Κατάλογος νομισμάτων της Ελλάδας (1924-1935)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα νομίσματα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1924 - 1935 αντιστοιχούν στην περίοδο κατά την οποία επικράτησε στην Ελλάδα το πολίτευμα της δημοκρατίας ως η Β´ Ελληνική Δημοκρατία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νομίσματα της περιόδου αυτής χαρακτηρίζονται από σαφή καλλιτεχνική διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά των προηγουμένων δεκαετιών, καθώς μετά από πάνω από 90 χρόνια από τους φοίνικες του Καποδίστρια, εμφανίστηκαν νομίσματα τα οποία δεν έφεραν την τυποποιημένη παράσταση του βασιλικού θυρεού αλλά παραστάσεις βγαλμένες από την ελληνική μυθολογία. Τα νομίσματα των 10 και 20 δραχμών στηρίζονται σε παραστάσεις αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, ενώ αυτά των 5 δραχμών αποτίουν ένα έμμεσο φόρο τιμής στους καποδιστριακούς φοίνικες. Η μοναδική εξαίρεση νομισμάτων του κράτους της Ελλάδας με μυθολογική παράσταση πριν από αυτά της Β´ Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι τα νομίσματα του 1910 και 1911 των 1 και 2 δραχμών του Γεωργίου Α´ όπου απεικονίζεται η Θέτις.[1][2]

Ενδεικτικά ως προς την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων:[1]

  • ημερομίσθιο καπνεργάτη = 77 δραχμές
  • ημερομίσθιο καπνεργάτριας = 35 δραχμές
  • ποδήλατο = 1.900 δραχμές
  • άλογο για εργατικές εργασίες = 5.000 δραχμές

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξία Εικόνα Περιγραφή Έτος κοπής [1][2] Νομισματοκοπείο [1] Ποσότητα [1][2] Διάμετρος [1]

(χιλιοστά)

Βάρος [1]

(γραμμάρια)

Μέταλλο [1][2] Στεφάνη [1]
20 λεπτά 128x128εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση της Αθηνάς, βασισμένη σε Κορινθιακό στατήρα των Επιζεφύριων Λοκρών Stater, 350-275 BC, Epizephyrioi Lokroi.jpg 1926 Βιέννη 20.000.000 17 1,8 75% χαλκός / 25% νικέλιο Οδοντωτή
50 λεπτά 144x144εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση της Αθηνάς 1926 Βιέννη 20.000.000 19 3 75% χαλκός / 25% νικέλιο Οδοντωτή
Τα νομίσματα των 50 λεπτών με την ένδειξη Β κόπηκαν το 1930 παρά το ότι αναγράφουν 1926 1930 Βιέννη 20.000.000 19 3 75% χαλκός / 25% νικέλιο Οδοντωτή
1 δραχμή 174x174εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση της Αθηνάς 1926 Βιέννη 15.000.000 23 5 75% χαλκός / 25% νικέλιο Οδοντωτή
Τα νομίσματα της 1 δραχμής με την ένδειξη Β κόπηκαν το 1930

παρά το ότι αναγράφουν 1926

1930 Βιέννη 20.000.000 23 5 75% χαλκός / 25% νικέλιο Οδοντωτή
2 δραχμές 204x204εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση της Αθηνάς 1926 Βιέννη 22.000.000 27 7,5 75% χαλκός / 25% νικέλιο Οδοντωτή
5 δραχμές 226x226εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση του Φοίνικα, εμπνευσμένη από τους Φοίνικες του Καποδίστρια[3] 1930 Βρυξέλλες 1.500.000 30 10 100% νικέλιο Οδοντωτή
Τα νομίσματα κοπής Βρυξελλών και Λονδίνου διαφέρουν μόνο ως προς το ότι έχουν 2 βούλες (Βρυξελλών) αντί για 1 (Λονδίνου) στη 2η αριστερή από επάνω δέσμη καρπών 1930 Λονδίνο 23.500.000 30 10 100% νικέλιο Οδοντωτή
10 δραχμές 188x188εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση της Δήμητρας και σταχυού

Εμπνευσμένο από παράσταση αρχαίου ελληνικού στατήρα της Δελφικής Αμφικτυονίας (Δήμητρα) [3] και νομίσματος του Μεταπόντιου (στάχυ) [4][5] Stater, 338-333 BC, Amphiktionic league, Delphi.jpg Stater, 290-280, Metapontion.jpg

1930 Λονδίνο 7.500.000 25 7 50% άργυρος, 40% χαλκός,

5% νικέλιο, 5% ψευδάργυρος

Οδοντωτή
20 δραχμές 216x216εσ[νεκρός σύνδεσμος] Παράσταση του Ποσειδώνα και τριήρεως. Εμπνευσμένο από μακεδονικό τετράδραχμο του Αντιγόνου Γ´ Δώσων [5] Tetradrachm, 229-221, Antigonos Doson.jpg 1930 Λονδίνο 11.500.000 28,5 11,33 50% άργυρος, 40% χαλκός,

5% νικέλιο, 5% ψευδάργυρος

Οδοντωτή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Καραμήτσος 2007, σελ. 99-105
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Πυλαρινός 1998, σελ. 43-44
  3. 3,0 3,1 «qr78». www.bankofgreece.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2016. 
  4. «qr77». www.bankofgreece.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2016. 
  5. 5,0 5,1 «Δραχμή». www.bankofgreece.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καραμήτσος, Αργύρης; Θεοδωρίδης, Θεόδωρος (2007). Καρατζάς, Τάκης, επιμ. Hellas Coins / Νομίσματα της Νεότερης Ελλάδας. Θεσσαλονίκη: A.Karamitsos. ISBN 978-960-88965-6-8 Check |isbn= value: checksum (βοήθεια). 
  • Πυλαρινός, Παύλος Γ. (1998). Τα νομίσματα της νεωτέρας Ελλάδος / Greek Coins 1828 - 1998 (11η έκδοση). Αθήνα: Pylarinos. 
  • S. Cuhaj, George; Michael, Thomas (2016). Standard Catalog of World Coins 1901-2000 (8η έκδοση). Krauze Publications. ISBN 978-1440244094.