Κεραμειά Λέσβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κεραμεία Λέσβου)
Κεραμειά
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κεραμειά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Γεωγραφία και στατιστική
Νομόςνομός Λέσβου
Πληθυσμός446 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΚεράμια

Συντεταγμένες: 39°07′30″N 26°25′19″E / 39.125°N 26.422°E / 39.125; 26.422 Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Μυτιλήνης-Αγιάσου, περνάμε πάνω από τη δεύτερη γέφυρα του Ευεργέτουλα ποταμού και διερχόμαστε μέσα από τα Κεραμειά, χωριό 446 κατοίκων στο μέσο του καταπράσινου κάμπου. Δίπλα στη νέα αυτή γέφυρα υπάρχει η παλαιά τρίτοξη γέφυρα επί του παλαιού δρόμου του 13ου αιώνα.

Το χωριό απλώνεται γύρω από τον κεντρικό δρόμο με τα καφενεία και τα εμπορικά μαγαζιά. Οι κάτοικοι του είναι απόγονοι προσφύγων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Το χωριό όμως υπήρχε πολύ παλαιότερα (Μητροπολιτικός Κώδικας του 1567) με την ονομασία Κεράμια.

Από το 15ο αιώνα υπάρχουν αναφορές για εκείνο καθώς και για το κάστρο Geremia, που θεωρείται ότι βρισκόταν στην περιοχή. Αν και το νησί της Λέσβου συνεχώς ζούσε υπό την απειλή επιδρομέων, τα Κεραμειά βρισκόταν σε στρατηγική θέση στον Κόλπο Γέρας, με το κάστρο να υπερασπίζει τον κόσμο που κατοικούσε σε αυτό. Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Χαράλαμπο, χτίστηκε από τους πρόσφυγες πάνω σε ένα ορθογώνιο κτίριο με θολωτή στέγη, το οποίο σήμερα είναι εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία. Η συνολική κατασκευή είναι δείγμα κατασκευής τούρκικου οχυρού, που θεωρείται ότι έγινε πάνω στο απομεινάρι του προαναφερθέντος περίφημου μεσαιωνικού κάστρου Geremia (ή Gieremia).

Το όνομα του χωριού μαρτυρεί την ύπαρξη εργαστηρίων κεραμικών κατά τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με την παράδοση τα καμίνια που βρίσκονταν στο Ντίπι είχαν τα πρατήρια των κεραμιδιών στα Κεραμειά.