Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευεργέτουλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευεργέτουλας
ΕκβολέςΚόλπος Γέρας
ΧώραΕλλάδα

Ο Ευεργέτουλας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς-χειμάρρους της Λέσβου και έχει τις πηγές του στα βόρεια του ορεινού όγκου του Ολύμπου. Εκβάλλει στον Κόλπο της Γέρας. Είναι ο ποταμός που έδωσε και το όνομά του στον ομώνυμο Δήμο του νησιού, τον οποίο διασχίζει από τις πηγές του σχεδόν, κυριολεκτικά σε όλη την έκταση του.

Περίφημο 1ο σημείο είναι οι περιοχή Άγιοι Ανάργυροι, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πολλά πλατάνια και γενικά πλούσιο πράσινο κατά μήκος παρα-χειμάρρου του Ευεργέτουλα.

Άλλη ξακουστή περιοχή είναι η Καρύνη, με το μαγευτικό τοπίο από τεράστια πλατάνια και καρυδιές, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος «Πλάτανος του Θεοφίλου», όπου έμεινε για λίγο διάστημα μέσα στην τεράστια κουφάλα του δέντρου ο γνωστός μας λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.

Πιο βόρεια υπάρχει η περιοχή Μυλέλια ή «Μλέλια», η οποία οφείλει το όνομα της στον παλαιό νερόμυλο που υπήρχε εκεί, και τέλος μετά από αρκετά χιλιόμετρα ο ποταμός καταλήγει στις εκβολές του, όπου, κοντά στον οικισμό Ντίπι, δημιουργεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του νησιού, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]