποια άγνωστη στιγμή μετά την πτώση του σφετεριστή αυτοκράτορα Ιοβίνου (411–413), που είχε την υποστήριξη των Φράγκων. Ο βασιλιάς Θεοδέμηρ και η μητέρα του Ασκύλα εκτελέστηκαν με ξίφος κατά τη διάρκεια μιας Φραγκικής εξέγερσης, που είδε την εμφάνιση των «μακρυμάλληδων βασιλέων». [3] [2] Η βασιλεία του Θεοδέμηρ υποτίθεται ότι ήταν πριν από αυτή του βασιλιά Χλοδίωνος, και το Χρονικό του Φραδεγάρ κάνει τον Χλοδίωνα γιο του.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. www.rootsweb.ancestry.com/~medieval/charladdend.htm.
  2. 2,0 2,1 MacDowall, Simon (2018). The Franks (στα Αγγλικά). London: Grub Street Publishers. σελ. 19. ISBN 978-1-4738-8960-6. 
  3. Schultheis, Evan Michael (30 Ιανουαρίου 2019). The Battle of the Catalaunian Fields AD 451: Flavius Aetius, Attila the Hun and the Transformation of Gaul (στα Αγγλικά). Pen and Sword. σελ. 38. ISBN 978-1-5267-4566-8. 

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Gregory of Tours, Historia Francorum, βιβλίο II, κεφάλαιο 9.
  • Prosopography of the Later Roman Empire (PLRE II), JR Martindale